Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

tirsdag 17. desember 2013

KREMET OG FYLDIG KYLLINGSUPPE

Det er midten av desember. Jeg er akkurat ferdig med en måned med arbeidsdager som har vart fra tidlig morgen til sen kveld. Jeg prøver hardt på å få mine tre dager med trening selv om jeg må kjøre rundt og rundt etter ledig parkeringsplass på treningssenteret/kjøpesenteret. Jeg puster med magen, prøver å ta det rolig. Jeg tenker på alle timene med mental trening på E18s pendlerkøer frem og tilbake fra jobb for noen år siden. Nå prøver jeg å unngå stress så godt det lar seg gjøre. Jeg er en av de du ikke ser på storsentrene på lørdager, jeg er en av de som betaler julegaver 5 minutter etter stengetid på julaften fordi jeg ikke orker å løpe rundt blant folk og poser ukene før. Jeg er en av de som syntes julehøytiden er et oppskrytt kjøpehysterisk kaos. Men at alle mine gaver skal gå til veledighet er å bryte tradisjoner, noen gaver må man få pakke opp på julekvelden. Selvom jeg helst skulle ha "feiret" jul på en strand under en stekende sol på et palmefylt sted så kjenner jeg også lykkendorfinene i kroppen når jeg kommer på hytta i winterwonderland. Dette etter å ha smilt bredt og vært ekstra høflig mot ekspeditørene fordi jeg har oppholdt dem etter arbeidstid. Hytta, hvor elghodet  på veggen er pyntet som et juletre, kjøleskapet og kjelleren er fylt med mat som det skal trylles gode og fete retter utfra. Bikkjene som sloss, familiemedlemmer som spiller og diskuterer, flammende i peisen som danser og far som sitter og lager sin spesialitet- marsipan og nugattkonfekt. Da er det juleferie, fri og avslapning. Og stresset jeg kanskje kjente litt til før i måneden slukner og jeg kan innta min favorittplass foran peisen. Før denne tid kommer kan vi jo kose oss med en kyllingsuppe før all den fete julematen skal innta kroppene våre.

       Du trenger:
          3 ss olje
          2 sjalottløk eller en gul løk også kalt kepaløk
          3 hvitløksfedd
          2 ss smør
          2 ss hvetemel
          1 terning grønnsaksbuljong
          5 dl vann
          3 dl melk (eller 1 boks fløte eller 3 dl kokosmelk)
          4 kyllingfileter
          2 epler
          Den hvite delen av en liten purre.
          1 rød paprika
          1,5 ts karri
          1/2 ts salt
          1/2 -1 ts chili
         1/4 ts pepper
          1 boks creme fraiche

          Serveringstips:
          Strø på sprøstekt bacon
          Ferske rundstykker, brød eller hvitløksbaugetter.

          Finhakk sjalottløk og hvitløk. Ha det over i en kjele med 3 ss nøytral olje (eks raps). La det småkoke           (frese) ved middels varme i et par minutter mens du rører om innimellom.

          Fjern skallet av eplene, stikk ut kjernehuset og skjær eplekjøttet i små biter.

          Når løken har frest et par minutter til setter du 2 ss smør, smeltes i.

          Tilsett så 2 ss hvetemel som blandes godt i.

          Kast oppi en terning grønnsaksbuljong og hell i 5 dl vann. La dette koke opp mens du rører    
          innimellom.

          Når det har kokt opp sper du i melken, la det koke opp mellom hver gang.

          4 kyllingfileter skjæres eller klippes i små biter.

          Tilsettes oppi suppen. Mens dette står og småbobler kutter du opp purre i ringer og paprika i
          småbiter som så tilsettes suppa sammen med eplebitene.

          Tilsett krydderene og 1 boks creme fraiche, la alt sammen putre 5-10 min før du serverer.

          Vel bekomme!
          Suppen smaker skikkelig diggilichous!
          Etter du har stekt baconet, hell gjerne fettet oppi suppen, det setter en ekstra god smak på den.

9 kommentarer:

  1. Ser veldig godt ut, og artig historie :). Men når skal eplene oppi suppa?

    SvarSlett
  2. Takk takk:-). Beklager glippen. Retter opp i det med engang.

    SvarSlett
  3. Den så god ut! Den står herved på neste ukes meny hos oss:) takk for flott blogg, her blir man inspirert! Har lagt meg til som følger videre.

    SvarSlett
  4. Tusen tusen takk Nina! Veldig hyggelig å høre. Håper jeg kan inspirere deg videre også : )

    SvarSlett
  5. Smakte og luktet som baligryte, bare fersk og bedre!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det sa en venninne av meg og. Takk Malene:)), hyggelig å høre:).

      Slett
  6. Denne vil jeg lage! Men hva med de som ikke liker karri?

    SvarSlett
  7. Da er det tvilsomt de liker denne suppen... :-O. Jeg har ikke prøvd å lage den uten karri i.o.m jeg liker karrismaken, men det går jo an å prøve eller ta mindre i enn meg;-).

    SvarSlett
  8. Blir kyllingen gjennomstekt/kokt når du tilsetter den rå og bare koker i 5-10 minutter? Synes det hørtes litt lite ut :S

    SvarSlett