Fryses. Tas opp på varme dager slik at hunden kan kjøle seg ned med en is og få i seg væske. La varmt vann renne utenpå spannet for at isen skal løsne fra innsiden.
En matblogg med fokus på rene råvarer og som er laget fra bunnen av. Her får du de beste oppskriftene på hverdagsmat og festmat. Om mat er viktig for deg så vil du klare det, hvis ikke vil du finne en unnskyldning. Husk at mat er makt.
MATKATEGORIER
3-retters
Afrikansk
Allergenvennlig mat
Amerikansk
Asiatisk
Asker og Bærum budstikke
Bakst
Brød
Bær
Chips
Dessert
Diabetikermat
Dip
Drikke
Egg
Elg
Eple
Fakta
Festmiddag
Fisk
Forrett
Forslag til ukemeny
Fransk
fredagsmidag
Frokost
Frukt
Garnityr
Glutenfri
Gresk
Gresskar
Grillmat
Gryteretter
Halloween
Helgemiddag
Himmelsk
Hjemmelaget
Hundemat
Husmortips
Hverdagsmiddag
Høytid
I media
Instruksjonsfilmer
is
Italiensk
Jul
Kake
Kalkun
Kjeks
Kjøkkentips
Kjøtt
Konfekt
Kosemat
Krydderblandinger
Kveldsmat
Kylling
Lunsj
Mat til mange
matartikkel
Matspalte
Middagstilbehør
muffins
Naturen som spiskammers
omelett
Pai
Pasta
pesto og tapenade
Pizza
Portugisisk
Poteter
pålegg
påske
Restaurantanmeldelse
Restaurantmat
Ringerikesblad
Salat
saus
Sjømat
Snacks
Sopp
Spansk
Sponset mat
sukkerfri
Sunnere alternativ
Suppe
Søtsaker
Taco og meksikansk
Tapas
Thaimat
Turmat
Tyrkisk
Tørket mat
Ungdomsmat
Vafler og lapper
Vegetarisk
Vin
Østeuropesisk
fredag 12. juni 2015
HUNDEIS
Fryses. Tas opp på varme dager slik at hunden kan kjøle seg ned med en is og få i seg væske. La varmt vann renne utenpå spannet for at isen skal løsne fra innsiden.
mandag 8. juni 2015
KOKOS -OG MANGOIS (med sjokoladetrekk)
Foto: Eva Groven |
Kokos- og mangois
1 boks kokosmelk
1 ss akasiehonning
1 moden mango
(om du vil 10-20
blader peppermynte/mynte)
1 ss kokosfett
100 gram 70%
sjokolade
(kokosflak til pynt)
fredag 5. juni 2015
Take it ISy i sommervarmen
Sommeren 2014 jobbet jeg som matspaltist eller matekspert som avisen kalte meg i Asker og Bærum budstikke. En drøm kom i oppfyllelse da oppdraget sto i å kreere mange sommerretter samt å skrive artikler som handlet om mat. I et par uker tenkte, dagdrømte og drømte jeg om mat. Hvilke ingredienser skulle jeg sette sammen til ulike retter, hva var sommermat for meg, hva ville lokalavisleserne like og ønske å lage av oppskriftene... Mange deilige retter ble til. Flinke fotografer kom. Skribenten i meg satt kvelder etter kvelder og skrev. Min aller beste sommerjobb. Nå har igjen sommeren kommet og denne gangen vil jeg dele alle oppskriftene som kom på trykk med alle dere blogggjester. Håper dere også kan la dere bli fristet, inspirert og engasjert. Første artikkel og oppskrifter ut er IS. Vel bekomme og god lesing!
Svetten pipler i pannen, kroppen er klam og hjernen jobber tregere.
Heldig er den som har hjemmelaget is i fryseren.
Salget av is øker
100% i de solrike sommermånedene. Fløte, sukker og vanilin/vanilje lager
utallige kombinasjoner av pinneis og boksis. Årlig blir stadig nye oppskrifter
utviklet av isfabrikkene eller hjemme på kjøkkenet. Om du lager isen selv kan
du selv velge og vite hva du putter i. Har du iskremmaskin så blir det helt
klart det beste resultatet. Har du det ikke så går det fint det også. Problemet
er bare at den kan krystallisere seg, men det overlever vi.
Hva er det som gjør at denne kalde, søte figurelle massen vi kaller is er så populær? Vi kan kanskje trekke linjer bakover i historien til kjente personer. Keiser Nero av Romerriket, kjent for å være en tyrann uten like. Han forlangte å få servert is hentet fra vulkanene Vesuv og Etna for deretter at det skulle bli blandet med frukt, honning, vin og krydderier. Om det skulle bli tomt for is på hans gourmetdekte festbord gikk det ille for hans underståtte. Ismangelen ble etterhvert løst ved å stampe is og snø hardt sammen i jordhull som ble dekket av strå og nøtter. Derved kunne Nero få sin is året rundt.
En annen mann fra samme område som også har bidratt til vår nymotens is var den italienske handels- og oppdagelsesreisende Marco Polo. Kjent for i ung alder å være med på båtreise til Kina. I tillegg til å oppdage at de brukte pengesedler i Kina oppdaget han også fløteis. Vel hjemme i Italia igjen fortalte han at kineserne syrnet melk tilsatte så mel og kamfer for deretter å kjølne det ned til en islignende masse. Han mente selv at det var den kinesiske keiseren som hadde gitt han oppskriften.
Den første isen
ble solgt på en cafe.
Paris, byen mange
mennesker har turt å satse på sine drømmer i. Italienske Francesco Procopio dei
Coltelli åpnet her på slutten av 1600 tallet et kaffehus. Til kaffen kun du
nyte det aller nyeste på markedet laget av italienerene. Kremete og bløt is.
Nyskjerrige og skeptiske gjester trykket etterhvert isen til sitt bryst og
siden den gang har store deler av verden lagt sin elsk på dette kalde og søte
kunststykke vi kaller iskrem. Idag lages det tusenvis av ulike is; fløteis,
melkeis, saftis, yoghurtis, sorbet m.m. Her i det kalde norden spises det
faktisk mest is i verden. Om det er fordi det er tidligere keiseres favoritt-
og gourmetsøtsaker eller fordi det er søtt, mykt og godt å kjølne seg ned og
tørste seg av med vet du kanskje best svaret på selv.
Take it ISy i sommervarmen
Hva er det som gjør at denne kalde, søte figurelle massen vi kaller is er så populær? Vi kan kanskje trekke linjer bakover i historien til kjente personer. Keiser Nero av Romerriket, kjent for å være en tyrann uten like. Han forlangte å få servert is hentet fra vulkanene Vesuv og Etna for deretter at det skulle bli blandet med frukt, honning, vin og krydderier. Om det skulle bli tomt for is på hans gourmetdekte festbord gikk det ille for hans underståtte. Ismangelen ble etterhvert løst ved å stampe is og snø hardt sammen i jordhull som ble dekket av strå og nøtter. Derved kunne Nero få sin is året rundt.
En annen mann fra samme område som også har bidratt til vår nymotens is var den italienske handels- og oppdagelsesreisende Marco Polo. Kjent for i ung alder å være med på båtreise til Kina. I tillegg til å oppdage at de brukte pengesedler i Kina oppdaget han også fløteis. Vel hjemme i Italia igjen fortalte han at kineserne syrnet melk tilsatte så mel og kamfer for deretter å kjølne det ned til en islignende masse. Han mente selv at det var den kinesiske keiseren som hadde gitt han oppskriften.
Nå får du
anledning til å spise enda
mer. Melkeis, fruktis og yoghurtis vil bli lagt ut på bloggen, samt vannis
til menneskets beste venn for de trenger jo å kjølne seg ned i varmen de også.
Men take it ISy, for det er lett vanedannende.
søndag 24. mai 2015
KOKOSKULER MED KRØNSJ ("sunne" sjokoladeboller med kokos)
Den fødte søtmoms har funnet noe nytt å momse på. De er deilige, de er glutenfrie, de er sukkerfrie, de er eggfrie, de er soyafrie, de er melkefrie og de er raw. De selges på smoothiesteder og helsekost til nesten femti kr pr bolle og da snakker vi ikke hvetebollestørrelse men svensk kjøttbollestørrelse. Om jeg forbanner eller priser den dagen jeg smakte disse første gang er jeg enda usikker på... men jeg tipper min daglige dose gjør at jeg snart blir lei (for jeg klarer ikke bare å spise en om gangen). Lykke er å ha en god smakssans og en god kjennskap til ingredienser slik at man ved første forsøk klarer å igjennskape samme smak som de orginale bare ved å røre sammen på kjøkkenbenken.
Ingrediensene får du på vanlig matbutikk og helsekost. Det blir 18-20 boller.
Spiret bokhvete |
250 gram lettkokt havregryn -la dette kjøres til det blir finmalt før du tilsetter de andre ingrediensene (har du havremel kan du bruke det og da kan alt kjøres sammen samtidig).
40 gram kakaopulver
1 ss frysetørket kaffe (eks Nescafe Gull)
2 ts vaniljepaste/frøene fra 1 vaniljestang/2 ts vaniljefrø
1/2 ts maldonsalt
Dette er et merke man kan kjøpe på helsekost. |
5 ss akasiehonning (om røren er litt løs tilsett litt mer honning)
7 ss kokosolje (skal IKKE smeltes)
Ha alt over i en bakebolle og rør inn:
80 gram spriret bokhvete (se lite bilde) som du har ristet lett i en varm stekepanne (slik som man gjør med pinjekjerner. La de bli lett gylne. Dette kan droppes, bollene er veldig gode uten at de blir ristet også.
Utenpå bollene:
50-100 gram kokos
Bland alle ingrediensene godt sammen.
Form de i hendene til kompakte boller og trill de i kokos. Settes i kjøleskapet og spises kalde. Kan fryses for lengre oppbevaring.
Visste du at BOKHVETE ikke er et korn men en liten nøtt. Veldig sunn og næringsrik. Den er ikke i slekt med hvete selv om de er navnbrødre og siden den ikke er i slekt så innholder den ei heller gluten.
De kan spises som de er, brukes i "sunne" søtsaker, i salater, supper, frokostblanding og yoghurt.
Sjekk ut denne siden for flere oppskrifter med bokhvete.
Kalde og deilige fra kjøleskapet. Klare til og momses.
onsdag 6. mai 2015
FYLT KALKUN PÅ GRILLEN MED LUN POTETSALAT
Du trenger:
0,7-1
kg kalkunfilet
300-400
gram bacon
1
kinesisk hvitløk (eller ca 4 fedd)
1 rød
chili uten frø
½
rødløk
10-15
basilikumblader
2
tomater
100 g
blå castello (eller annen ønsket ost, eks brie, chevre)
Hyssing
til å binde kalkunen sammen.
Sølvfolie
Slik gjør du det:
Dekk
et par meter hyssing i vann. Legg kalkunfileten mellom to plastikkposer og bank
den flatere (min 2 cm) med eks en kjevle. Prøv å få formen rektangel. Pass på og ikke få hull i kjøttet. Finhakk
hvitløken, rødløken og chilien. Grovhakk tomater og basilikum. Skjær osten i
skiver. Om du vil kan du blande alt dette sammen eller du kan dandere det
lagvis oppå kalkunrektangelet. Rull så
forsiktig kalkunen sammen. Legg baconet på en fjel tett i tett Legg deretter
kalkunrullen oppå baconet. Snurr baconet rundt og bind det hele fast med den
våte hyssingen (den tar ikke fyr siden den er fuktig). Grill kalkunrullen på sidene før du legger
den over i sølvfolie for baking. Den er ferdig når det renner klar kjøttsaft ut
av kjøttet. La den så hvile et par
minutter før du skjærer i den.
LUN POTETSALAT
2 potter
Rapidsalat (e.l)
1 kg
Amandinepoteter (e.l partypoteter, mandelpoteter, nypoteter)
1 pakke
grønne bønner
50 gram
pinjekjerner
100 gram
parmesan
7-10
basilikumblader
Dressing
1 dl
olivenolje
1 sitron
4 ss
agavehonning
2 ss
dijonsennep
salt og pepper
Sett på en kjele med vann til koking. Kutt potetene i
munnfullstore biter. Has i det kokende vannet, småkokes i ca ti minutter. NB!
Ha bønnene oppi de tre siste minuttene. Skyll, rist av vannet og riv salaten. Rist
pinjekjernene i en tørr stekepanne ved middels til varm temperatur. Riv
parmesanen i et rivjern. Kutt opp basilikumen i mindre biter. Når potetene og
bønnene er ferdigkokt skylles de i rennende kaldt vann (slik man gjør med
eggene etter koking, dette for å stoppe kokeprosessen). Dander først salaten i
en bolle eller på et fat, deretter poteter, bønner, pinjekjerner, parmesanen og
tilslutt basilikumen. Visp ingrediensene
til dressingen sammen med en visp (for hånd eller elektrisk), ta i mer sennep
om den blir for tynn. Server dressingen ved siden av.
torsdag 19. mars 2015
KRYDDERBRØD
Jeg glemmer aldri en krydderkake jeg spiste som barn. Stadig har jeg lengtet etter smaken. Flere kaker har jeg smakt og testet ut. Nærmest på smak er denne. Deilige kryddere og god sødme. Saftig og aller best dagen/e etter steking.
Du trenger:
2 dl sukker
200 gram romtemperert smør
3 egg
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts malt kardemome
2 ts malt nellik
2 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
2 dl rømme
Slik gjør du det:
Sett stekeovnen på over og undervarme 180 grader. Smør og sukker kjøres hvitt i en kjøkkenmaskin. Ha så i eggene som kjøres forsiktig i samtidig som du har i melet, bakepulveret og krydderne. Tilslutt har du i rømmen. Du har nå fått en fin og jevn røre. Smør/spray en brødform og ha blandingen i. Stekes midt i ovnen i en time. Avkjøles. Holder seg i flere dager.
Serveringstips:
Smør
Geitost
Blåmuggost og fikenmarmelade
søndag 16. november 2014
BRENTE MANDLER MED COGNAC OG KAKAO
Familien og jeg var på hytta vår på fjellet. Måneden før hadde jeg stilt det spørsmålet jeg alltid stiller til min mannefamilie før jul: Hvilke julesnacks og julekaker ønsker dere at jeg skal lage til jul? De svarer alltid at de ikke liker julekaker og at julesnop fra butikken er det de vil ha. Jaha, når de ikke vil ha noe så lager jeg for å gi bort istedet ble min tanke sist. Jeg satte igang med eksperimentering av brente mandler med nye smaker etter vi hadde spist frokost. Da mandlene var ferdig ble noen lagt i en skål på stuebordet og resten ble lagt i en pent glass som naboen skulle få. Været bød på skitur og da jeg kom tilbake på hytta noen timer senere fikk jeg til min store overraskelse først høre knaskende lyder fra stuen for deretter å se gutta med munnene fulle og med hodet i hver sin avis. På bordet sto en rensket skål og da jeg skottet bort på gaveglasset til naboen var det så godt som halvtomt. Tror jeg lager litt julesnacks og kaker fremover allikevel jeg.
Så med det presenterer jeg knask til gutta.
Du trenger:
500 gram mandler
2 dl sukker
2 dl vann
3 ss cognac
1 ss melis
1 ss kakao
Varm mandlene i ovnen på 200 grader varmluft i 10 min. Mens dette skjer kan du måle opp og varme opp sukker og vann. Blande også melis med kakao til å strø mandlene med tilslutt. Ha i de varme mandlene i sukkervannet. La alt vannet kokes bort, når det er lite vann igjen røres inn cognac, deretter vil blandingen sukre seg. Rør hele tiden, også vil du se at sukkeret smelte. Spre mandlene på et bakepapir, del det opp med en gaffel mens du strør melis og kakaoblandingen over. Når det er kaldt nok bruker du hendene til å blande alt sammen. Haes på et glass frem til servering.
Tar du en er veien kort til at det blir tomt. Kos deg i førjulstiden!
For en mer grundig fremgangsmåte, følg tildels denne til Brente mandler. Forskjellen er cognacen og drysset tilslutt.
Så med det presenterer jeg knask til gutta.
Du trenger:
500 gram mandler
2 dl sukker
2 dl vann
3 ss cognac
1 ss melis
1 ss kakao
Varm mandlene i ovnen på 200 grader varmluft i 10 min. Mens dette skjer kan du måle opp og varme opp sukker og vann. Blande også melis med kakao til å strø mandlene med tilslutt. Ha i de varme mandlene i sukkervannet. La alt vannet kokes bort, når det er lite vann igjen røres inn cognac, deretter vil blandingen sukre seg. Rør hele tiden, også vil du se at sukkeret smelte. Spre mandlene på et bakepapir, del det opp med en gaffel mens du strør melis og kakaoblandingen over. Når det er kaldt nok bruker du hendene til å blande alt sammen. Haes på et glass frem til servering.
Tar du en er veien kort til at det blir tomt. Kos deg i førjulstiden!
For en mer grundig fremgangsmåte, følg tildels denne til Brente mandler. Forskjellen er cognacen og drysset tilslutt.
Etiketter:
Hjemmelaget,
Høytid,
Konfekt,
Snacks,
Søtsaker,
Tørket mat
fredag 22. august 2014
SUPERPÅLEGG
Hjemmelaget deilig avokadopålegg passer godt både til fisk -og kjøttskiver eller alene på
brødskiven/ knekkebrødet. Du har kanskje lagt merke til at avokadoer brunes om du tar bort
stenen og kjøttet kommer i kontakt med luft. Dette pålegget brunes ikke om du har den i en
helt lufttett boks (eller har stenen oppi). Det fikser du ved å fylle en liten boks helt full med
pålegget før du setter på lokket. Dette er mitt favorittpålegg om dagen. Jeg varierer urtene jeg
har oppi for å ikke gå så fort lei i.o.m jeg spiser det hver dag. Om morgenen putter jeg mine
Knekkis knekkebrød i min Marius matboks som har tre/fire rom, sammen med grønnsaker i
små biter, kanskje noe fiskepålegg og en liten boks av dette grønne snadderpålegget. Mhmmm.
Du trenger:
En stavmikser
En avokado
100 gram feta
1/2 potte koriander eller 20 basilikumblader
Saften fra en båt lime.
Salt og pepper etter egen smak.
Slik gjør du det:
Kjør alt sammen med en stavmikser og puttes så i en lufttett boks eller spis/server det med
engang.
brødskiven/ knekkebrødet. Du har kanskje lagt merke til at avokadoer brunes om du tar bort
stenen og kjøttet kommer i kontakt med luft. Dette pålegget brunes ikke om du har den i en
helt lufttett boks (eller har stenen oppi). Det fikser du ved å fylle en liten boks helt full med
pålegget før du setter på lokket. Dette er mitt favorittpålegg om dagen. Jeg varierer urtene jeg
har oppi for å ikke gå så fort lei i.o.m jeg spiser det hver dag. Om morgenen putter jeg mine
Knekkis knekkebrød i min Marius matboks som har tre/fire rom, sammen med grønnsaker i
små biter, kanskje noe fiskepålegg og en liten boks av dette grønne snadderpålegget. Mhmmm.
Du trenger:
En stavmikser
En avokado
100 gram feta
1/2 potte koriander eller 20 basilikumblader
Saften fra en båt lime.
Salt og pepper etter egen smak.
Slik gjør du det:
Kjør alt sammen med en stavmikser og puttes så i en lufttett boks eller spis/server det med
engang.
Etiketter:
Hjemmelaget,
Kveldsmat,
Lunsj,
pålegg,
Sunnere alternativ,
Turmat
tirsdag 19. august 2014
SUNNE RAW BROWNIES (sukker, mel og smørfrie)
Sukker har alltid vært min last i livet. Til tider avhengig av dette karbohydratet kroppen ikke
trenger i det hele tatt. For noen uker siden tok jeg denne "sukkeroksen" ved hornene. Nå
er det jeg som styrer sukkeret og ikke omvendt. Om du har kjenner meg vet du at mat er min
kjepphest og sukker er mitt narkotika. At lykken står den kjekke bi er jeg glad for. Jeg prøver,
jeg våger, jeg feiler, jeg lærer, jeg opplever. For noen år siden var denne typen søtsaker du finner
oppskrift på her utenkelig "for my sweet tooth". Nå er jeg overlykkelig over å finne og lage
oppskrifter på sunne søtsaker. Rykker det i øyebrynet ditt når du leser dadler i oppskriften så
er det bare å stoppe å rykke for kaken smaker ikke dadler, de er der for å lage den seige gode
konsistensen, thats all.
Har du alle ingrediensene i hus så tar denne retten deg mindre enn et kvarter å lage. Disse
brownisene spiste jeg første gang på Økofestivalen i Sande. Der hadde Økosjokolade en
stand.. De har egen nettbutikk hvor de selger ulike sunne, rene og økologiske ingredienser.
www.okosjokolade.no Jeg har gjort om oppskriften noe slik de er hakket sunnere, hakket
lettere å finne ingrediensene og hakket bedre ;-P.
Dette trenger du til browniene:
3 dl usaltede og uristede cashewnøtter
6 ss kakao
1 ts vaniljefrø (pulver)
2 dl dadler (husk å ta ut stenene)
4 ss akasiehonning (eller yaconsirup)
Slik gjør du det:
Mal nøttene i en kjøkkenmaskin, mens maskinen er i gang tilsetter du kakao og vaniljefrø,
deretter dadlene og tilslutt honningen. Nå har du fått en seig masse som såvidt klebrer seg
på fingrene (er den fremdeles noe tørr kan du tilsette litt mer honning). Med en slikkepott
har du blandingen over på et bakepapir. Form massen til en rektangulær form. Ca 1,5-2 cm
tykkelse. Sett den i kjøleskapet mens du lager toppingen.
Dette trenger du til toppingen:
1,5 dl usaltede og uristede cashewnøtter
1 ss kakao
1/2 ts vaniljefrø (pulver)
4 ss akasiehonning (eller yaconsirup)
2 ss vann
Slik gjør du det:
Mal nøttene i en kjøkkenmaskin, mens maskinen er i gang tilsetter du kakao og vaniljefrø,
deretter honning og tilslutt vannet. Toppingen skal være endel mer flytende enn brownie-
massen. Pass på at den er godt blandet og jevn.
Ta brownierektangelet ut av kjøleskapet og skjær i små rektangler (de er veldig mektige så
tenk gjerne doblet konfektstørrelse). Ta en teskje topping oppå. Settes så kaldt evt fryses
til de skal nytes.
trenger i det hele tatt. For noen uker siden tok jeg denne "sukkeroksen" ved hornene. Nå
er det jeg som styrer sukkeret og ikke omvendt. Om du har kjenner meg vet du at mat er min
kjepphest og sukker er mitt narkotika. At lykken står den kjekke bi er jeg glad for. Jeg prøver,
jeg våger, jeg feiler, jeg lærer, jeg opplever. For noen år siden var denne typen søtsaker du finner
oppskrift på her utenkelig "for my sweet tooth". Nå er jeg overlykkelig over å finne og lage
oppskrifter på sunne søtsaker. Rykker det i øyebrynet ditt når du leser dadler i oppskriften så
er det bare å stoppe å rykke for kaken smaker ikke dadler, de er der for å lage den seige gode
konsistensen, thats all.
Har du alle ingrediensene i hus så tar denne retten deg mindre enn et kvarter å lage. Disse
brownisene spiste jeg første gang på Økofestivalen i Sande. Der hadde Økosjokolade en
stand.. De har egen nettbutikk hvor de selger ulike sunne, rene og økologiske ingredienser.
www.okosjokolade.no Jeg har gjort om oppskriften noe slik de er hakket sunnere, hakket
lettere å finne ingrediensene og hakket bedre ;-P.
Dette trenger du til browniene:
3 dl usaltede og uristede cashewnøtter
6 ss kakao
1 ts vaniljefrø (pulver)
2 dl dadler (husk å ta ut stenene)
4 ss akasiehonning (eller yaconsirup)
Slik gjør du det:
Mal nøttene i en kjøkkenmaskin, mens maskinen er i gang tilsetter du kakao og vaniljefrø,
deretter dadlene og tilslutt honningen. Nå har du fått en seig masse som såvidt klebrer seg
på fingrene (er den fremdeles noe tørr kan du tilsette litt mer honning). Med en slikkepott
har du blandingen over på et bakepapir. Form massen til en rektangulær form. Ca 1,5-2 cm
tykkelse. Sett den i kjøleskapet mens du lager toppingen.
Dette trenger du til toppingen:
1,5 dl usaltede og uristede cashewnøtter
1 ss kakao
1/2 ts vaniljefrø (pulver)
4 ss akasiehonning (eller yaconsirup)
2 ss vann
Slik gjør du det:
Mal nøttene i en kjøkkenmaskin, mens maskinen er i gang tilsetter du kakao og vaniljefrø,
deretter honning og tilslutt vannet. Toppingen skal være endel mer flytende enn brownie-
massen. Pass på at den er godt blandet og jevn.
Ta brownierektangelet ut av kjøleskapet og skjær i små rektangler (de er veldig mektige så
tenk gjerne doblet konfektstørrelse). Ta en teskje topping oppå. Settes så kaldt evt fryses
til de skal nytes.
Disse er så gode at jeg har fått et nytt syn på livet <3
Etiketter:
Dessert,
Diabetikermat,
Glutenfri,
Himmelsk,
Hjemmelaget,
Høytid,
Kake,
Konfekt,
sukkerfri,
Sunnere alternativ,
Søtsaker
fredag 15. august 2014
THAILANDSKE VEGETARVÅRRULLER
Vårruller, en ganske spennende matrett egentlig. Sprø utenpå og kan fylles med så og si hva
som helst. Jeg foretrekker å fylle de med grønnsaker og krydder. Den kombinasjonen
lager et smakrikt fyrverkeri i munnen. Jeg er for tiden inspirert av det thailandske kjøkken og
jeg byr deg idag oppskriften på mine hittil beste vårruller. Blir din neste aften en thailandsk
aften?
Dette trenger du til ca 20 stk:
50 gram ingefær
2 røde chili
1 kinesisk hvitløk
4 ss kokosolje
1 kepaløk (gul løk)
1/2 potte koriander
2 store gulrøtter
1/2 blomkål
1/2 brokkoli
1 boks kokosmelk
4 ss soyasaus
1 ss agavehonning
1-2 ts salt
1/2-1 ts pepper
1/2-1 ts gurkemeie
3 ts knuste korianderfrø
1 boks vannkastanjer
1 pk ferdigkokte glassnudler
ca 20 risark
Kokosolje til steking
Slik gjør du det:
Kjør sammen chili, hvitløk, ingefær i en foodprocessor til det er finhakket. Tilsett så løk og
koriander til hele blandingen er godt blandet og hakket. Ta blandingen over i en dyp
stekepanne eller en gryte med oljen og la det småfrese noen minutter imens du lar gulrøttene,
blomkål og brokkolien grovhakkes i foodprocessoren for så og haes oppi stekepannen med
det andre.
La alt frese sammen i noen minutter. Hell så oppi kokosmelken, soyasaus, honning ogkrydderet. Blandingen skal nå kokes opp og småputre i ca 5 min. Tilsett så skivede
vannkastanjer.
Ferdigkokte glassnudler haes i blandingen. Rør godt sammen. Skru av varmen, sett
pannen til side.
Ha litt vann på en middagstallerken og gjennombløt risarket. Legg den så over på kjøkken-
Fyll og brett som bildene viser. Pass på å ikke få noen huller i risarket.
med skjøten ned. Behandle de forsiktig. Lages det hull i risarket vil fyllet tyte ut i pannen og
svi seg. Stekes på alle sider til de blir gyldne.
Gode varme og kalde. Spises alene eller med en dip. Kan fryses.
Abonner på:
Innlegg (Atom)