Denne banankaken må være den beste i banankakeverden. Med en klase bananer som hovedingrediens sier det seg selv at kaken er proppfull av sødme og saftighet. Sjokolade er jo som kjent en svært god kollega til mange andre ingredienser, som bla.a jordbær, lakris, rødvin, kokos, blåbær, kaffe og vanilje.
En annen god kollega er bananen, så innimellom de moste bananene i kaken finnes biter av mørk sjokolade.
Karamelltrekket på toppen av kaken er lederen som sørger for å få frem de beste egenskapene hos alle.
(Det er en av Lise Finckenhagens banankaker som har vært hovedoppskriften jeg har gjort en variasjon utifra.)
Aller først: Sett ovnen på over -og undervarme 180 grader. Sett en rist i midten av ovnen. Ha bakepapir oppi to store brødformer ( 2 liters former).
Dette trenger og gjør du:
3 egg
200 gram sukker
Vispes sammen til eggedosis.
150 gram smør
Smeltes i en kjele på lav varme og vendes forsiktig i eggedosisen med en slikkepott.
250 gram hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/4 ts malt nellik
1 ts vaniljefrø (evt. 2 ts vaniljesukker)
1 ts salt
Siktes litt etter litt og vendes forsiktig i eggedosisen.
5 modne bananer
Moses på en tallerken med en gaffel og vendes så inn i eggedosisblandingen sammen med
100 gram grovhakket mørk sjokolade
Ha røren over i brødformene og stekes i ca 50 min. Sjekk med en kakepinne. Kakene er ferdige når det ikke sitter igjen deig på pinnen.
KARAMELLSAUS
200 gram brunt sukker
100 gram smør
1/2 dl fløte
Når kaken taes ut av ovnen kan du lage sausen ved å ha ingrediensene sammen i en kjele. La det koke opp imens du rører. Småkokes i ca 2 min til det er en jevn saus. Prikk kakene med en gaffel og hell sausen over. Kaken avkjøles så i formen. Nytes lunken eller kald. Holder seg saftig i flere dager.
Sukk, for en nytelse <3
En matblogg med fokus på rene råvarer og som er laget fra bunnen av. Her får du de beste oppskriftene på hverdagsmat og festmat. Om mat er viktig for deg så vil du klare det, hvis ikke vil du finne en unnskyldning. Husk at mat er makt.
MATKATEGORIER
3-retters
Afrikansk
Allergenvennlig mat
Amerikansk
Asiatisk
Asker og Bærum budstikke
Bakst
Brød
Bær
Chips
Dessert
Diabetikermat
Dip
Drikke
Egg
Elg
Eple
Fakta
Festmiddag
Fisk
Forrett
Forslag til ukemeny
Fransk
fredagsmidag
Frokost
Frukt
Garnityr
Glutenfri
Gresk
Gresskar
Grillmat
Gryteretter
Halloween
Helgemiddag
Himmelsk
Hjemmelaget
Hundemat
Husmortips
Hverdagsmiddag
Høytid
I media
Instruksjonsfilmer
is
Italiensk
Jul
Kake
Kalkun
Kjeks
Kjøkkentips
Kjøtt
Konfekt
Kosemat
Krydderblandinger
Kveldsmat
Kylling
Lunsj
Mat til mange
matartikkel
Matspalte
Middagstilbehør
muffins
Naturen som spiskammers
omelett
Pai
Pasta
pesto og tapenade
Pizza
Portugisisk
Poteter
pålegg
påske
Restaurantanmeldelse
Restaurantmat
Ringerikesblad
Salat
saus
Sjømat
Snacks
Sopp
Spansk
Sponset mat
sukkerfri
Sunnere alternativ
Suppe
Søtsaker
Taco og meksikansk
Tapas
Thaimat
Turmat
Tyrkisk
Tørket mat
Ungdomsmat
Vafler og lapper
Vegetarisk
Vin
Østeuropesisk
onsdag 11. juli 2018
VERDENS BESTE BANANKAKE
mandag 26. mars 2018
SPANAKOPITA
Jeg har lett for å bli inspirert og begeistret ... innenfor matverden. På fredag snakket jeg i ett minutt om gresk mat med en gresk kollega. Vi snakket ikke retter. Vi snakket ikke ingredienser. Vi snakket om hun kunne dele noen oppskrifter.
Jeg rekker ikke å tenke på matretter like mye som før. Minuttene og timene føles fryktelig korte med en treåring, full jobb, trening, leilighet og hytte. Men denne helgen har tankene fått tid til å reise litt. Frøet for reisen ble sådd i samtalen på fredag. Tankereisen gikk til Hellas. Landet eller øyegruppene jeg har feriert og fartet rundt på mang en gang. Min vandring i tankene landet plutselig på det lille bakeriet på hjørnet av huset jeg bodde i på Paros en av de gangene jeg reiste dit. Bakeridisken var full av søte og salte godsaker. Alt bakt med filodeig. Jeg husker jeg satte tennene i en spinat - og fetapai og hjertet sukket. Teksturen og smaken danset lett rundt i munnen. Så lett og så smakfull, ikke så tung som de norske paiene. Vandringen i tankene ble fort slutt da det plutselig slo meg at jeg hadde filodeig i fryseren. Målet var klart: lage den tradisjonell gresk retten Spanakopita eller som vi sier på godt norsk: gresk spinat- og fetapai. Delmålet må man ikke glemme for det er jo som alltid å lage den så god eller bedre enn tidligere smakt eller lagd.
Det gikk på første forsøk. La meg presentere min best smakte spinat - og fetapai.
Du trenger:
10-12 ark filodeig
400 gram fersk spinat
800 gram fetaost
2 store sjalottløk
2 store vårløk
5 egg
1/2 potte dill
Ca 120 gram parmesan
1 liten teskje muskat
Salt og pepper etter smak
Ca 1/2 dl olivenolje
Ca 200 gram smør
Slik gjøres det:
Grovhakk den ferske spinaten og ha i en stor bolle . Grovhakk vårløk, dill og sjalottløk og bland det med spinaten sammen med oljen. Riv over parmesan. Deretter smuldrer du over fetaosten. Bland forsiktig sammen.
Visp egg i en annen bolle sammen med muskat, salt og pepper. Hell dette over den andre blandingen og bland alt godt sammen.
Smelt smøret på middels til lav varme i en kjele.
Sett stekeovnen på over og undervarme 180 grader.
I et dypt stekebrett pensler du smør. Legg så et filoark oppå. Smør smør på filoarket. Legg et nytt over. Gjenta prosessen til du har brukt halvparten av filoarkene. Nå har du alt fyllet oppå. Spre det og jevn det godt oppå det siste smurte arket. Deretter legger du på neste ark og pensler på smør. Gjentar prosessen til siste ark er tatt. Smør ekstra godt med smør på det øverste laget. Skjær et kryss i paien. Bare igjennom de 4-6 øverste lagene.
Stekes midt i ovnen i ca 40 min. Paien skal være gylden oppå og når du løfter med en kniv opp de ulike lagene skal disse være stive og smøret skal boble.
Serveres gjerne med en frisk grønn salat.
καλή όρεξη ( vær så god)
torsdag 8. mars 2018
PERFEKT PAVLOVA
lørdag 13. januar 2018
SPICY THAISALAT MED VEGETARBURGERE
Noe ekstra smakfullt til lunsj eller middag får du med denne enkle men knallgode retten.
|
Advarsel! Dette blogginnlegget inneholder reklame.
For en god stund tilbake gjorde jeg et oppdrag for Raske retter. De lager økologiske og vegetariske poseretter. Jeg fikk i oppdrag å lage retter med tilbehør til ulike vegetarburgere. Oppskriften jeg kreerte med gulrot -og purreburgerne deres ble så himmelfallen god at jeg fyser på den stadig vekk. Nå er det gått for lang tid siden sist så nå må den på bordet igjen til uken. Om du allerede ikke har kommet over den så får du den her.
Om du har lyst til å bli bedre kjent med produktene fra Raske retter så klikk deg inn her
4 porsjoner
1 pakke
vegetarburger med gulrot og purre fra Raske retter.
Ca 1 dl
olje (eks rapsolje)
200 gram
eggnodles
1 stor gulrot
2 vårløk
20 gram
frisk koriander
70 gram
cashewnøtter
Ca 40
gram fersk ingefær
1 fersk
rød chili
Saften
av en båt lime eller 1 ss sitronsaft
4 ss
soyasaus
4 ss
akasiehonning
Bland burgerblandingen i en bolle sammen med 1,5 dl varmt vann (eks fra
vannkokeren) tilsett så et vispet egg. La dette stå å godgjøre seg i 15 min. i
mellomtiden kan du koke opp nudlene etter fremgangsmåte på pakken, ha gjerne i
litt olje i kjelen slik at nudlene ikke klebrer seg fast. Imens dette
koker fjern skallet av ingefæren med å skrape det av med en teskje. Ha så
ingefær, chili med frø, en vårløk, limesaft, 10 gram koriander, soyasaus og
honning i en stavmikser og miks dette godt sammen til en saus. Skjær en vårløk
i skiver, skjær gulroten med en mandolin eller ostehøvel for å få tynne skiver.
Sett stekepannen på middels til høy varme. Form fire burgere med litt olje i
hendene. Stek burgerne i ca ½ dl olje i 1-2 min på hver side ( til de er gylne
og sprø på hver side). Ha de over på papir slik at fettet kan renne av. Hell
vannet av nudlene. Bland sammen nudler, cashewnøtter, 10 gram korianderblader, vårløk
og gulrot. Dressingen kan enten blandes i nudlene eller serveres ved siden av. Server
med burgerne og nytes helst varmt, men også godt lunken eller kaldt.
mandag 8. januar 2018
SØTE VAFLER UTEN SUKKER
Nytt år og nye muligheter.
Vafler trenger ikke være usunt og du trenger ikke bare spise vafler som dessert om du bytter ut noen av ingrediensene. Jeg kan spise vafler både som frokost, lunsj og kvelds som en fin erstatning til knekkebrød som jeg ellers pleier å spise. Ikveld ble det grove grønnsaksvafler (oppskriften kommer på bloggen når den er perfeksjonert).
Mitt nyttårsforsett er som alltid å spise mindre raffinert sukker som den søtmomsen jeg er og ja jeg blir stadig flinkere. Mange ingredienser er naturlig søte eller blir det når man tilbereder de. Rotgrønnsaker bakt i ovnen får en naturlig og fin sødme. Spesielt søtpotet.
Jeg har testet ut denne oppskriften både med bakt søtpotet og av rotmosrester vi hadde til middag (som ikke var saltet -salt mosen heller ved spisebordet). Denne mosen var laget av søtpotet, potet og brokkolistilken iblandet melk.
Åhh, så gode de ble, ihvertfall sammen med bringebær most med dadler.
Du trenger: (blir ca 6 stk)
1 dl rotmos / bakte røtter (uten skall)
2 dl melk (kan byttes ut til havre, soya eller mandelmelk)
2 egg (kan byttes ut til 1/2 dl vispet kikertvann)
1 dl rug
1 ts fiberhusk (for at røren skal bindes bedre sammen)
1 dl havregryn
1/2 ts bakepulver
1/4 ts kardemomme
La røren stå å svelle i minst 30 min.
Stekes i smør, rapskokos eller kokosfett i et vaffeljern eller som lapper i en stekepanne.
Nytes med god samvittighet ;-)
mandag 19. juni 2017
TAPAS-KJØTTBOLLER
Presenterer herved kjøttboller med spanske og italienske smakseksplosjoner når den treffer smaksløkene. Rene og gode smaker samtidig som den er mild. Derved også barnevennlige. Godkjent og slukt av en toåring. Kjøttbollene ble tilpasset (utifra denne oppskriften på en sterkere variant) og laget til en sommerfest i barnehagen. Perfekt på et fellesbord og til folk i alle aldre. En munnfull til de voksne og en overkommelig størrelse til å holde i hånden eller på gaffelen til de små
500 gram karbonadedeig
2 skiver loff eller halvgrovt brød -noen dager gammelt
2,5 dl melk (kumelk)
3 hvitløksfedd
1/5 rød chilli uten frø
1 sjalottløk
3 egg
50 gram revet parmesan
10 blader basilikum -finhakket
ca 1-2 dl rapsolje (den tåler høy varme)
1 ts salt
1 ts pepper
- Skjær skorpen av brødet og dynk det i en bolle med melk.
- La det ligge til gjennombløting til du skal bruke det
- Finhakk chillien etter du har fjernet frøene.
- Finhakk hvitløk og sjalottløk
- Ha kjøttdeigen i en bolle og bland i finhakket hvitløk, sjalottløk og chilli.
- Tilsett brød-og melkeblandingen, bland alt godt sammen.
- Tilsett så eggene, ett og ett om gangen. Rør godt
- Riv i parmesan og tilsett finhakket basilikumblader.
- Tilsett salt og pepper
- Bland alt godt sammen.
- Stek al bondigasene i en varm stekepanne med olje på platen (middels varme), deretter former du bollene med en skje og putter de fort oppi. Nb! Al bondigas er ikke som kjøttboller flest disse skal nemlig formes på størrelse som en stor drue.
- Bollene stekes i 2-3 min på hver side. Du kan se at rosafargen blir til lysebrun farge når den blir stekt, når den er lysebrun halveis opp på bollene snur du de og de stekes ca like lenge på andre siden.
- Al bondigas er gode varme, lunkne og kalde og passer perfekt på et tapasbord.
tirsdag 11. april 2017
TØRKET APPELSINCHIPS
Hva med å fylle påskeegget med søte og syrlige appelsinchips laget av naturens rene og søte råvarer. Denne oppskriften kom på en god fjerdeplass i Kiwis påskekonkurranse om sunnere alternativer til å fylle påskeegget. Se den og andre fristende forslag her .
Du trenger:
- To appelsiner
- Akasiehonning
Skjær skallet av to appelsiner. Del de så i to, deretter skjærer du delene i tynne skiver. Spre appelsinskivene utover et bakepapirkledd stekebrett. Pensle med akasiehonning på begge sider. Stekes på varmluft i 100 grader i cirka 2 timer eller til de er tørket. Avkjøl og nyt med god samvittighet!
Etiketter:
Chips,
Høytid,
påske,
sukkerfri,
Sunnere alternativ
tirsdag 21. mars 2017
VERDENS BESTE MINESTRONESUPPE
Dessverre taler ikke bildets utseende hvor utrolig god suppen er. Nytt og mer reelt bilde kommer.
Her kommer enda en av mine favorittoppskrifter. En slik type matrett som jeg stadig vekk går og fyser på. Suppen laget jeg i høst og siden jeg er en gul lapp person ... ja det er mange av oss der ute og alle oss gule lapper personer vet jo at plutselig er en gul lapp borte. Heldigvis dukket den opp igjen idag til stor fornøyelse i .o.m jeg har planlagt å lage denne suppen om 3 uker. Da er det nemlig min sønns 2 års dag og dagen skal feires ute på hytta med tema Hakkebakkeskogen eller skogen som mini sier. En dobbel porsjon skal lages i bålpannen med spansk tapasbrød eller foccacia til. Herrlighet det skal bli godt. Denne oppskriften er beregnet til 10 personer. Perfekt og mettende til mange personer. Lett å lage og dødsgod på smak.
Bålmat
Hytteturmat
Bursdagsmat
Vennemiddag
Istedenfor fredagstacoen
Frys ned porsjoner og ha kjappe middager
Med andre ord denne suppen passer ofte og er også likt av menn for den er fyldig, mettende og innehar kjøtt faktisk tre typer #ikkemeningenogstigmatiseremennmenmangelikerikkesupperfordideikkeblirmetteogmangemenerdemåhakjøtttilmiddag.
|
200 gram pasta (gjerne en av typene på bildet over)
400 gram kylling
ca 250 gram Chorizo (sterk pølse)
ca 200 gram bacon
4 bokser hakkete tomater a` 400 ml
4 stangselleri
1 håndfull fennikel
2 store gulrøtter
1 rødløk
1 potte basilikum
4 hvitløksfedd
ca 1,5 liter vann
Rapsolje til steking
Smak til med salt og pepper
Slik gjør du det:
Kutt opp kjøttet i biter på størrelse som en 5 krone og ha over på en tallerken.
Gjør det samme med grønnsakene og over på egen tallerken. Basilikumen og hvitløken skal finhakkes. Matlagingen går mer effektivt når dette er gjort først.
Kok opp 3-4 liter vann. Ha i pastaen og la det småkoke i 10 min.
Imens steker du kjøttet i olje i en stor gryte. Ha først i kyllingen, deretter, chorizoen og tilslutt baconet.
Når kjøttet er gyllent har du i hakkete tomater, stangselleri, fennikel, gulrøtter, rødløk, basilikum og hvitløk.
Rør godt rundt og ha så i vannet. La det koke opp for så å skru av platen. La gryten bare bli stående på platen i ca 4 timer, gjerne med et lokk når kokingen har gitt seg. Nå får den stått og godgjort seg. Rett før servering lar du den koke opp og bli god og varm.
Server gjerne med godt brød eller som meg tortillachips, rømme og revet parmesan.
Pst! Visste du at ferdig revet parmesan er parmesanskalker? Vil du ha ekte vare må du rive osten selv.
Håper du elsker suppen like mye som meg og de jeg serverte den til. Legg gjerne igjen en kommentar ;-*
fredag 10. februar 2017
VERDENS BESTE SNICKERSKAKE
Denne oppskriften har jeg hentet fra detsøteliv.no og gjort noen få justeringer. Kaken er full av kalorier og nytelse og bør være en festkake. Mektig som bare det så den kan deles med mange.
BROWNIE
150 gram smør
2egg
2 dl sukker
1 ts vaniljefrø
1 ts bakepulver
1,5 dl hvetemel
0,5 dl kakao
SJOKOLADEKARMELL MED PEANØTTER
1,5 dl kremfløte
1,5 dl sukker
2 ss lys sirup
100 gram 70% mørk sjokolade
75 gram smør
3 dl salte peanøtter
BROWNIE
150 gram smør
2egg
2 dl sukker
1 ts vaniljefrø
1 ts bakepulver
1,5 dl hvetemel
0,5 dl kakao
- Smelt smøret i en liten kjele.
- Visp lett sammen egg og sukker med en håndvisp -kun til det er godt blandet men noen få luftbobler.
- Rør så i vaniljefrø, bakepulver, kakao og hvetemel.
- Tilslutt vender du smøret godt i.
- Ha det over i en bakepapirkledd kakeform på 20 eller 22 cm.
- Stekes på 175 grader, over og undervarme i 25 min.
- Avkjøles helt. Evt sett den i kjøleskapet over natten og gjør ferdig kaken da.
SJOKOLADEKARMELL MED PEANØTTER
1,5 dl kremfløte
1,5 dl sukker
2 ss lys sirup
100 gram 70% mørk sjokolade
75 gram smør
3 dl salte peanøtter
- Ha kremfløte, sukker og sirup i en mellomstor kjele og sett på medium varme.
- Knekk så oppi sjokoladen i mindre biter.
- La alt smelte sammen og koke opp for så å småkoke i ca 6 minutter. Rør jevnlig og spesielt de siste minuttene ellers svir det seg.
- Rør i smøret og deretter 2 dl peanøtter.
- La blandingen avkjøles 3-4 min før du har det oppå browniekaken.
- Strø så over 1 dl peanøtter før du dekker til kaken med plastfolie og setter den i kjøleskapet.
- Nytes etter en time eller neste dag eller dagen deretter.
Kan kan også fryses for så å stå å tine en halvtime før servering.
RAKKERN - denne var ubeskrivelig god! Kan nesten kjenne håndtakene på magen vokse :-D.
En deiligere kake finnes vel ikke...
Yes! Endelig ferdig med å ta bilder. Nå må den smakes på ...Mmmmmmmmmm.
mandag 6. februar 2017
BRINGEBÆRSORBET
3 dl frosne bringebær
2 dadler (uten sten)
Ha bærene og dadlene oppi en bolle. La det tine i 15-20 min.
Stavmiks slik at alt blir godt blandet. Vips så har du en sorbet!
Nytes med engang :-) (om den blir stående kan det brukes som syltetøy).
Abonner på:
Innlegg (Atom)