onsdag 21. oktober 2015

HALLOWEENPIZZA


Det er oktober og Halloween/allehelgens dag nærmer seg med stormskritt. Barna kommer hjem denne kvelden med posen full av snop. Middagen denne dagen kan være en skummel pizza med sprø tynn bunn og smakfullt fyll. Med denne pizzaen kan dere invitere hjem flere av de utkledde barna. Bunnen har du satt ferdiglaget til heving i kjøleskapet for et par dager siden. Imens barna er ute på sin tokt kan du gjøre klart fyllet. Når barna kommer hjem preget av kveldens spenning slenger du på fyllet som forklart under eller barna kan jo lage sine versjoner av min skumle pizza. Vel bekomme og knask eller knep. Oppskriften gir 4-6 skumle porsjonspizzaer.
____________________________________________________________________________
Denne oppskriften er laget til en Halloweenkonkurranse i regi av kitchentime.no
DU kan stemme på din matfavoritt frem til 30 oktober ved å følge@kitchentimeno på instagram og like din favoritt (som jeg håper er meg). Vi begge har da mulighet til å vinne produkt fra Kichentime.
Se alle de artige og gode oppskriftene HER
 ____________________________________________________________________________________

Dette trenger du til kaldhevet pizzadeig (som kan lages 1-3 dager før den skal brukes):

1/4 fersk gjær (putt resten i en lukket pose til senere bruk)
ca 10 dl hvetemel
5 dl lunkent vann
1/2 ss salt
6 ss olivenolje
 
Slik gjør du det:
 
1. Visp gjæren ut i lunkent vann.og rør i salt.
2. Spe i hvetemel til du får en deig som henger sammen men som ikke er for tørr.
3. Kna den fra ytterst til innerst til du får en god smidig og jevn deig (det tar noen minutter).
4. Ha plastfolie over bollen og sett en strikk rundt før du setter den i kjøleskapet.
5. Neste morgen heller du over litt olivenolje og knar den sammen før du setter plastfolien over, strikken rundt og inn i kjøleskapet igjen. Kan brukes denne kvelden eller neste dag eller dagen etter det. Husk i så fall på at en gang om dagen skal deigen knas litt med litt tilsatt olivenolje.
6. Når deigen skal brukes lar du den stå en halvtimes tid i romtemperatur før du deler den i antall bunner du skal ha. På et varmt stekebrett smører du rapsolje og drar litt i bunnen i ønsket form før du legger den på stekebrettet. Dytt den tynnere og større ved å bruke hendene. Deigen trekker seg sammen igjen. Ta pauser på noen sekunder. Dette gjør du for å lure fibrene i deigen fra å trekke seg sammen. Får de hvile innimellom slapper de av og det er lettere å forme deigen.
 
Pizzafyll:
1-2 bokser hakkete tomater (for mindre biter bruk en stavmikser)
salt, pepper, oregano
Revet ost
Skinke
Løkringer
creme fraiche
Oliven
Tykk balsamico
Basilikum
 
Dander pizzabunnen på denne skumle måten:
 
1. Smør utover de hakkete tomatene.
2. Krydre oppå.
3. Strø over revet ost.
4 .Legg skinke utover.
5. Legg løk som øyne og munn.
6. Ta en dæsj creme fraiche inni løkringen med en skive oliven og balsamico inni.
7. Strø litt ost utover som vorteetterligning og hakkete tomater som blod og blodårer.
8. Basilikum danderes som hår etter pizzaen er stekt.
9.  Ha pizzaen over på et varmt stekebrett. Da vil nemlig stekingen starte fra du legger deigen på.
Men da er det lurt å ha skåret opp og ha klart alle ingrediensene slik at det er bare å slenge de på
også inn i ovnen.
Stekes på over og undervarme 220 grader. De første syv-ti min på nest nederste rille og de
siste syv -ti min på nest øverste rille. Bytt fra nederst til øverst når du kjenner at bunnen er
hard. Jeg har krevet ca tid da det er avhengig av hvor mye fyll og hvor tykk bunnen blir. Den
skal være tynn ;-)

 
 

fredag 2. oktober 2015

FERDINANDS PLOMMEKAKE


De bakte karamelliserte plommenes sødme i kombinasjon med den syrlige og saftige yoghurtdeigen blir helt utsøkt, rett og slett.

Denne kaken har jeg kreert i forbindelse med en kakekonkurranse i 2015. Utrolig men sant så vant ikke kaken konkurransen.  Det betyr ikke at den ikke er god. Jeg drømmer om den i høst. Mmm. Overrask noen du er glad i til helgen med denne. Have fun cooking!

Ingredienser
125 gram smør
200 gram sukker
3 egg
450 gram gresk yoghurt
1 ts vaniljefrø
200 gram hvetemel
2 ts bakepulver
4 klyper salt
450 gram plommer (victoriaplommer)
3 ss smør
3 ss brunt sukker

Fremgangsmåte
1. Visp sammen romtemperert smør og sukker til det blir en jevn klump.
2. Visp så på lav hastighet forsiktig inn ett og ett egg.
3. Fortsett med yoghurten og vaniljefrøene.
4. Sikt så i hvetemel og bakepulver og ha i salt. Vend dette inn med en slikkepott til en jevn og fin deig. Ikke bland mer enn du må.
5. Skjær hver plomme i skiver på 4-5 og fjern steinene.
6. Bland forsiktig sammen brunt sukker og plommeskivene slik at de ikke mister formen sin.
7. Ha bakepapir i en 24 cm kakeform slik at det dekker bunn og kanter.
8. Smør 3 ss romtemperert smør på bakepapirets bunn og kanter.
9. Legg plommeskivene i et lag på bunn og kanter og hell deretter over yoghurtdeigen.
10. Stekes midt i ovnen på 180 grader over og undervarme i ca 55 min.
11. La kaken avkjøle helt i kakeformen.
12. Når den skal serveres legger du et fat over formen og snur kakeformen fort rundt slik at bunnen av kaken nå blir toppen av kaken.
13. Fjern bakepapiret og server.
14. En liten rømme eller gresk yoghurtklatt smaker godt til.
15. Vel bekomme!

torsdag 1. oktober 2015

SUNT SJOKOLADEPÅLEGG


Her får du oppskriften på nugatti som kan spises hver dag. Rene og sunne ingredienser. Hjernen, kroppen og samvittigheten blir glade.

250 gram hasselnøtter

2 ss kakao

4 ss akasiehonning

2 ss kokosolje

¼ ts vaniljefrø (kan skippes)

Sett ovnen på 180 grader varmluft. Legg nøttene utover et bakepapirkledd stekebrett. Stekes i ovnen i 10 min. Has over i en foodprosessor. Kjøres til alt er finmalt (5-10 min). Ha i de resterende ingrediensene og kjør til alt er godt blandet. Avkjøl. Has over i tette glass. Spises på knekkebrødet eller brødskiven. Ekstra godt på hjemmelagde knekkebrød og varme brødskiver.

onsdag 23. september 2015

SJOKOLADEPAI


Her er sjokoladepaien jeg kreerte i forbindelse med jobben jeg hadde som matspaltist i Asker og Bærumbudstikke sommeren 2014. Elsket av barna!

Paibunn

240 gram hvetemel

125 gram romtemperert smør

125 gram sukker

1 egg

Bland sammen hvetemel, sukker og smør med hendene eller i en kjøkkenmaskin til du har fått en smidig deig. Rør så forsiktig inn egget slik at alt blir godt blandet.

Trykk deigen ut i en paiform -på bunnen og helt opp på sidene.

 
Sjokoladefyll

60 gram smør

150 gram mørk sjokolade

60 gram creme fraiche

3 egg (ca 180 gram)

250 gram sukker

 70 gram hvetemel

1 ts bakepulver

(Pynt: Jordbær)

Smelt sjokoladen og smøret i et vannbad. Avkjøl litt. Bland så inn creme fraiche. Visp egg og sukker til eggedosis. Bland så forsiktig i mel og bakepulver. Vend tilslutt i sjokoladeblandingen. Hell blandingen over paibunnen. Stek sjokoladepaien på over og undervarme på 150 grader i ca 55 min. Nytes varm, lunken eller kald gjerne med jordbær for den friske smaken til sjokoladen.

 

søndag 6. september 2015

KAKESUKSESS

Den første som laget en kake må nok ha opplevd suksess samt fått heder og ære for resten av sitt liv.
Ordet kake og det engelske cake er fra vikingtiden, fra det norrønske ordet "kaka".
En god kake glemmer vi aldri, de mindre gode kakene glemmer vi fort. En kake jeg aldri har glemt er den gule kaken naboen vår laget da jeg var liten. Jeg var så heldig at jeg tilslutt fikk oppskriften (gode kakebakere gir jo ofte ikke fra seg oppskrifter). I årenes løp med flytting til ulike plasser trodde jeg at at denne oppskriften var et saga blott. Helt til jeg plutselig fant en gammel pappeske i min fars garasje. Utenpå sto det Aase Malenes kokebøker med ungdommelig grafittiskrift. Kassen var tung, ikke rart for den inneholdt rundt 20 bøker, diverse hjemmelagde kokebokpermer og et hav av brosjyrer og oppskriftsark. Etter noen kvelder med grovsortering lå den plutselig der. Skrevet på ett off white takkekort, med noen skrivefeil både i selve navnet men også skj-ord og en stum H der det ikke skal være det. Øverst på kortet sto det pent innrammet -DØDSGOD- og bakerst på koret sto det Mars-93. Hjertet mitt stoppet et lite øyeblikk og jeg følte meg som Charlie da han fant gullbilletten til besøk på sjokoladefabrikken. Oppskriften til verdens beste Suksessterte lå nå i hendene mine. Luftig og sprø mandelbunn med syndig god vaniljesmørkrem på toppen.

Hvem som står bak denne suksessen av en kake vites ikke dessverre. Men all ære til personen for å ha kreert den for den er virkelig en av mine favorittkaker. Å finne på en kakeoppskrift vet den som har prøvd er en hard nøtt. Det er som kjemi. Ingredienser, temperaturer og tid bestemmer hvordan resultatet blir. Blir kaken den du husker eller blir den den du glemmer...

Kakerevolusjonen

I oldtidens Egypt, Hellas og Romeriket ble de første kakene laget. Den tidens kaker var søte honningbrød som ble formet runde av religiøse grunner eller for å symbolisere solen og månen. På 1700 tallet startet den industrielle revolusjon og starten av nåtidens kakeoppskrifter så sine lys. Ovnene fikk temperaturkontrollerte innstillinger. Det ble produsert kakeformer, bakepulver, sukker ble raffinert og melet ble finmalt. Ingrediensene ble billigere og mer tilgjengelig ved at det ble sendt med jernbanen. Folk begynte også å vispe egg for bruk i kakene. Å lage kaker ble sett på som et stort talent den gangen og det gjør det vel kanskje enda. Om du lager en kake som er saftig, søt og smakfull er det nok mange som syntes du er talentfull for det gjelder å holde tunga rett i munn å følge oppskriften til punkt å prikke for at det skal bli vellykket om du ikke er en kakekjemiker da...
Fra Asker og Bærum budstikke sommeren 2014
 

lørdag 5. september 2015

KARAMELLSAUS MED RISTEDE VALNØTTER (TIL VANILJEIS)


Glad i smørbukk? Her har du oppskrift på karamellsausen som smaker akkurat som smørbukk. Hell sausen over is med knuste nøtter og nyt ;-)

Karamellsaus:

200 gram brunt sukker

100 gram smør

½ dl fløte
____________________
150 gram valnøtter

2 liter vaniljeis

Smelt smør og brunt sukker i en kjele på middels varme imens du rører. Tilsett så fløten og kok opp. Sett så ned varmen og la det småkoke i 2-3 min til sukkerkornene har smeltet (skal ikke være kornete). Rør godt så det blir en jevn og fin saus. Avkjøl. Rør i sausen innimellom. (Den skal være lunken når du heller den over isen.) Grovknus valnøttene i en morter eller med bunnen av et glass. Varm opp stekepannen, ha nøttene oppi og rist pannen et par min slik nøttene blir lett brune/gyldne.  Avkjøl. Ta opp isen og lag kuler som du har i en bolle. Hell over karamellsaus, litt over hver kule og strø så på valnøtter. Frys bollen med innholdet frem til servering.

fredag 4. september 2015

FRANSK TOMATPAI

Foto: Eva Groven
Tomatpaien smaker ekstra godt til stekt eller grillet kjøtt. En pai er ren på smak. Vel bekomme!


 Paideig

150 gram hvetemel

150 gram sammalt hvetemel

100 gram mykt smør (romtemperert)

150 gram kesam

1 ss kaldt vann

1 ts salt

1 ts oregano

Bland melet sammen med smøret ved å kna det sammen med hendene. Kna så inn kesam, salt og oregano. Tilsett tilslutt vannet for å få en fin og smidig deig. Legges i en tett plastpose i kjøleskapet minst 1 time. Etter en time trykkes deigen ut i en paiform. Like tykt lag i bunnen og helt opp på sidene. Prikk bunnen med en gaffel. Forstekes midt i ovnen på 180 grader over og undervarme i ca 15 min.

Fyll

Ca 150 gram kesam

1 ss dijonsennep

Blandes sammen og settes kaldt.

10 store tomater

1 rødløk

1, 5 ts timian

1,5 ts salt

3-4 ss olivenolje

Skjær hver tomat i 6-8 båter. Klem så vannet ut av de med hendene. Skjær rødløken i tynne skiver. Når paien er ferdig forstekt legges kesam -og sennepblandingen på paibunnen. De klemte tomatene danderes oppå. Salt og timian strøs på tomatene. Legg løkskivene oppå tomaten og spe oljen over hele paien. Stekes midt i ovnen på 200 grader over og undervarme i 30-40 min. Kan gjerne sette på grillelementene de siste 3-5 minuttene.

tirsdag 1. september 2015

SPINAT OG FETAPAI

Foto: Eva Groven
Er det flere enn meg som er glad i gresk mat? I såfall håper jeg at jeg kan friste med en spinat og fetapai. Inspirert av alle mine matopplevelser på de mange øyhoppingturene mine.  Paien har rene gode smaker og spises alene eller med en frisk salat.

Paideig
 
300 gram hvetemel

200 gram mykt smør (romtemperert)

1 ts salt

1 ss kaldt vann

Kna sammen melet, saltet og smøret. Tilsett så vannet for å få en smidig og glatt deig. Legges i en plastpose i kjøleskapet ca 1 time.


Fyll
 
2 hvitløksfedd

2 ss olje

2 ss smør

400 gram spinat

300 gram fetaost

3 egg

3 dl creme fraiche (kan evt bruke fløte)

4 klyper muskat (kan sløyfes)

Salt og pepper

Finhakk hvitløken og fres den i oljen et par minutter. Ha i spinaten og smøret. Rør i den til den er forvellet (varm, bløt og endel av vannet har fordampet). Avkjøl. Klem paideigen ut i en stor paiform eller 3-4 porsjonsformer. Prikk bunnen og forstek midt i ovnen på 180 grader over og undervarme. Ca 10 min for en stor form og ca 5 min for små former. Klem ut resten av vannet i spinaten med hendene og spre det utover i paiformen. Spre deretter fetaen utover. Visp sammen egg, creme fraiche og krydderet med en gaffel/visp. Helles så over i paiformen. Stek den på samme sted og temperatur som ved forstekingen i ca 30 min, porsjonsformer ca 13 min. Syntes du den er litt blass i fargen på slutten av steketiden kan du sette ovnen på grill de 2-3 siste minuttene.

mandag 31. august 2015

DEN ALLSIDIGE PAI


Foto: Eva Groven
Sprø bunn, deilig smakfullt fyll og kan nytes både kald og varm. Bunnen kan varieres, fin eller grov, oftest med smør. Du kan ha eggestand og lokk om du liker det eller dropp det. Slik er det med den allsidige paien, mange valgmuligheter, mange smaker og mange varianter.

 Det er lett å lykkes med en pai.

Jeg våger meg faktisk å si at det finnes tusenvis kanskje millioner av ulike salte og søte paioppskrifter. Om man spør rundt så er det mange familier som har sin egen favorittpaioppskrift. Felles for paien er at den lages i en ildfast form gjerne i den typiske paiformen, det inneholder en deig man presser ned i formen og opp på sidene. Man fyller på med godt fyll. Hele underverket skjer i ovnen hvor smakene bakes sammen til en saftig ovnsrett. Absolutt en rett som kan lages og spises for alle i alle aldre.

 Paiens storhetstid

Historikerne mener at det var grekerne som laget de første paiene. Helt siden det har eksistert ovn har det eksistert pai. De første ovnene var laget av leire og formet som store potter hvor de tente ild nederst og la maten på tørket leire for steking. Korn blandet med vann samlet til en deig, grønnsaker og kjøtt ble stekt i ovnene, men det ble raskt erfart at kjøttet ble tørt eller brent. Kjøttsaften rant av kjøttet og ned i flammene. Kjøttet og grønnsaker ble derved pakket inn i en deig før det ble bakt i ovnen. Saftig og smakfullt og en suksess.som nå lages daglig verden over. Flere land har pai som en av sine nasjonalretter. USA har sine apple pie og pumkin pie. Frankrike har sine Quiche lorraine og tart tatin. England har sine sheperds pie og cornish pasty.

 På smaksreise ved Middelhavet

Jeg har feriert mye i mange av landene som grenser til middelhavet. Varmen, luktene, mentaliteten, arkitekturen, havet og naturen er på topplisten. Høyest er matkulturen. De gode råvarene som har blitt modnet under måneder med sol. Rene smakfulle smaker. Når råvarer har så mye smak trenger man ikke å bruke så mange ulike råvarer eller så mye krydder. Det er som Italias første matskribent skrev i en av sine dikt ca 300 f. Kr.  Viktigheten å benytte ingredienser av ypperste kvalitet og som var sesongpreget. Han sa at aroma ikke burde bli forkledd ved krydder, urter eller andre smakstilsetninger. Dette er jeg selv opptatt -og inspirert av.

mandag 6. juli 2015

DIGG OMELETT

Varmt i været, barfot på gress, myggestikk på leggen, saltvannskrøller i håret, bløte konsonanter, motorsus fra havet, solkrem i øyet, øs pøsvær om natten, raske men deilige middager. Mmm sørlandsidyll, ferietid og matloggertrylling på kjøkkenet. Vær så god å herme.

4 nypoteter (eller annen type poteter men da må du ta færre og fjerne skallet)
2 fedd hvitløk
3 ss purreløk i tynne ringer
ca 100 gram strimlet skinke
2 ss smør
2 ss tørket steinsopp (kjøpes eller lages selv med hjelp av denne oppskriften )
1/4-1/2 dl vann
6 egg
salt og pepper

  1. Kok nypotene med skall etter anvisning på posen (15 min).
  2. Avkjøl potetene og skjær de i skiver på ca 2 mm.
  3. Legg tørket steinsopp i vann.
  4. Finhakk hvitløk, skyll og skjær purren i ringer slik at det blir en mengde på 2 ss.
  5. Skjær skinke i strimler.
  6. Sett en stekepanne på middels til sterk varme når pannen er varm ha i smøret og stek/ fres hvitløk, purre, potet og skinke i ca 3-4 min.
  7. Visp eggene sammen, tilsett steinsoppen og vannet det har ligget i (masse deilig smak) og salt og pepper etter eget ønske.
  8. Spre grønnsakene i pannen utover slik at det ligger fint fordelt og hell forsiktig over eggblandingen (se for deg en klokke og begynn å helle fra kl tolv og gjennom alle klokkeslettene til kl tolv igjen).
  9. Stekes på middels til svak varme til den er stiv (kan evt stikke noen forsiktige hull i omeletten med stekespaden imens den stekes).