fredag 10. februar 2017

VERDENS BESTE SNICKERSKAKE

Denne oppskriften har jeg hentet fra detsøteliv.no og gjort noen få justeringer. Kaken er full av kalorier og nytelse og bør være en festkake. Mektig som bare det så den kan deles med mange. 

BROWNIE
150 gram smør
2egg
2 dl sukker
1 ts vaniljefrø
1 ts bakepulver
1,5 dl hvetemel
0,5 dl kakao

  1. Smelt smøret i en liten kjele.
  2. Visp lett sammen egg og sukker med en håndvisp -kun til det er godt blandet men noen få luftbobler. 
  3. Rør så i vaniljefrø, bakepulver, kakao og hvetemel. 
  4. Tilslutt vender du smøret godt i. 
  5. Ha det over i en bakepapirkledd kakeform på 20 eller 22 cm. 
  6. Stekes på 175 grader, over og undervarme i 25 min. 
  7. Avkjøles helt. Evt sett den i kjøleskapet over natten og gjør ferdig kaken da. 


SJOKOLADEKARMELL MED PEANØTTER
1,5 dl kremfløte
1,5 dl sukker
2 ss lys sirup
100 gram 70% mørk sjokolade
75 gram smør
3 dl salte peanøtter


  1. Ha kremfløte, sukker og sirup i en mellomstor kjele og sett på medium varme.
  2. Knekk så oppi sjokoladen i mindre biter. 
  3. La alt smelte sammen og koke opp for så å småkoke i ca 6 minutter. Rør jevnlig og spesielt de siste minuttene ellers svir det seg. 
  4. Rør i smøret og deretter 2 dl peanøtter. 
  5. La blandingen avkjøles 3-4 min før du har det oppå browniekaken. 
  6. Strø så over 1 dl peanøtter før du dekker til kaken med plastfolie og setter den i kjøleskapet. 
  7. Nytes etter en time eller neste dag eller dagen deretter. 
Kan kan også fryses for så å stå å tine en halvtime før servering. 

RAKKERN - denne var ubeskrivelig god! Kan nesten kjenne håndtakene på magen vokse :-D. 

En deiligere kake finnes vel ikke...

Yes! Endelig ferdig med å ta bilder. Nå må den smakes på ...Mmmmmmmmmm. 

mandag 6. februar 2017

BRINGEBÆRSORBET



3 dl frosne bringebær
2 dadler (uten sten)

Ha bærene og dadlene oppi en bolle. La det tine i 15-20 min.
Stavmiks slik at alt blir godt blandet. Vips så har du en sorbet!
Nytes med engang :-) (om den blir stående kan det brukes som syltetøy).

fredag 25. november 2016

TOMATSUPPE MED SNADDER

Jeg er ekstremt opptatt av smaker og liker at et måltid innhar alle de fem smakene (umami, søtt, salt, bittert og surt). Denne fyldige suppen har det. For ikke bare har den mange gode ingredienser den har også mye snaddergarnityr. Det er sjelden jeg hører en mann si han liker supper, men t.o.m min matkonservative far likte faktisk denne. Jeg lagde denne mye for 6 år siden da jeg bodde hjemme hos min far fordi jeg var imellom to bosteder. Rask å lage rett etter jobb, sunn og veldig smakfull. Forleden kom jeg på denne oppskriften igjen (heldigvis) og måtte lage den og JA den var så god som jeg husket :-).

Til 2 sultne personer må du ha:
  • 1 gul løk
  • 3 hvitløksfedd pluss ett til krutongene
  • Rapsolje
  • 2 ss grønn pesto
  • 1 boks/pakke hakkede tomater (på ca 4 dl)
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ts sukker
  • 1 ts urtemix (om du har)
  • Chili (en halv fersk uten frø eller 1/2 ts)
  • 1 ts spisskummin/cummin (faktisk et av mine favorittkrydderier, det er det krydderiet det er mye av i tacokrydderposene)
  • 1 ss kremet Balsamico
  • 6 skiver parmaskinke/stranda spekeskinke (suppen smaker godt uten skinke også)
  • 1 mozzarella
  • 1 avokado
  • Creme fraiche eller rømme til garnityr
  • Og om du har: 2 skiver brød (gjerne tørt eller noen dager gammelt)
  1. Finhakket løk og hvitløk.
  2. La det surre i ca 4 ss olje i en gryte.
  3. Tilsett hakkete tomater, pesto og 4 dl vann.
  4. Kokes opp, så tilsetter du salt, pepper, sukker, chili, urtemix, spisskummin og balsamico. 
  5. Skru ovnen på 200 grader over og undervarme. 
  6. Dekk et stekebrett med bakepapir. 
  7. Skjær brødskivene i terninger og finhakk hvitløksfedd. Det passer med et fedd til to brødskiver og 2 ss olje. Bland dette sammen i en bolle og ha det over på stekebrettet. 
  8. Legg parmaskinken også på stekebrettet og la det stekes sprøtt. Brødkrutongene stekes til de er gyldne. Ca 5-10 min .
  9. Skjær mozzarella og avokado i terninger.
  10. Sett frem creme fraice/rømme
  11. Server suppen i dyp tallerken, dander med en creme fraice klatt, mozzarella, loffterninger, avokado og parmaskinke.
  12. Mmm

lørdag 19. november 2016

SUKSESSTERTE UTEN NØTTER OG LAKTOSE


Jeg studerer i år Mat og helse 2 og i dette studiet får vi månedlige arbeidskrav vi skal levere inn. Nylig hadde vi et arbeidskrav om Allergi. Jeg fikk allergenet nøtter og intoleransen melkesukker (laktose). Jeg skulle lage et undervisningsopplegg og ha med en oppskrift uten de nevnte. Siden jeg ikke finner oppskrifter men lager de, så startet tankeprosessen med engang vi fikk oppgaven. Kake måtte det bli og etterhvert landet jeg på Suksessterte. Suksessterte den deilige kaken med nøttemarengs og med gul vaniljesmørkrem på toppen. Jeg har fremdeles til gode å treffe en person som ikke liker denne kaken. Trist har det vært for de som ikke tåler nøtter og for de som ikke tåler laktose men spesielt for de som ikke tåler nøtter og laktose. Lykken er dog her for dere for jeg har kreert en suksessterte dere kan spise også. Ganske så lik på smak. Min eldste bror mente at jeg burde ta patent på kaken. Nøtter er byttet ut med frø. Fløte og smør er byttet ut med kokosmelk og rapskokos. Kos dere folkens for denne var digg!!

Denne brukte jeg istedenfor smør. 
Dere trenger:
Bunn
4 eggehviter
1 klype salt
200 gram sukker
250 gram gresskarkjerner
Krem
2 dl kokosmelk
200 gram sukker
2 ts. vaniljefrø
4 eggeplommer
250 gram rapskokos
20 gram melke – og nøttefri (som er laget på en nøttefri fabrikk) sjokolade

Slik gjør du det:
Bunnen
  1. Sett ovnen på 175 grader.
  2. Kjør gresskarkjernene i en foodprossesor til det er grovmalt.
  3. Skill hvitene fra plommene. Ha hvitene over i en bakebolle og plommene i en arbeidsbolle.
  4. Ha i salt sammen med eggehvitene og visp det stivt.
  5. Spe i sukker imens dere visper. Når alt sukkeret er oppi skal blandingen være blank og seig.
  6. Rør forsiktig i gresskarkjernene med en slikkepott.
  7. Ha blandingen over i en smurt eller bakepapirkledd kakeform (24 cm).
  8. Stek kaken i 40-45 min (når kaken står i ovnen lager du kremen) til den er gylden og sprø oppå.
  9. La den avkjøles litt før du har på kremen.
Krem
  1. Rist boksen med kokosmelk godt slik at kokoskremen og vannet blander seg til en melk.
  2. Ha melken, sukker og vanilje i en stekepanne.
  3. Kok opp og avkjøl.
  4. Visp sammen eggeplommene med en gaffel.
  5. Spe eggeplommer i den varme blandingen.
  6. Varm så blandingen opp til rett under kokepunktet.
  7. Ha det over i en bakebolle og la det avkjøle.
  8. Rett før kaken skal serveres visper du i rapskokos slik at det blir en luftig krem som fordeles pent over kakebunnen.
  9. Riv over sjokolade om du liker det.
Endelig kan de aller fleste nyte en av de aller beste kakene som finnes. En kake som har stor suksess på de fleste kakebord, fester, høytider og lag. Nå, fri for nøtter og meieriprodukter.

fredag 18. november 2016

SUNT BANANBRØD



Denne uken har jeg brukt mye energi på en oppgave i forbindelse med studiet jeg tar i år. Jeg ønsker å bli enda flinkere matformidler for barn og voksne og studiet har vært og er midt i blinken for det. Oppgaven jeg har jobbet med nå er en videoinstruksjon. I.o.m at jeg er helt grønn når det gjelder det tekniske har jeg fått kyndig hjelp fra en tidligere skolevenninne og nå en nær venn. Denne uken kan hun vel omtegnes som min reddende engel siden videoen nå er i riktige formateringer. Vi fikk av dette samarbeidet blod på tann og dere skal ikke se bort i fra at M&M productions har laget sin siste matvideo. 

søndag 30. oktober 2016

RØD PESTO


I en foodprossesor eller stavmikser blander du sammen dette:

100 gram pinjekjerner (som du har ristet lett i en varm stekepanne og deretter avkjølt).
100 gram soltørkede tomater (om de ikke er oljet fra før av bør de legges i olje noen timer før de brukes).
100 gram sorte oliven (husk å fjerne steiner først evt kjøp steinfrie).
2 hvitløksfedd.
100 gram parmesan.
1 potte med basilikum (3 gode håndfuller).
2 dl olivenolje.

Ha over på et tett glass og oppbevares i kjøleskapet frem til bruk (holder seg noen dager). Det kan også fryses. Best er det ferskt som du blander sammen med nykokt pasta. Oppskriften holder til 500 gram ukokt pasta. En godt toppet spiseskje til hver 100 gram pasta du bruker.

Eks til to personer bruker du 200 gram ukokt pasta. ( Om man er veldig sulten kan du beregne 150 gram ukokt pasta per person). Kok opp pastaen etter anvisning på pakken. Hell pastaen og vannet over i et dørslag i vasken. Ha pastaen over i kjelen igjen og rør inn to toppete spiseskjeer med rød pesto. Server!  Ha gjerne en salat til :-).

Visste du at:
Pasta skal være al dente altså ha litt tyggemotsand dette gjør at man føler at det er mer mat siden man må tygge mer. Eksperter mener at hjernen og magen kjenner metthet først etter 20 min.

søndag 23. oktober 2016

HVORDAN SKJÆRE UT GRESSKAR



Steg for steg om hva du kan gjøre med et gresskar til Halloween:

  • Kjøp et gresskar. (De kommer i matbutikkene ihvertfall på Kiwi i midten av oktober). Jeg kjøper helst et på 4-5 kg for da har jeg til både kake og suppe (se oppskrifter uthevet lenger ned på siden).
  • Skyll gresskaret godt under rennende vann for det kan være litt skitt utenpå. 
  • Skjær av topplokket med en liten skarp kniv. Gresskaret er hult i midten så du trenger kun et knivblad på ca 5 cm.
  • Ta av lokket og fjern trådene og frøene med hendene, en skje og en saks der trådene henger godt igjen. Ha dette over i et dørslag og skyll av med rennende vann. frøene legger du over på et bakepapirkledd stekebrett og lager disse: RISTEDE GRESSKARKJERNER:  
  • Skjær med en liten kniv rundt kanten på gresskaret og snitt nedover. Riv så av biter. Deretter bruker du en skje og skraper sidelangs i gresskaret, bunnen og i lokket. Det er mye mer kjøtt i gresskaret enn det det ser ut som ( Gresskar på 4,5 kg ga litt over 2 kg kjøtt). 
  • Ha alt kjøttet over i en foodprocessor/bakebolle. Kjør det til en pure i foodprocessoren eller med en stavmikser. 
  • Ha pureen over i en bolle med plast over og oppbevares kjølig frem til du skal bruke det. 
  • Gresskarkjøttet bør varmebehandles (lage matretter hvor det blir kokt eller stekt) før det spises for da smaker det best. Smaken er søtlig og litt tam så det kan være lurt å ha krydder som hever smaken. 
  • Bruk en penn eller tusj for å markere hva du skal skjære ut for å lage en skummel Halloween lykt. 
  • Sett et telys inni  og pynt ekstra om du vil for å skremme bort slemme spøkelser. 



Serveringsforslag:

 Kort om gresskar:
Gresskar kan du dyrke selv ved å så frøene innendørs i mai for så å plante de om ute i juni. De må vannes og gjødsles jevnlig. Best trives de på solfylte og lune steder. Høst de i august og lagre de gjerne kaldt frem til halloween.
Det finnes mange forskjellige slag hvor noen er matgresskar og andre er
dekorasjonsgresskar. Du har kanskje sett de små søte som selges hos blomsterhandleren. Dyre men dekorative og ikke spiselige. Matgresskarene veier noen kilo og selges på matbutikker.

GRESSKARSUPPE

Av kjøttet til gresskaren du har skåret ut til barnas Halloween kan du lage en smakfull suppe både barn og voksne liker. Suppen passer til 6 personer. Jeg har laget denne både som lunsj, middag og forrett. Holder seg flere dager i kjøleskapet men bør ikke varmes opp og kjøles ned mange ganger. For litt mer mat passer det godt med brød til.

Dette trenger du for å lage suppe: 
2 ss smør
1 hvitløksfedd
2 medium store sjalottløk
ca 40 gram ingefær (størrelsen som en god spiseskje)
3 bokser kokosmelk (a` 400 ml)
1 terning buljong
ca 1,5 liter gresskarpure
1 ts chilipulver
1/2 lime -saften
3 ss gressløk
2 ts garam masala (utrolig godt blandingskrydder du bør ha i hus)
2 ts salt og litt pepper

Gjør klart dette på forhånd:
Kjørt gresskarkjøttet til en pure.
Finhakket løk og hvitløk.
Finrevet ingefær.
Hakket eller klippet opp gressløk i små biter.

Slik lager du denne knallgode suppa: 
Fres løk og hvitløk i smør 2 min i smøret. Tilsett så ingefær og rør alt godt sammen. Ha så i kokosmelk og buljong. Kok opp og ha i gresskarpure, limesaft og krydderiene. La alt småkoke i minst 20 min. Server gjerne i gresskaret med deilige og sprø gresskarsnacks til. Som en søt avslutning på måltidet kan du jo servere krydret og saftig gresskarkake .

fredag 21. oktober 2016

GRESSKARKAKE


Om ikke lenge banker Halloween på døren. Mange barn er spente og gleder seg til å kle seg ut å gå fra dør til dør for knask eller knep.
All hallows eve som kvelden uten sammentrekning heter og som på norsk heter allehelgensaften, har røtter fra både katolismen, hedenske høstfester, romersk festival, meksikansk allehelgensfeiring og keltisk fest.
Kvelden er de dødes kveld. Ifølge folketroen kunne de døde ferdes fritt denne kvelden. Dagen etter altså allehelgensdag er en dag vi nå minnes de som er døde. Dagen er alltid første søndag i november.

Jeg er en av mange som ikke er så glad i høytider og merkedager. Mange i min familie har gått bort altfor tidlig og dagene føles rare uten de. Nå som jeg har fått en mini me inn i livet svelges klumpen i halsen, oppskrifter trylles frem, gresskar skjæres ut, drakter skal kjøpes inn, ansiktsmaling skal pensles på og høytidsdagene får en ny mening. Godt og vondt på samme tid. En dag skal vi alle død men alle andre dager skal vi leve så la oss kose oss og nyte det fine som finnes. God Halloween !

Du trenger 
7 dl hvetemel
1 ss kanel
1/2 ss salt
1/2-1 ss bakepulver
1/2 ss nellik
1/2 ss muskat
1,5 dl sukker (hvitt, farin)
1,5 dl brunt sukker (brunt farin)
1 dl melk
4 egg
5 dl gresskarpure

Skjær ut kjøttet fra et gresskar og kjør det i en foodprocessor eller med en stavmikser slik at det blir en jevn pure. Bland sammen det tørre først, deretter rører du inn melk, egg og tilslutt gresskarpureen. Smør en 24 cm kakeform og ha røren oppi.
Stekes på over -og undervarme midt i ovnen i ca 1 time (sjekk med gaffel mot slutten av steketiden). Avkjøles helt i formen. Spises helst neste dag eller dagen deretter.

Glasur

200 gram kremost (eks philadelfia)
4 dl melis
1 ts vaniljefrø

Visp alt godt sammen og smør på en avkjølet kake eller rett før servering.

torsdag 20. oktober 2016

RISTEDE GRESSKARKJERNER


































Kjernene i et gresskar blir deilig og sunn snacks om du følger denne fremgangsmåten. Enkel, sunn og gode frøsnacks.

  1. Sett ovnen på over og undervarme 150 grader.
  2. Skyll kjernene i kaldt vann og fjern eventuell gresskarkjøtt som måtte henge igjen. 
  3. Spre kjernene utover et bakepapirkledd stekebrett. 
  4. La de tørke seg tørre i ovnen i ca 30 min (mine var inne i 26 min). 
  5. Skru ovnen opp til 180 grader og ta ut kjernene. 
  6. Samle de i en haug midt på brettet og ha på 2 ss rapsolje, 1 ts grovt salt og 2 ss garam masala krydder. Bland det godt sammen med fingrene. 
  7. Spre de så utover brettet og stek de sprø i ca 15 min. 
  8. Ristes sprø på et stekebrett i ovnen.
    Skylles rene i en sikt i kaldt vann.
  9. Avkjøles og nytes kalde. 

Nb! Del med andre. Ikke spis alle eller svært mange selv ;-P, det kan sette i sving magen. Ikke selvopplevd. Hehe. 
Gode også som suppegarnityr men ikke la de ligge lenge i suppen for da blir de seige.