Når jentene/byrypene skal til fjells for å lade batteriene, er god mat og drikke viktig. Kvaliteten har merkbart økt de siste årene sammen med inntekten og interessen. Før var alle lykkelige over tacomiddag og "gratis" drikke fra fars barskap. Nå planlegges menyen flere uker i forveien og vi ringer hverandre for å høre menyen slik at vi kan planlegge vinkjøpene. Samt alt godteriet har blitt byttet ut med gode desserter og likører.
Min favorittdessert som barn var Tilslørte bondepiker, eller Avslørte bondepiker som jeg uforstående av den artige ordfeilen kalte den det. Denne desserten er tyve hakk bedre, tyve hakk dyrere og gjør meg (ivertfall) tyve hakk lykkeligere etter en god middag.
Til 6-8 jenter (personer)
Denne desserten krever noe forberedelser, men til gjengjeld bruker du kun et par min å dandere den før servering.
Desserten har fire steg.
Første steg: Lag eplemos
Andre steg: Lag nøtte/havrekrokan
Tredje steg: Lag vaniljeyoghurt.
Fjerde steg: Lag på lag i serveringsglass.
Handleliste/dette trenger du:
5 mellomstore epler
2 dl vann
1/2 dl sukker
1/2 ss vaniljesukker eller frøene fra 1/2 vaniljestang
1 ss Cognac (kan kuttes)
50 gram brunt sukker
50 gram hvitt sukker
200 gram nøttekjerner. Enten hasselnøtter eller mandler. Gjerne en blanding.
4 havrekjeks
1/2 ts kanel
8 dl gresk yoghurt/yoghurt naturell
1 ss vaniljesukker eller frøene fra 1/2 vaniljestang og 2 ts sukker.
Steg 1
"Voksen" eplemos
5 mellomstore epler
2 dl vann
1/2 dl sukker
1/2 ss vaniljesukker eller frøene fra 1/2 vaniljestang
1 ss Cognac (kan kuttes)
- Fjern skallet med en potetskreller og skjær bort kjernehuset eller bruk en kjernehusutstikker om du har det.
- Skjær eplene i mindre biter. Ha de oppi en kjele sammen med vannet.
- Kokes opp under omrøring. La det småkoke. Rør om innimellom. Når eplene er møre/gjennomkokte tilsetter du sukker, vaniljesukker og cognacen.
- Avkjøles, deretter i boks i kjøleskapet.
Steg 2
Nøtte og havrekrokan
50 gram brunt sukker
50 gram hvitt sukker
200 gram nøttekjerner. Enten hasselnøtter eller mandler. Gjerne en blanding.
4 havrekjeks
1/2 ts kanel
Knus nøttene og kjeksen i en kjøkkenmaskin.
Smelt det brune og hvite sukkeret i stekepannen (pass på temperaturen, rør godt og senk
temperaturen/fjern stekepannen fra platen om det begynner å ryke).
Tilsett nøtte- og havreblandingen.
Rør godt og bland alt sammen. Avkjøles og legges i en tett boks.
Steg 3
"Kremen"
8 dl gresk yoghurt
1 ss vaniljesukker eller frøene fra 1/2 vaniljestang og 2 ts sukker.
Røres sammen og settes kaldt.
Steg 4
Legges lagvis i pene glass.
Vær så god, håper du liker det like godt som meg og de andre snasne byrypene.