onsdag 26. februar 2014

FASTELAVNSBOLLER

          Fastelavn er en gammel hedensk (:religiøs tro før nåtidens religioner) skikk. Den gang da 
          var det en vårfest hvor unge kvinner skulle vekkes til fruktbarhet ved å slås med "livskvisten" 
          som senere ble kalt fastelavnsris. Noe å tenke på når du kjøper en bunt med fastelavnsris fra     
          Sanitetsforeningen. Senere betø Fastelavn aften før fasten. Men strengt tatt varte den lengre 
          enn det. Faktisk tre dager til ende. Den startet på søndagen 49 dager før 1. påskedag. Denne 
          dagen ble kalt fastelavn eller fleskesøndag, deretter kom blåmandag/fleskemandag. På disse 
          to dagene feiret man med fet kost. Når tirsdagen kom også kalt hviletirsdag eller fetetirsdag 
          skulle det spises også noe magrere kost, som hvit mat, melk og melmat. Herfra stammer    
          fastelavnsbollene. Denne maten ble spist for at overgangen til fasten ikke skulle bli for tung. 
         Onsdagen ble kalt askeonsdag, var dagen da fasten startet. På denne dagen skulle en minnes    
          menneskenes dødelighet. Fasten varte helt til påskeaften. 

          En kan jo fundere over om vi har beholdt de beste fastelavnsskikkene...                                                                                             
          Dette trenger du til ca 20 deilige fastelavnboller:
          100 gram romtemperert smør
          600 gram hvetemel
          3,5 dl melk
          1 pk gjær (bruk gjerne den for søt deig)
          100 gram sukker
          1/2 ts bakepulver
          1/4 ts salt
       
          1 egg vispes til pensling
           Visp en boks kremfløte med 1 ss vaniljesukker til kremfyll i bollene
           Melis til å drysse oppå bollene

          Slik gjør du det:

          Smuldre sammen smøret og det meste av hvetemelet (spar ca 1//2 dl til etterpå). Bruk hendene
          eller en mikser.
          Ha i sukker, salt, bakepulver og tørrgjær (bruker du fersk gjær blander du det sammen med
          den lunkne melken).
           Varm opp melken slik at den er fingervarm/lunken. (Rør i fersk gjæren til den er oppløst om du
            ikke brukte tørrgjær). Hell melken i en tynn stråle i bakebollen med de andre ingrediensene
            mens mikseren er på middels hastighet.
           Elt deigen god sammen med mikseren.
           Deigen blir så smidig og jevn. Strø resten av hvetemelet (ca 1/2 dl over og under deigen).
           Legg plast eller håndklede over deigen som nå skal heve til dobbel størrelse.
           Etter ca 1 time har den nådd dobbel størrelse.
          Hvelv deigen over på et melkledd bord. Trill like store boller.
           Legges over på et bakepapirkledd stekebrett med noen cm avstand på alle kanter. La bollene
           etterheve med et håndklede over i ca 30 min. Sett ovnen på 225 grader over og undervarme.
           Pensle med sammenvispet egg.  Stekes på nederste rille i 12-14 min. Avkjøles noe før de fylles
          med krem og strør på melis.
                                       Da er det bare å nyte det beste fra fastelavnskikkene.

mandag 24. februar 2014

KYLLING I HVITVIN MED SØTPOTETGNOCCHI (Coq au vin) Dansk/norsk matbloggerutfordring

Denne oppskriften er et resultat av en dansknorsk utfordring jeg har deltatt i. Utfordringen gikk ut på at jeg fikk tildelt en dansk matblogg hvor jeg så skulle velge en oppskrift og deretter spleise den med en av mine egne oppskrifter som allerede var publisert. Minst tre ingredienser skulle gå igjen og begge oppskriftene skulle være igjenkjennelige. Jeg fikk tildelt  http://raavare.blogspot.dk . Matbloggen innehar mange fristende 
retter og lekre bilder. Jeg valgte oppskriften Faux coq au vin - kylling i hvidvin med gnocchi og spleiset den med min Festkalkun. Min hyllest til matblogger-felleskapet er denne festmiddagen for fire personer som du kan servere sammen med hvitvinen du har i maten. Server middagen gjerne med en forrett eller dessert så blir alle gode og mette. Følg oppskriften kronologisk. Om det blir rester er den god å varme opp dagene etter med litt fløte og vann. 

Søtpotetgnocchi
1 søtpotet 5-600 gram           
2 hvitløksfedd           
1 eggeplomme           
100 gram parmesan           
ca 200 gram hvetemel            
salt og pepper            
1 ss olivenolje til vannet det skal kokes i.   

Bak søtpoteten i ovnen på 200 grader varmluft i ca 1 1/2 time. Avkjøles helt før den blandes med parmesan og hvitløk i en stavmikser/kjøkkenmaskin. Rør så inn eggeplommen, salt og pepper, deretter ca 150 gram hvetemel. Rør dette godt sammen. Når den begynner å ligne en deig sprer du resten av hvetemelet på benken og hvelver deigen i midten av melet. Kna melet i deigen til den blir en samlet klump. Den skal ikke være for klissete og ikke for tørr. Del deigen i fire deler. Rull hver del til en pølse på ca to cm bred. Skjær av biter som er to gange to cm. Trykk så en gaffel halvveis ned i  gnocchien. Kok opp rikelig med vann sammen med 1 ss olje. Putt oppi gnocchiene. Når de flyter opp er de ferdige. La de renne av i et dørslag. Serveres med engang. 
Helstekt kylling  
1 hel rå kylling (jeg brukte Landkylling fra Stange på 1, 5 kg)
1 ss salt
1/2 ss pepper
1 sitron uten skall i båter
2 laurbærblader
2 hele hvitløk (ca 20 fedd) Bli ikke sjokkert! Karamellisert hvitløk har en deilig sødmefylt smak.
2 dl tørr hvitvin
3 gulrøtter (hver delt i tre)
3 poteter (hver delt i fire)
1 kepaløk (gul vanlig, delt i fire)
3 ss raps/solsikkeolje
2 ss romtemperert smør
50-100 gram bacon (i mindre biter)
         
Sett stekeovnen på 170 grader varmluft. Kyllingen og grønnsakene skal bakes/stekes i tilsammen ca 1 1/2 time.Skyll kyllingen innvendig og utvendig. Tørkes tørr og smør den så inn med salt og pepper. Putt den oppi en tett sølvfolie formet som en pose. Stapp laurbærblader, sitron og hvitløk inni magen, hell deretter oppi vinen. Pakk folien tett på toppen og sett den oppi en ildfastform med biter av gulrøtter, poteter og løk. Hell olje over grønnsakene. Når kyllingen har stekt en time fjerner du folien og heller innholdet fra kyllingen over i formen og legger deretter kyllingen oppå. Pensle kyllingen utenpå med smøret og sett formen inn i ovnen igjen. Skru ovnen nå over på under og overvarme. Etter 15 min strør du over baconbitene og skrur over på grill og øker til 200 grader. Stekes til kyllingen og baconet er gyllent ca 10 min. Kyllingen er ferdig når det renner klar væske ut av hullet du lager ved å stikke en gaffel i den. Hell kraften fra formen over i en stekepanne og lag hvitvinsausen og kok gnocchien mens kyllingen og grønnsakene ligger under sølvfolie og hviler i ca 20 min. 
Hvitvinsaus  
Kraften fra kyllingformen
1 ss maisenna
2 dl fløte
1 potte persille (finhakkes)
 Salt og pepper

Visp inn maisenna i kraften. Spe så inn fløten mens det koker. Tilsett persille og smak til med salt og pepper. 

Bon appetit!

mandag 10. februar 2014

KALDHEVET PIZZADEIG - TYNN PIZZABUNN

          Jeg klør meg fremdeles i hodet. Hvorfor har jeg ikke gjort dette før tenker jeg. For en genial      
          oppfinnelse. Hvordan kan jeg ha oversett og overhørt dette. Jeg skal aldri lage pizzadeig på 
          annen måte igjen. Ved at deigen kaldhever et døgn eller to så blir pizzabunnen ekstra 
          smakfull og slik en italiensk pizzabunn bør være. Ps! Jeg hørte Mmm lyder i rommet da 
          pizzaen ble spist.

        Du trenger:
          1/4 fersk gjær (putt resten i en lukket pose til senere bruk)
          ca 10 dl hvetemel
          5 dl lunkent vann
          1/2 ss salt
          2 ss olivenolje


           Visp gjæren ut i lunkent vann.
          Rør i salt.
          Spe i hvetemel til du får en deig som henger sammen men som ikke er for tørr.
          Ta deigen over på en melkledd benk.
           Gi den skikkelig juling. Altså kna den fra ytterst til innerst til du får en god smidig og jevn
           deig. ( Det tar noen minutter, ihvertfall 3-5 min).
           Tilsett 2 gode (toppete) spiseskjeer med olje.
           Kna oljen inn i deigen.
           Legg deigen tilbake i bollen og pakk den i en stor plastpose. La det være godt med luft i posen
           før du lukker posen.
           Sett den i kjøleskapet over natten. Jeg lot den stå der i ca 18 timer. Jeg brukte dessuten kun
           halve deigen etter de 18 timene og lot resten stå ca 18 timer til. Pizza fra kaldhevet deig to
           kvelder på rad. Deilig!
           Neste kveld ser den slik ut.
           Strø litt mel på toppen av deigen samle den til en klump på en melkledd benk. Kna deigen slik
           du gjorde før den ble satt til kaldheving. Den skal bli god og smidig
            Del deigen i to klumper. En klump holder til en langpanne.
           Trikset når du skal kjevle er å kjevle litt, ta pause, kjevle litt, ta pause osv. Dette gjør du for å
           lure fibrene i deigen fra å trekke seg sammen. Får de hvile innimellom slapper de av og det er
           lettere å kjevle.
         Kjevle den til en passende form.

          Ha den over på et varmt stekebrett. Da vil nemlig stekingen starte fra du legger deigen på. Men
          da er det lurt å ha skåret opp og ha klart alle ingrediensene slik at det er bare å slenge de på
          også inn i ovnen.
          Stekes på over og undervarme 220 grader. De første syv-ti min på nest nederste rille og de 
          siste syv -ti min på nest øverste rille. Bytt fra nederst til øverst når du kjenner at bunnen er
          hard. Jeg har krevet ca tid da det er avhengig av hvor mye fyll og hvor tykk bunnen blir. Den
          skal være tynn ;-)

torsdag 6. februar 2014

ENKEL BIDOS - SAMISK GRYTERETT MED REINSKAV


To år av min utdanning tok jeg på verdens nordligste høyskole som har beliggenhet i Finnmark. Jeg sitter igjen med mange fine minner som flott natur, fantastisk nordlys, herlige mennesker, dyktige lærere, artig humor, de gode historiene, det fine kollektivet jeg bodde i og de nydelige sandstrendene. 
Jeg husker også godt den bitende kulda, den oppskrytte mørketiden, den forferdelige lysetiden, snøen som lå til slutten av mai, vannet i fjorden som aldri ble varm nok for meg å bade i, bussturen til Lakselv hvor snøværet var så kraftig at veien forsvant og det gjorde vi og…langt bort fra veien, dagene med -50 grader, frosne øyevipper, de store dunjakkene med lettkledd ungdom inni, den lille søte flyplassen, roadtripen over Finnmarksvidda med lite bensin og et reinsdyr på panseret ( nesten), overnattingen på den bløte myren med susende 4`hjulinger rundt oss i mørket, øl som kun fantes på ølutsalget milevis unna og Pizzeriaen som serverte den vondeste pizzaen jeg noensinne har smakt; Tørr pizzabunn med reinsdyrkjøtt, kinakål og thousand island dressing på toppen. 

Takk for mange minner og opplevelser Alta, vi ses nok igjen. Feir vår flotte urbefolkning med dagen. Samefolketsdag den 6 februar med denne lekende lette gryteretten som smaker på langt nær som pizzaen på Pizzerian i Alta. Godt likt av barn og ungdom. 

                                 Hurra for guovvamánu 6. beaivi


Til to personer:
150 gram reinskav
3 dl vann
Jevning av 1/2 dl vann og 1 ss hvetemel
2 poteter
2 gulrøtter
1/2  gul løk
1, 5-2 ts salt
1 ts pepper

  • Visp sammen i et glass jevningen av vann og mel med en gaffel
  • Ha kjøttet i en kjele sammen med vannet og jevningen fra glasset.
  • Kok opp.
  • Sett temperaturen på lav varme, rett under kokepunktet og la blandingen stå å trekke i 30 minutter.
  • Vask og fjern skallet av løk, gulrøtter og poteter.
  • Skjær gulrøttene i tynne skiver.
  • Skjær potetene i terninger.
  • Finhakk løken.
  • Tilsett grønnsakene i kjelen etter endt 30 minutter, øk varmen noe men det skal ikke koke.
  • Ha oppi salt og pepper.
  • La alt trekke til grønnsakene er møre (til de slipper taket på en gaffel du stikker i bitene, tar minst 15 min).
  • Server!


tirsdag 4. februar 2014

BARNAS FISKEGRATENG

           Jeg lette og lette i oppskrifter uten å finne en oppskrift jeg ønsket at flest mulig barn skulle like. 
           Dermed måtte jeg komponere en oppskrift selv. Makaroni, lite krydder og gratinert ost gjør 
           at denne fiskegratengen falt i smak hos de aller fleste av de 70 tolvåringene som laget og spiste 
          den.

Til 4 personer: 
100 gram makaroni
300 gram hvit fisk (eks torsk)
2 ss smør
4 ss hvetemel
4 dl melk
2 egg
1,5 ts salt
0,5 ts muskat
1 ts pepper
4 ss revet ost
4 ss griljermel

Fremgangsmåte:
  • Sett stekeovnen på 200 grader og sett en rist nederst i ovnen.
  • Kok makaroni ved å følge fremgangsmåten på posen.
  • Lag hvit saus: smelt smør i en kasserolle, visp inn hvetemel, spe i litt og litt melk (la det koke opp imellom). Tilsett salt og muskat. La det småkoke ved lav varme et par minutter. Ta den av platen og avkjøl.
  • Del opp fisken i mindre biter.
  • Smør en ildfast form med smør.
  • Riv osten i et rivjern.
  • Pisk sammen eggene i en bolle. Rør det inn i den avkjølte hvite sausen.
  • Tilsett fiskebitene og makaronien. Rør forsiktig.
  • Hell blandingen over i den ildfaste formen.
  • Strø over ost og griljermel.
  • Settes nederst i stekeovnen og stekes til den er mørk gylden ca 30-40 min. 
  • Serveres med engang den er ferdig med kokte poteter og revet gulrot.