Denne oppskriften er fra en av kokebøkene til 4 stjernesmiddag kokken Ole Martin Alfsen og Til bords.med fienden kokken Tom Victor Gausdal. Jeg bakte to brød i juleferien og jammen fikk de bein å gå på. De ble fortært både til julepålegg og oster. Det er et lyst brød som får mye nøtte- og fruktsmak.
1 pk fersk gjær
6 dl lunkent vann
ca 1 kg hvetemel
300 gram sammalt rugmel fint
2 ts salt
50 gram valnøtter
50 gram hasselnøtter
50 gram tørket aprikos
50 gram tørket fiken
Fremgangsmåte:
- Grovhakk nøttene og de tørkede fruktene.
- Fyll lunkent (37 grader, fingervarmt) vann i en bakebolle.
- Ha oppi gjær, røres slik at det blir oppløst med en sleiv.
- Rør i rugmelet, salt, nøtter, frukt og tilslutt litt og litt av hvetemelet til det er en myk deig.
5. Legg plastfolie over og settes på et lunt sted i en time.
6. Pakk deigen så sammen igjen og la den heve en time til.
7. Del så deigen i to og legg de forsiktig over i hver sin smurte brødform (ta minst mulig på deigen).
8. Legg over plastfolie og la de heve en halvtime til.
9. Stekes til de er gyldne og gjennomstekte i ovnen på 200 grader.
10. La de avkjøles litt i formen.
13. Avkjøles videre på fjelen.
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
SvarSlettHei. Jeg bakte dette brødet til jul. Men jeg lurer på om det i oppskriften er enten for mye mel, eller for lite vann. Følger du oppskriften blir deigen utrolig tørr og hard, og ikke løs slik det står. tror jeg tilsatt minst 2 dl vann ekstra. Jeg bare lurer? :)
SvarSlettMvh Heidi Bøe
M