lørdag 13. oktober 2012

DAMPENDE HET LAMMEGRYTE MED SMAK AV INDIA

Å kaste mat er en uting, i en verden hvor hungersnøden er stor. Nordmenn er gode på det å kaste mat. Jeg er ikke et prakteksemplar selv, men jeg har blitt mer bevist. Middagsrester blir lunsj eller middag neste dag. Mat jeg må kaste er ofte meieriprodukter som har gått ut på dato. Jeg har som mål å bli flinkere.
Jeg hadde lammekølle til middag forleden Lammekølle (lammelår) og fikk rester. Ca 500 gram renskåret kjøtt fra benet.
Jeg laget en gryte av kjøttet, jeg smakte og eksperimenterte meg frem til en gryte jeg burde fått en matpris for. Den ble rågod. Lammekjøttet ble så mørt at det smeltet på tungen.

Ps! Jeg våknet rundt kl fem natten etter at en mattyv listet seg bortover gangen, åpnet bestikkskuffen, listet seg videre bort til kjøleskapet, åpnet døren, og løftet på et lokk. Det var spor av en skje på fire ulike steder i lammegryten når jeg kikket oppi morgenen etter.

Dette trenger du:

Ca 500 gram lammekjøtt (ferskt eller rester fra f.eks lammekølle/lammelår)
ca 1-2 dl raps/soya olje
1 rød chili (med frø)
4 sjalottløk (evt en vanlig løk)
2 hvitløksfedd
20-30 gram Ingefærrot
1 boks/pakke kikerter (ca 285 g)
1 boks/pakke røde linser (ca 285 g)
2 bokser/pakker hakkete tomater
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts sukker
2 ts kanel
3 ts malt cummin
5 ts garam masala
8 ts soyasaus
1 potte fersk koriander

Fremgangsmåte:

1.      Finhakk løk, hvitløk, chili og ingefær.
2.      Fyll en gryte med olje slik at det dekker bunnen.
3.      Fres chili, løk, hvitløk og ingefær (småkoke ved høy varme) i en gryte ett-to minutt.





4.     Ha i kikerter og røde linser som du har latt renne av seg i et dørslag/sil.
5.     Hell oppi hakkete tomater, fyll deretter vann i begge kartongene til de hakkete tomater (blir ca 8 dl) og hell det oppi gryten.
6.      La det småkoke uten lokk i ca 30 minutter.

7.      Tilsett så koriander, kjøttet, soyasaus og alt krydderet.

8.      La det småkoke minst en time, gjerne to.

9.      Smaker godt alene, evt med en rømmeklatt. Evt ris eller brød.
NYT!!!

Selvfølgelig kan du bytte ut lammekjøttet med annet kjøtt. Okse eller elg passer godt. Om du ønsker
poteter i gryten itillegg eller istedenfor linser eller kikerter så husk å ta av skallet, kutt opp i mindre
biter og tilsett de i gryten de siste 30 min av koketiden.

Denne oppskriften vant en gryterettkonkurranse i regi av matbloggsentralen hvor nærmere hundre gryteretter var representert. http://www.matbloggsentralen.no/ukens-utfordring-gryteretter/ 

torsdag 11. oktober 2012

DET SKJEVE POTETPÆRETÅRNET


Som tilbehør til kjøtt smaker dette tårnet veldig godt, også er det kjempe enkelt å lage. Blandingen av bakte grønnsaker med bakt pære smaker godt til eks lam.

Du trenger:

Poteter
Pærer
Aubergin
Squash


  • Del de opp i ca 1/2-1 centimeters tykkelse.


  • I en oljesmurt ildfast form setter du de bredeste potetskivene nederst, deretter squash, aubergin og pære. Deretter ny runde, avslutt nå med en pærestilktopp.


  • Hell over litt olje.
  • Stekes i ovnen 200 grader over og under varme i ca 1 time (gjerne sammen med kjøttet du skal servere det med i dens siste steketime).

Her servert med lammekølle/lammelår .

SAFTIG OG SPRØ LAMMEKØLLE/LAMMELÅR


Min kusines datter på tretten skulle få lov til å bestemme middagsmat på hytta i høstferien. Jeg tenkte hun kom til å ønske deg taco eller pizza som fjortisene liker godt. Verdens beste Mariken ønsket seg lammecarre, stekte poteter og en stor salat med masse oliven, avokado, og slik:)
Så om jenta vil ha lam, klart hun skal få lam. Jeg liker at folk vet hva de vil ha! Lammecarret hadde de ikke på Kiwi eller Meny, så da valgte jeg lammekølle.
Lammekølle er mørt og velsmakende kjøtt. Jeg kjøpte den litt større enn det jeg trengte fordi jeg ville ha rester av kjøttet, slik at jeg kunne lage dampende het lammegryte til middag senere i uken. Vi var tre personer til middagen.

Kjekt å vite!
Her får du en liten liste på hvor mye kjøtt man skal beregne per pers:

  • Beinfritt kjøtt ca 150 - 200 gr.
  • Med bein ca 250 - 300 gr.
  • Med mye bein (lammekølle/lår) ca 350 - 400 gr.
  • Kjøttdeig ca 75 - 100 gr.
  • Lever ca 100 gr.
  • Pølse ca 125 gr.
  • Spekemat ca 100 - 150 gr
  • Pinnekjøtt ca 350-500 gr
  • Ribbe ca 350-500 gr

Du trenger:


Ca 2 kg lammekølle

  • Ta av embalasjen og strikken.
  • Hell oppi olje som tåler sterk varme (eks raps) i en ildfast form slik at det dekker godt bunnen.



Garnityrmarinade:

2 ss slottssennep (eller dijon)
2 ss soyasaus
5 ss olivenolje
4 knuste hvitløksfedd (knuses med knivbladet, i en morter eller med bunnen av et glass)
1 ts pepper
20 ritzkjeks (knuses i en morter eller med bunnen av et glass)


  • Bland ingrediensene godt sammen.
  • Bruk hendene og trykk det på toppen og nedover sidene på lammekølla/låret.

  • Har du steketermometer følger du den, hvis ikke skal den stekes i ca 1 1/2 time på 200 grader på over og under varme. Stikk en stekepinne/gaffel når tiden nærmer seg slutten, når det renner klar væske ut av køllen/låret er den ferdig.
Forslag til tilbehør:
Stekte poteter, bakte poteter, fløtegratinerte poteter.
Ovnsbakte grønnsaker som løk, squash, aubergin, paprika, tomat.
Eller som vi hadde, en fyldig salat og pærepoteter.



onsdag 10. oktober 2012

HJEMMEBAKTE RUNDSTYKKER


Disse rundstykkene smaker deilig varme, f. eks til frokost, lunsj eller kvelds. Jeg tilsatte litt rug for at kroppen skulle få litt fiber. Smør og melk gjør at de blir saftige og myke. Mmm.

Du trenger:
1 pk fersk gjær (hever bakst MYE bedre enn tørrgjær)
100 gram smør
5 dl melk
1 ts salt
1/2 ts sukker (gjør at gjæren hever bedre, det sa min mor)
6-700 gram hvetemel
100 gram fint rugmel

1 egg
Sesamfrø

  1. Smelt smøret ved middels til lav varme i en kjele, når det er ferdig smeltet heller du oppi melken.
  2. Når smøret og melken er fingervarmt (37 grader, du kjenner ikke at det er varmt eller kaldt når du stikker fingeren oppi), så heller du det oppi en bakebollen sammen med gjær.

3. Rør til gjæren er oppløst sammen med sukkeret.
4. Tilsett saltet og rugmelet, rør det sammen.
5. Tilsett så ca 100 gram hvetemel, rør inn og fortsett med ca 100 gram og rør inn til deigen er middels fast og ikke klister seg til hendene dine når du knar lett/ pakker deigen sammen til en klump. (Deigen skal være klissete i midten).


6. Strø over litt hvetemel, legg over plastfolie og sett den på en lunt sted (bort fra dører og vinduer)
7. Heves til dobbel størrelse, ca 1 time.
8. Når den er ferdig hevet, trill deigen sammen til runde rundstykker ved å bruke håndflatene eller håndflaten og benken. Ha litt mel i hånden om det blir klissete.
9. På et smurt eller bakepapirkledd stekebrett setter du de på med ca 4 cm mellomrom.
10. La de etterheve på stekebrettet med plastfolie over seg i ca 1/2 time ( størrelsen vil øke til ca dobbel så store).




11. Visp et egg sammen med en gaffel, pensle overflaten på rundstykkene med egget (har du ikke pensel, dynk litt kjøkkenpapir oppå det vispete egget og dra det over rundstykkene).


12. Strø så over sesamfrø slik at det dekker toppen på rundstykkene.


13. Stekes i ovnen på 250 grader varmluft til de er gyldne oppå og har en hul lyd når du dunker med fingeren på undersiden av rundstykke (ca 7-10 min, varierer fra ovn til ovn).





lørdag 6. oktober 2012

Avhengighetsdannende BLÅBÆRKAKE


Den franske matbloggeren Clothilde Dusoulier har laget denne tarte aux myrtilles (kake med blåbær). Min svigerinne serverte den til meg for en tid tilbake, jeg var litt skeptisk... på det grunnlag at jeg er kresen på kaker og syntes de ofte er for tørre. Men dette er kaken du bare MÅ ha mer av. Den er saftig, smakfull og frisk. Jeg MÅTTE få oppskriften. Jeg bakte den nå på onsdag og igjen idag lørdag, fordi mitt hyttebesøk (som ikke er glad i kaker generelt, men nå med ny trivselmage) i høstferien ønsket seg den igjen. Og siden jeg har problemer med å følge en oppskrift til punkt og prikke er dette en Malene (med sin nye trivselmage) sin versjon.

DETTE TRENGER DU:

115 gram romtemperert smør
200 gram sukker
3 egg
4,5 dl tyrkisk/gresk yoghurt
1 ts vaniljeessens (eller vaniljesukker)
200 gram hvetemel
2 klyper salt (det du får plass til mellom tommel og pekefinger, er en klype)
2 ts bakepulver
5oo- 600 gram frosne blåbær
2 ss brunt sukker

Smør eller sprayfett til en kakeform (størrelse 22, 24, 26 cm passer fint til denne oppskriften)


SLIK GJØR DU DET:
  1. Sett ovnen på 180 grader varmluft.
  2. Smør og sukkert vispes sammen i en kjøkkenmaskin til det blir så godt blandet at det klissete og som en stor klump.
  3. Rør så inn et og et egg.
  4. Tilsett yoghurt og vaniljeessens/vaniljesukker.
  5. Sikt mel, bakepulver og salt over.
  6. Bland godt sammen.
  7. Hell halvparten av røren over i en smurt kakeform (med sprayfett eller smør)
  8. Så sprer du over halvparten av blåbærene, deretter resten av røren over.
  9. Topp det hele med resten av blåbærene og strø over brunt sukker.
  10. Stekes i ovnen 1 time.
  11. Avkjøl helt før du serverer den, gjerne med yoghurt/rømme klatt oppå kakestykket.


























Kos deg!

søndag 30. september 2012

RASK FORRETT



Til to personer trenger du disse ingrediensene:

Smør
Hvetemel
Parmesan
Salmalaks
Strandaskinke
Eple
Vårløk
Creme fraiche
Salt
pepper
Chili
Karri
Denne retten er laget på ca en halvtime.
  • Først lager du kjeksdeigen ved å blande sammen i en bakebolle 20 gram mykt smør, 20 gram hvetemel og 20 gram revet parmesan. 
  • Når du har fått en smidig deig, form to flate kjeks. Stekes i ti min på over og under varme 200 grader.

  • Skjær opp 40 gram salmalaks (a` to biter på 20 gram), stekes i fem min sammen med kjeksen.


  • Ta ut av pakken 2 skiver stranda spekeskinke, stekes i fem min sammen med kjeksen.


  • Når disse tre står i ovnen, blander du sammen i en liten bolle:
1/2  norskt eple (fjern skall og kjernehus, skjæres så i små biter)
1/2 vårløk (skylles, så skjæres i små biter)
1 ss crème fràiche
2 klyper karri
1 klype salt
1 klype pepper
1 klype chili

       
  •     Dander når alt er ferdig.