torsdag 14. mars 2013

GROVE FYLTE PANNEKAKER


Et lykkelig barn var jeg hver gang vi hadde pannekaker til middag. Mange elsket dette hjemme hos oss. Husker første gang vår hund Happy fikk smake, hun ble en helt annen hund etter det, enda mer happy. Det var også tidlige morgener vi kunne våkne opp til deilig pannekakeduft. På kjøkkenet fant vi vår eldste bror ferdigspist på pannekaker med rensket tallerken. Blid som bare en storebror kan være når han har gjort sine søsken misunnelig.

Som fyll til pannekakene valgte vi mellom blåbærsyltetøy, bringebærsyltetøy og sukker og sitronsaft. Pannekakene skled ned på høykant.
Her kommer en hel ny variant, sunnere, mektigere og en mer middagsvariant. Ganske så smakfullt.

Til 4-6 personer.                                

Til grove pannekaker trenger du:                            
1,5 dl sammalt fin hvete                                                                                
1,5 dl hvetemel                                                        
1/2 ts salt                                                                  
5 dl melk                                                                                                      
4 egg
smør/margarin til steking og smøring av den ildfaste formen

Til skinkefyll trenger du:
100 gram kokt skinke  
1/4  purre (av den hvite enden)
1, 5 dl lettrømme
1 dl revet gulost

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.
Finn frem en ildfastform.

Slik lager du pannekakerøren:

  1. Bland sammen det tørre (mel og salt) i en bakebolle.
  2. Spe inn melken (spe betyr å helle i litt og litt mens du visper røren klumpefri)
  3. Visp inn eggene.
  4. La røren så få hvile, altså svelle som betyr at ingrediensene trekker seg sammen og tykner. (Ps, når du hviler liker du ikke at noen rører deg, det samme gjelder pannekake og vaffelrøren mens de sveller/hviler)


Når røren sveller lager du fyllet:
  1. Riv ost i et rivjern.
  2. Legg skinkeskivene oppå hverandre og skjær de i strimler.
  3. Skyll purren i rennende kaldt vann (det er nemlig uten unntak alltid jord mellom purrebladene)
  4. Skjær purren i tynne ringer
  5. Bland sammen i en bolle med en skje skinke, rømme, purre og halvparten av osten (resten av osten skal gratineres oppå i ovnen)


Når fyllet ligger i bollen på vent steker du pannekakene:
  1. Sett på en stekepanne på middels til varm plate (min går fra 1-9, jeg steker på 7)
  2. Tilsett en liten spiseskje med smør/margarin, dytt det rundt slik at hele bunnen av pannen blir smurt.
  3. Tilsett en øse med pannekakerøre, ta tak i håndtaket og beveg pannen slik at hele bunnen blir dekket med røre.
  4. Når den er stiv, løfter du med en stekespade pannekaken rundt og steker den på andre siden.
  5. Ferdig når begge sider er gyldenbrune.
  6. Legges over på en tallerken og stek pannekaker til røren er borte.

Når alle pannekakene er stekt opp:
  1. Smør den ildfaste formen med en tynt lag med margarin/smør.
  2. Fordel skinkefyllet på 4-6 pannekaker, rull de sammen og legg de med skjøten ned i den ildfaste formen.
  3. Stø over resten av osten.
  4. Stekes øverst i ovnen i 7-10 min til osten er gylden.
  5. Server!


Er det flere pannekaker igjen som ikke er fylt...?
Spis de til dessert med syltetøy eller kalde med ost og skinke til frokost eller lunsj neste dag.

søndag 10. mars 2013

YOGHURT PANNA COTTA MED VANILJE OG PASJONSFRUKT



Etter en tung og mektig middag er det godt med noe syrlig, lett og søtt. Om du liker vanilje, yoghurt og pasjonsfrukt er dette er dessertvinner.

Til 6-7 porsjoner:

6 plater gelatin
3 dl fløte
1 dl melk
200 gram sukker
1 vaniljestang
1 liter yoghurt naturell
4 pasjonsfrukt

Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann slik at de blir gjennombløtet.
Del vaniljestangen i to.
Kok opp fløte, melk og sukker i en kjele.
Tilsett den delte vaniljestangen og innholdet av en pasjonsfrukt.
Visp sammen.

Sil det over i en bolle og ha i den bløte gelatinen.
Bland i yoghurten.
Hell blandingen over i fine glass og sett de i kjøleskapet til neste dag.

Del 3 pasjonsfrukt i to og klem ut innholdet. Røres godt sammen.
Fordel det oppå de seks panna cottaene.
Server gjerne med noe sprøtt.
Velbekomme!
Om du har lyst til å lage noe sprøtt til, er disse nøttestengene smakfulle.

Om du heller vi lage en pasjonsfruktcoulis til å ha på toppen, finner du oppskriften på den her

tirsdag 5. mars 2013

VULKANOSTESMØRBRØD

Ingen kan vel motstå et varmt smørbrød med salt skinke og mye deilig ost. Inspirert av min yndlingspizza 4oster eller quattro formaggi som den heter på italiensk laget jeg en kunsterisk kreasjon ala fjellet jeg skal bestige (forhåpentligvis) i sommer.

Til 6 ostesmørbrød trenger du:

6 loffskiver (eller annet brød)
Blåmuggost
Mozzarella
Parmesan
Parmaskinke (eller annen skinke)
Chillisaus
Jarlsberg
Smør
Hvetemel
Melk
Dijonsennep
Salt og pepper
Oregano
Små ildfaste former eller et muffinsstekebrett

Sett inn en rist i ovnen og sett gradene på 200 varmluft. 

1. Start med å lage ostesaus av 2 ss smør som smeltes ved lav varme. 

2. Visp så inn 2 ss hvetemel slik at det blir klumpefritt.

3. Øk varmen og spe i (tilsett litt og litt) 3 dl melk mens du visper.

4. Når det koker, skrur du ned til middels varme og tilsetter 1,5 ss dijonsennep, ca 3 ss jarlsberg, 1 ts salt og 1/2 ts pepper.

5. Smør formene med olje i bunn og kanter.

6. Med en form på størrelse med brødskiven stikker du ut en sirkel (restene av brødet kan brukes til krutonger (brødbiter stekt i olje og hvitløk til de blir sprø) og has  i suppe/salat)


7. Putt skivene forsiktig oppi formen (om brødet er litt tørt har det lett for å sprekke, men et par sprekker gjør ikke noe). 

8. Fyll oppi chillisaus.

9. Deretter skinke og ostesaus.

10. Tilslutt legger du på blåmuggost, mozzarella og oregano.

11. Stekes til brødet og osten (mozzarellaen) er gylden (ca 15 min). 

12. La den avkjøles bittelitt. 

13. Strø på revet parmesan og spises rett av formen eller...

14. Nytes på en tallerken etter å ha fisket den ut av formen med en spiseskje.

søndag 3. mars 2013

BARNAS FØRSTE BRØD



Det å bake sitt aller aller første brød er kjært i mange menneskers minne. Jeg husker godt ei vennine og jeg fikk lov til  å bake vårt første brød hjemme på mors kjøkken. Jeg husker det som det beste brødet jeg noengang har smakt. For mange barn har denne brødoppskriften vært deres første brød.
En enkel oppskrift for et enkelt og godt halvgrovt brød.

Du trenger:

1 brødform (1 liter)
1/2 pk gjær
2 dl lunkent vann
2 ss soyaolje
1, 5 dl sammalt hvete
1 dl sammalt rug
2-2,5 dl hvetemel


Slik gjør du det:

  1. Sett stekeovnen på over og undervarme (symbolet som ser ut som et = tegn) på 200 grader.
  2. Sett en rist eller stekebrett midt i ovnen.
  3. Mål opp alle ingrediensene slik at du har de klart foran deg.
  4. Ta fingertesten på rennende vann fra springen, om du ikke kjenner om det er kaldt eller varmt er det lunkent.
  5. Rør med en sleiv gjæren ut i den lunkne vannet.
  6. Tilsett så oljen.
  7. Deretter tilsetter du saltet og alt det sammalte melet (de to typene som er brunest).

   
     8.  Spe (hell litt og litt) i hvetemelet (det hvite melet).


     9. Når deigen begynner å bli så fast at den er som en stor klump rundt sleiven, tar du litt hvetemel på deigen og samler klumpen med hendene som når du pakker sammen en stor snøball.

    10. Strø så litt hvetemel oppå deigklumpen og legg plastfolie over.

    11. Settes på en lunt/varmt sted og la det heve 1 time.

    12. Ta deigen forsiktig opp fra bakebollen og legg den oppi en smurt brødform (sprayes med formfett eller pensles/smøres med smør).

    13. Dra litt i den slik at den passer formen, men ikke trykk den ned.

    14. Heves 30 min under plastfolie.

    15. Snitt forsiktig med en kniv i overflaten på brødet, dette vil hindre at den får en stor sprekk midt på under steking.
 
     16. Pensle med vann og stekes i ca 30 min midt i ovnen.


     17. Avkjøles på rist, nyt så hjemmebakt, lunkent brød.