søndag 29. april 2012

HAKKENDE GOD EGGESALAT


I matbutikkene finnes det utallige typer av eggesalat, mange er tilsatt mengder med tilsetningsstoffer for bedre holdbarhet og bedre smak (aroma). Smakene i disse salatene syntes jeg får en noe kunstig og flat smak. Jeg prøver også så så godt det lar seg gjøre å holde meg borte fra helfabrikert og halvfabrikert mat. Det er ikke så lett, men jeg leser alltid på ingrediensene og hvis det er ingredienser jeg aldri har hørt om blir jeg skeptisk til hva det egentlig er. Jeg har slått opp mange av navnene og funnet ut at det gjemmer seg både knuste biller og råttent tømmer bak de ukjente navnene, DET er en tankevekker.
Jeg har vokst opp med en hjemmeværende mor som var veldig glad i og veldig flink til å lage mat. Det gikk alltid i hjemmelaget mat. Jeg prioriterer å lage og spise ordentlig mat. OG jeg mener at hjemmelaget mat ikke tar såå mye lenger tid å lage enn halvfabrikert.

Denne eggesalaten er Mmm og t.o.m barn hiver den i seg. Karri, egg og løk  passer godt sammen og den er frisk i smak. Du lager den på 1-2-3
Vel bekomme:-)

Du trenger:

2 hardkokte egg
2 ss rømme
2 ss majones                       
1/2 ts karri
1/2 ts chilipulver
5 dråper sitronsaft
1/6 gul løk
2 klyper sukker
2 klyper salt
2 klyper pepper

En klype med krydder er det du får samlet av krydder mellom tommelen og pekefingeren, er man under 15 år kan man doble klypene i en oppskrift- så i denne oppskriften 4 klyper av sukker, salt og peppe

PS! Styr unna lett produkter, når man kutter ned på fettet i et produkt må det tilsettes tilsetningsstoffer for å holde på samme  holdbarheten som fett gir.
Fett (enumettet og flerumettet) gir kroppen energi, du MÅ ha det.

  1. Kok egget slik at det blir hardkokt (ca 8-10 min), avkjøles i kaldt vann (ellers fortsetter kokingen på innsiden av skallet og eggeplommen vil bli grønn. Like spiselig tross fargen)
  2. Finhakk løken.
  3. Bland majones og rømme i en liten bolle sammen med alt krydderet og løken.
  4.  Press sitronsaften oppi.
  5. Ta skallet av eggene og del over begge veier i en eggedeler/ skjær dem opp i biter med en kniv.
  6. Ha eggene i bollen sammen med de andre ingrediensene.
  7. Rør alt veldig forsiktig sammen.
  8. Spises på brødskiver, rundstykker etc.
  9. Mmm.


fredag 27. april 2012

GUDDOMMELIG GULROTKAKE



Forrige uke lærte jeg 70 tolvåringer å lage denne kaken. De fikk ikke med seg oppskriften så nå renner det inn mailer med bønn om å få den. Den er enkel å lage og sinnsykt god. Den smelter på tungen og alle som får smake den av deg kommer til å elske deg. Den har vært en hemmelig oppskrift for mine venner i 10 år. Jeg er evig takknemmelig til verdens beste kakebaker som jeg tilslutt fikk oppskriften fra. <3

Lag den, del den med folk du er glad i og nyt.
Men følg oppskriften godt ellers blir det ikke et godt resultat.

4 dl hvetemel

4 dl sukker

2 ts kanel

2 ts bakepulver

1 ½ ts natron

1 ts salt

  1. Alt det tørre blandes sammen i bakebolle med en sleiv. 

2. Rør så inn i kronologisk rekkefølge (ellers blir resultatet mislykket). 
  • 3 dl smeltet smør (pass på at smøret ikke bobler/koker når du smelter det i en kjele, ha på lav varme).
  • 250 g most jordbærsyltetøy (Noras tubesyltetøy er ferdig most så den bruker jeg.
  • 4 egg
  • 4 dl finrevet gulrot (husk å fjerne endene, skjæres av med en kniv)


3. Stekes ved 180 grader i varmluft i ca 45-60 min i en rund smurt ( med smør eller formfett) kakeform/liten langpanne/to brødformer.




4. Avkjøles helt før du tar på ostekrem.

OSTEKREM

125 g kremost naturell

3 dl melis

½ dl smør

1 ts vaniljesukker


5. Visp sammen til den er klumpefri. Om du ønsker ostekrem på siden av kaken også, så dobler du oppskriften.
6. Pynt med finrevet gulrot eller skjær lange tynne flak med potetskrelleren. 

TIPS:
Doble oppskriften om du skal ha den i en stor langpanne. Ikke fyll den mer en 3/4 full, ekstra deig kan fylles i muffinsformer. Husk at langpanne, kakeform og muffinsformer trenger ulik steketid.
Doble også glasuroppskriften.

torsdag 12. april 2012

PERFEKT PANNACOTTA

Pannacotta er en italiensk dessert som betyr kokt fløte. Høres utrolig kjedelig ut, men smaker Mmm.
Denne oppskriften er enkel å lage og lett å imponere med ;-). Personlig går jeg alltid med denne oppskriften i lommeboka (skrevet på to gule lapper) sånn i tilfelle...
Den trenger endel tid i kjøleskapet, lag den gjerne dagen før du skal servere den for da har du tid til å lage middagen i ro og mak.

Du trenger til 4-5 pers:
(halver bare oppskriften om du skal ha til 2-3)

10 dl fløte
200 gram sukker
2 stk vaniljestenger (nei,vaniljesukker bruker du ikke om dette skal bli en perfekt nytelse)
1 sitron
5 plater gelatin
Til pynt: Ulike bær, eks blåbær, bringebær og jordbær. Kjøp en kurv av hver, det holder.

Slik gjør du det:
  1. Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann slik at det dekker platene.
  2. Snitt vaniljestengene i to, skrap ut frøene for det er kun de du bruker.
  3. Finn et rivjern (det du river osten i), bruk det minste mønsteret til å rive av sitronskallet fra sitronen (ikke få med det hvite- det smaker bittert).
  4. Del sitronen med en kniv, press med hånden eller bruk en sitruspresse ut 4 ts saft.
  5. Finn frem en kjele og en visp, putt 2 dl fløte, alt sukkeret, vaniljestangfrøene og finrevet sitronskall oppi.
  6. La det koke opp mens du visper stort sett hele tiden (melk og fløte elsker å brenne seg i bunnen av kjeler eller koke over når du ikke ser).
  7. Når det bobler i overflaten så koker det, sett kjelen så på en kald plate i to minutter (nå trekker den og da blander smakene seg godt i hverandre).
  8. Ta opp gelatinen fra vannet, press vannet forsiktig ut av de med hånden, putt det oppi kjelen.
  9. Bruk en sleiv til å røre det godt sammen med det andre.
  10. Hell oppi resten av fløten (8 dl) og sitronsaften (4 ts), rør så alt blander seg.
  11. Finn frem en bolle som rommer over 10 dl og legg en sikt over den, nå skal du helle innholdet i kjelen i sikten og ned i bollen.
  12. Finn frem glass du skal servere det i, stettglass ser lekkert ut. Hell oppi 3/4 full.
  13. Settes i kjøleskap i minst tre timer opptil to dager før servering.
  14. Rett før servering danderer (legger pent) ulike bær i hvert glass.
Mmm nyt!