Mine nåværende og tidligere samarbeidspartnere

fredag 5. juni 2015

Take it ISy i sommervarmen

Sommeren 2014 jobbet jeg som matspaltist eller matekspert som avisen kalte meg i Asker og Bærum budstikke. En drøm kom i oppfyllelse da oppdraget sto i å kreere mange sommerretter samt å skrive artikler som handlet om mat. I et par uker tenkte, dagdrømte og drømte jeg om mat. Hvilke ingredienser skulle jeg sette sammen til ulike retter, hva var sommermat for meg, hva ville lokalavisleserne like og ønske å lage av oppskriftene...  Mange deilige retter ble til. Flinke fotografer kom. Skribenten i meg satt kvelder etter kvelder og skrev. Min aller beste sommerjobb. Nå har igjen sommeren kommet og denne gangen vil jeg dele alle oppskriftene som kom på trykk med alle dere blogggjester. Håper dere også kan la dere bli fristet, inspirert og engasjert. Første artikkel og oppskrifter ut er IS. Vel bekomme og god lesing!



Take it ISy i sommervarmen

 Svetten pipler i pannen, kroppen er klam og hjernen jobber tregere. Heldig er den som har hjemmelaget is i fryseren.

 Salget av is øker 100% i de solrike sommermånedene. Fløte, sukker og vanilin/vanilje lager utallige kombinasjoner av pinneis og boksis. Årlig blir stadig nye oppskrifter utviklet av isfabrikkene eller hjemme på kjøkkenet. Om du lager isen selv kan du selv velge og vite hva du putter i. Har du iskremmaskin så blir det helt klart det beste resultatet. Har du det ikke så går det fint det også. Problemet er bare at den kan krystallisere seg, men det overlever vi.

Hva er det som gjør at denne kalde, søte figurelle massen vi kaller is er så populær? Vi kan kanskje trekke linjer bakover i historien til kjente personer. Keiser Nero av Romerriket, kjent for å være en tyrann uten like. Han forlangte å få servert is hentet fra vulkanene Vesuv og Etna for deretter at det skulle bli blandet med frukt, honning, vin og krydderier. Om det skulle bli tomt for is på hans gourmetdekte festbord gikk det ille for hans underståtte. Ismangelen ble etterhvert løst ved å stampe is og snø hardt sammen i jordhull som ble dekket av strå og nøtter. Derved kunne Nero få sin is året rundt.
En annen mann fra samme område som også har bidratt til vår nymotens is var den italienske handels- og oppdagelsesreisende Marco Polo. Kjent for i ung alder å være med på båtreise til Kina. I tillegg til å oppdage at de brukte pengesedler i Kina oppdaget han også fløteis. Vel hjemme i Italia igjen fortalte han at kineserne syrnet melk tilsatte så mel og kamfer for deretter å kjølne det ned til en islignende masse. Han mente selv at det var den kinesiske keiseren som hadde gitt han oppskriften.

 Den første isen ble solgt på en cafe.
Paris, byen mange mennesker har turt å satse på sine drømmer i. Italienske Francesco Procopio dei Coltelli åpnet her på slutten av 1600 tallet et kaffehus. Til kaffen kun du nyte det aller nyeste på markedet laget av italienerene. Kremete og bløt is. Nyskjerrige og skeptiske gjester trykket etterhvert isen til sitt bryst og siden den gang har store deler av verden lagt sin elsk på dette kalde og søte kunststykke vi kaller iskrem. Idag lages det tusenvis av ulike is; fløteis, melkeis, saftis, yoghurtis, sorbet m.m. Her i det kalde norden spises det faktisk mest is i verden. Om det er fordi det er tidligere keiseres favoritt- og gourmetsøtsaker eller fordi det er søtt, mykt og godt å kjølne seg ned og tørste seg av med vet du kanskje best svaret på selv.

Nå får du anledning til å spise enda mer. Melkeis, fruktis og yoghurtis vil bli lagt ut på bloggen, samt vannis til menneskets beste venn for de trenger jo å kjølne seg ned i varmen de også. Men take it ISy, for det er lett vanedannende.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar