torsdag 6. desember 2012

PEPPERKAKEDEIG FERDIG PÅ 1-2-3


Palmeolje... jeg smaker på ordet og kjenner jeg blir kvalm. Palmeolje som sikkert helst vil holde seg inni sine palmer og stå i skogen sin. For så å gi ly og mat til dyrene som lever der. I verden nå, hvert minutt hogges det ned mange trær i regnskogene, dyr mister sine vekstområder, søsken og foreldre. Regnskogene blir bare mindre og mindre.... tikk takk. Dette for at mennesker ønsker seg billigere mat i sine billige ferdigprodukter. Palmeolje er billig å produsere. Kjeks, kaker, chips, nøtter, sjokoladepålegg, boller, tacoshell, pepperkakedeig.... "Det er så enkelt vet du, slipper å stå lenge på kjøkkenet å lage det". Hmgh! Palmeolje inneholder kun mettet fett, mettet fett er det usunne fettet som hjertet og invollene dine ikke er så glade for å bli marinert i. Dessverre vanskelig å unngå, men jeg prøver...
Denne pepperkakedeigen inneholder IKKE palmeolje og du bruker maks 30 min på å lage den.
Du trenger:

75 gram smør
1/2 dl lys sirup (eller mørk)
1 dl sukker
1/2 dl kremfløte
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt ingefær
¼ ts malt pepper
1 1/2 ts malt kanel
1/2 ts bakepulver
200 g hvetemel
Slik gjør du det:
1.    Bland sammen smør, sirup og sukker i en kjele.


2.   Kokes opp mens du rører hele tiden.
3.   Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen litt (ca 5 min).
4.   Hell fløten oppi blandingen som er i kjelen, røres inn.


5.   Sikt så i krydderene, bakepulveret og melet.



6.   Rør alt sammen og bruk hendene til å samle det sammen til en jevn deig.

7.   Puttes i en plastpose (klem ut luften før den knytes) og settes kaldt. Den skal ligge i kjøleskapet minst en døgn før du skal bruke den.


tirsdag 4. desember 2012

BLOMKÅL MED BACON OG OSTESAUS


Dette er er en enkel middag som de fleste aldre liker. Kombinasjonen av myk blomkål, med fløyelsvarm ostesaus og sprøtt bacon får smaksløkene til å nikke gledelig om hverandre. Det er en fin middagsrett 2-3 stykker kan lage sammen. Blomkålen tar lengst tid, deretter ostesausen og tilslutt steking av bacon. Hvorfor ikke samle familien over tilbredningen av middagen også...

Antall porsjoner: 4

Ingredienser:

1 blomkålhode

4 skiver bacon

Ostesaus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper (hvit eller sort)
1 dl gulost

3 ss frisk eller tørket persille eller gressløk

Slik koker du blomkålen:
  1. Skyll blomkålen i kaldt vann.
  2. Ta av bladene og skjær av stilken opp til der bukettene begynner.
  3. Legg den oppi en mellomstor kjele, dekk med vann opp til toppen av blomkålen.
  4. Tilsett 1/2 ts salt.
  5. Kokes opp, skru ned varmen og la det småkoke til blomkålen har blitt mør (ca 10-15 min).
  6. Hell så vannet og blomkålen oppi et dørslag/sil.
  7. Legg blomkålen tilbake i den nå tørre kjelen med lokket på (da vil den holde seg varm til resten av middagen er ferdig).
Ps! Du kjenner om blomkålen er mør (også kalt gjennomkokt) ved å stikke en gaffel godt inni den, glir den fort inn og av er den mør. Gjør den det ikke må den kokes mer.

Slik lager du ostesaus:
  1. Riv osten i et rivjern.
  2. Smelt smøret ved lav varme (ikke boble/koke).
  3. Visp inn melet, slik at det er ingen melklumper.
  4. Sett platen på middels varme og spe (tilsett litt og litt) melk mens du visper.
  5. La det koke opp mens du visper hele tiden (melk brenner seg fort i kjelen!)
  6. Tilsett salt og pepper.
  7. Rør inn osten med en sleiv.
  8. (Settes på lav varme for å holde seg varm om ikke det andre er ferdig enda).
Slik lager steker du bacon:

  1. Klipp baconet opp i mindre biter.
  2. Stekes i en stekepanne på middels varme med 1 ss smør eller rapsolje.
  3. Ferdig når det er mørkebrunt og sprøtt.
Servering:
Legg den kokte blomkålen på et fat, hell over varm ostesaus, dryss over de stekte baconbitene, og strø over oppklippet persille/gressløk.

søndag 2. desember 2012

DEILIGE RISBOLLER


Dette trenger du:

250 g delfiafett
200 g kokesjokolade
2 egg
2 dl sukker
3 ss sterk kaffe
100 g puffet ris


Slik gjør du det:

1.    Visp eggedosis av egg og sukker i en miksmaster til det blir en lysegul og luftig krem.


2.   Smelt delfiafett og sjokolade sammen i et vannbad på middels varme (se boks under).

3.   Avkjøles litt på en kald plate.
4.   Rør med en slikkepott inn kaffe også delfiafett/sjokolade i tynne stråler.
5.   Rør forsiktig inn puffet ris med en slikkepott slik at alt blir blandet godt sammen.


6.   Fyll risbollerøre oppi muffinsformer slik at alle blir like store.


7.   La de stå i kjøleskapet før de skal spises (da stivner sjokoladen og det blir sprøe og gode).



Et vannbad lager du ved å ta en medium stor kjele med vann opp halvveis i kjelen. Deretter en liten kjele med sjokolade og fett (smør), som du setter oppi vannet forsiktig.
Sett platen på medium varme.
Det varme vannet vil smelte sjokoladen i den lille kjelen.
Smelt alltid sjokolade i et vannbad! Smelter du sjokolade i en kjele rett på platen vil sjokoladen brenne seg og bli ødelagt.


søndag 25. november 2012

NEW YORK OMG LEMON CHEESE CAKE

                                      http://www.youtube.com/watch?v=s8lPbGlWd8A

For noen år tilbake var jeg en langhelg i New York. Det var STORT på mange måter.
STORT og endelig komme dit, byen jeg kun hadde sett på filmer, i serier og på nyhetene. Bygningene var STORE. Matrettene var STORE, kaloriinnholdet var STORT (det sto oppført til hver rett). Ølglassene var STORE. Central Park var STOR. Ostekakene var STORE. Og severdighetene var STORE.

Siden en av mine yndlingskaker er ostekake lot jeg ikke det gigantiske stykke jeg så på disken i en femtitallsdiner få stå i fred. Med minst 2000 kalorier og med smak av sitrus var den herlig STOR på smak. Kakeoppskriften under er utrolig lik på smak og kaloriinnhold. De som smaker den blir ømme i blikket.

Kaken skal være i ovnen like lenge som trafikken tar fra Upper East til Upper West i rushtiden. Når du lager denne kaken må du ha tungen rett i munn. Målene må følges til punkt og prikke og les fremgangsmåten godt. Gjør du det vil du få en kake som får deg til å rope Ohhh My God!

Kaken består av fire deler: Bunn, ostefyll, kremtopping og pynt (kandisert fruktskall).

NB! I denne kakeoppskriften skal du bruke skallet av sitron, lime og appelsiner. Ikke økologiske har blitt sprøytet derved får skallet en bismak. Kjøp økologiske! Til kaken sammenlagt trenger du 1 lime, 2 sitroner og 2 appelsiner.
Passer til 10-12 personer.

Dette trenger du:

Bunn
185 gram hvetemel
1/2 ts bakepulver
60 gram sukker
1 ts finrevet sitronskall (= fra ca 1/2 sitron)
80 gram smør delt i små terninger
1 egg

Ostefyll
750 gram kremost
250 gram sukker
30 gram hvetemel
2 ts finrevet appelsinskall (=fra ca 1 appelsin)
2 ts finrevet sitronskall (= fra ca 1 sitron)
4 egg
1,75 dl kremfløte

Kremtopping
Visp 3 dl kremfløte til krem

Pynt- kandisert fruktskall
1 lime
1/2 sitron
1 appelsin
100 gram sukker
2 dl vann

Slik gjør du det og husk følg oppskriften nøye:

Bunn
  1. I en kjøkkenmaskin blander du sammen mel, bakepulver, sukker, sitronskall og smørterninger i ca 1/2 min til det blir en smulete masse.
  2. Tilsett egget og la maskinen gå til deigen har blitt litt klumpete (tar ikke lang tid).
  3. Samle deigen til en ball.
  4. Puttes i en plastpose og la den ligge i kjøleskapet i minst en 1/2 time (kan t.o.m stå til neste dag), dette vil gjøre deigen fast.





5. Sett ovnen på over og under varme 210 grader.
6. Smør en springform (kakeform) på hele innsiden godt med smør eller sprayfett.
7. Kjevl ut deigen mellom to bakepapir til den er stor nok til å dekke bunn og sider på springformen.
8. Klem den på plass i formen.
9. Ha så i bakepapir og  fyll oppi tørr ris eller tørre bønner.
10. Stekes i ovnen i 10 min. (Risen/bønnene vil forhindre at det dannes bobler i deigen når den forstekes).




11. Fjern bakepapiret og risen/bønnene (ikke kast, det er fremdeles spiselig til hva det opprinnelig skal brukes til).  
12. Klem med baksiden av en spiseskje deigen tett til formen og stek så i 5 min til.
13. Avkjøles.

Ostefyll

14. Skru ovnen ned til 150 grader.
15. Visp sammen kremost, sukker, mel og fruktskall til det blir glatt.
16. Ha i eggene, visp inn et og et om gangen.
17. Visp inn fløten.
18. Hell ostefyllmassen over kakebunnen.
19. Stek kaken i 1 1/2 time (en time og tretti minutter) til den er nesten fast.
20. Slå av ovnen, sett ovnsdøren på gløtt og la kaken stå inni oven for langsom avkjøling.
21. Settes i kjøleskapet når den er kald.

Kandisert fruktskall

22. Riv skallet i et rivjern.
23. Legg skallet i en kjele med litt vann (slik at det dekker over).
24. Kok opp og la det trekke i 1 min.
25. Hell det over i et dørslag/sil og la vannet renne av og gjenta dette en gang til (nr 23-25).
26. Ha sukker og vann i en kjele, kok opp.
27. Tilsett fruktskallet, kok opp.
28. Skru av varmen og la det stå på platen å trekke i 5 min.
29. Avkjøl.
30. Legg fruktskallet på kjøkkenpapir (la de renne av).
31. Sukkervannet/sirupen kan serveres til kaken ved å helle litt over kakestykket rett før det spises.




Topping

32. Visp kremen og fordel den utover kaken.
33. Strø på pynten.
34. Server.
35. Nyt!


Pynt gjerne med knekk (stiv karamell).
Her er det mitt fadderbarn Noah som har fått Noahs ark kake.

HVA! Bare et lite kakestykke igjen til meg.... : )

torsdag 22. november 2012

MALENES THAILANDSKE FISKESUPPE



November; kjølig, grå, trist, mørk og lang. Kroppen higer og lengter etter sol, varme og alt som har sukker i seg. Jeg må jobbe hardt med å klare å motstå fristelser og å komme meg på mine 3-4 treninger i uken. Mest av alt har jeg lyst til å ligge på sofaen hele dagen med pleddet tullet rundt meg, fyr på peisen, nesen i en god bok og munnen kontinuerlig full av smågodt.
Kroppen ønsker seg varm mat i det kalde været. Suppe er fristende novembermat, varm, sterk og kanskje med smak av et deilig reisemål. Denne suppen er full av vitaminer og mineraler det er lett å få underskudd av i månedene med R i seg. Mmm, smaken av denne suppen fikk meg til å drømme tilbake til Thailand. Lett å forspise seg... for så å måtte hvile magen på sofaen under et pledd, med nesa i en god bok.
Til 4 porsjoner trenger du:

2 bokser a`400 ml kokkosmelk
1 terning fiskebuljong
1 rød paprika
1/2 agurk
1 sitrongress
1 lime
20 gram ingefær
2 hvitløksfedd
1 chilli
1/2 potte koriander
1/4 mango
1 ss fiskesaus
500 gram torskefileter (frosne som jeg brukte eller ferske)

Om du ønsker som garnityr: 1/2 potte koriander, bønnespirer, creme fraiche.

PS! Ønsker du vegetarutgave av suppen velger du grønnsaksbuljong og dropper fiskesaus og torsk.
Ønsker du kylling i suppen istedenfor fisk velger du kylling/hønsebuljong og kan, men må ikke droppe fiskesausen og ha kylling istedenfor torsk.

Slik gjør du det:

  1. Tilsett kokkosmelken og fiskebuljongen i en kjele (minst 2 liters), kokes opp.
  2. Imens skjær paprika og agurk i terningstore biter, tilsettes så oppi den kokende kokkosmelken.
  3. La dette stå å småkoke (skal bli mørt), imens grovhakker du sitrongress, ingefær, hvitløk og chilli.
  4. Bland det så i kjelen med det andre.
  5. Tilsett så kjelen revet skall av en lime og saften til en halv lime.
  6. Når grønnsakene er møre bruker du en stavmikser til å mose alt sammen til en jevn suppe.
  7. Tilsett så koriander, fiskesaus og mango, bruk stavmikseren igjen.
  8. Settes så tilbake på kokeplaten, kok opp og tilsett torskefileter.
  9. La det stå å småkoke til fisken har blitt til mindre biter (tar litt lengre tid med frosne fileter).
  10. Servers ved å strø på noen bønnespirer, korianderblader og en klatt creme frache.
  11. Nyt og drøm deg bort.

onsdag 21. november 2012

HJEMMELAGET OST (cottage cheese)

Et av mine favorittsteder er hytta på fjellet. Pulsen senker seg med engang jeg går inn den store blå døren. Rutinene er de samme: Sette på diverse brytere, ta opp persienner, sette maten i kjøleskapet, tenne opp i peisen og 1/3 av de 52 lysene i stakene for så å ta et glass rødt eller en flaske brunt og sette meg i peisen (på den brede skiferstenen som er i åpningen). Når jeg har fått pustet inn mye hytte og fjellluft er det klart for matlaging. Jeg tilbringer mye tid på hyttas kjøkken. Det er hyttas hjerte for det ligger midt i hytta med utsikt til gangen, stuepeisen, fjorden og fjelltoppene.
Av og til har det blitt handlet inn for mye melk så istedenfor å helle den ut (?,ikkje bra) laget jeg hytteost (cottage cheese). Smaker godt sammen med musli, bær eller syltetøy.
Du trenger: 

2 liter helmelk
7 dl kefir

Slik gjør du:
Varm opp melken til like før kokepunktet.
Hell oppi kefiren og rør rundt med en sleiv til det klumper seg skikkelig (skiller seg).

I et dørslag/sil legger du et tørt kjøkkenhåndklede, hell så blandingen oppi.

Press ut væsken.
Nå har du fått hytteost/ cottage cheese.
Om du ønsker at osten skal bli fast, tyller du den godt og samlet inn i et tørt kjøkkenhåndklede
Legges så under noe tungt slik at den ligger i et hardt press i ca 30 min.

Ostebiten klar til bruk.
F.eks til indisk mat (Palak Paner).
I olje og krydder til marinering før du har det i salat.
Kun fantasien som setter grenser.