fredag 20. september 2013

BAKT BANAN MED SJOKOLADE

Mmm, er du glad i bananer vil du elske denne desserten. Frukt blir en sødmesmaksbombe når de blir bakt. 

Å åpne øynene til synet av dette. For så å høre lydene og kjenne luktene av skogen, og gjerne sildrelydene fra et vann i nærheten. DET er en herlig frihetsfølelse. Natten har ikke vært like varm, myk og god som i egen seng, men samvittigheten var god og meditasjonsteknikkene hjalp da tærene og nesen var isende kalde. Og viten om å snart tenne bålet og koke kaffen ( eller aller helst kjenne lukten av kaffen som allerede er laget). Nyte den for så å spise varm mat på bålet. Deretter... kosematen. Kos må man alltid unne seg, spesielt når man er friskus på tur. Deilig sødme fra varme bananer med smeltet sjokolade. DET er min turfavoritt.

Du trenger:
Banan
Melkesjokolade
(Rosiner)
Aluminiumsfolie eller sølvfolie som jeg kaller det.
Et bål med glør, flammene må ha brent ut. (Du kan lage denne desserten på grillen eller i stekeovnen også).


  •  Snitt bananen gjennom skallet og halvveis gjennom banankjøttet.



  •  Dytt ned i melkesjokolade.


  •  Og rosiner om du liker det.

  • Pakk den forsiktig inn i folie, pass på så bananen er heldekket og ingen rifter og hull i folien.



  • Legges midt i de gloheite glørene på et bål.


  • Når bananen gir etter ved trykk av pinne eller grillgaffel, fjern den fra glørene. (Bakes på ca 5-10 min). Pakk opp folien og nyt innholdet inni skallet med en skje. Deilig deilig dessert.
GOD TUR!

tirsdag 17. september 2013

VINKURS MED CHRISTER BERENS

Vin-det mest aromatiske vi kan drikke.
På mailen min forrige uke poppet det inn en hyggelig invitasjon. Et knippe av Norges beste bloggere hadde blitt valgt ut til å delta  på et vintreff. Vi skulle få lære om vin, smake på vin og snakke om vin i kombinasjon med mat. Dette med Norges to ganger kårede beste vinkelner. Christer Berens. Han som snakket om vin på Radiofrokosten på P4 for noen år siden og som stadig er innom God morgen Norges kjøkken på Tv2 sammen med Wenche.
At mannen kan vin er det virkelig ingen tvil om, at vin er hverdagskost for han er det heller ingen tvil om, at han har jobbet så lenge med vin at vinsitatene kommer som perler på en snor er det ei heller ingen tvil om. Noe jeg glad for, som elsker gode sitater om mat, vin og kjærlighet.

Å drikke, snakke og tenke vin og i kombinasjon med mat en hverdagskveld med et knippe andre mat og vinglade mennesker er en god porsjon hverdagslykke.
90% av all vin lagres i magen. Sitat Christer Berens.

Jeg har likt vin siden jeg kunne lovlig drikke det (og litt før det). Peach Canai, Matteus rosevin, Blue Nun, Masi er viner jeg likte den gang da. At vininteressen  vinproduksjonen og importen har økt med årene er jeg veldig glad for. Deilige dråper har fylt min munn. Og flere nye vil fylle den fremover. 
På kurset ble det gjennomgått hvordan man smaker på vin gjennom vurdering av farge, duft og smak.

Farge: Vinen skal ha en klar farge. Har den en kraftig farge er vinen fyldig. Om rødvinen har en blålig farge er det en ung vin, murstensfarget er en godt lagret vin.
Duft: At svensketrikset bør gjøres før en drikker. (Svensketrikset er å lukte på innsiden av glasskanten for da får man mer vin for pengene). 
Smak: La vinen fylle munnhulen før man svelger. Dette gjør at sødmen kommer frem og ikke smaker surt (slik den ofte gjør hvis du heller nedpå).

Jeg har lært at :
Noen viner er best året de blir laget, andre blir bedre med årene.
Man snurret på vinglasset for å få frem fruktigheten i vinen.
1/10 av all vin er skadet.
Korken skal lukte vin, ikke kork (da er den skadet og kan byttes på utsalgsstedet).
Vinen fordamper fra munnen opp i nesen. Jammen bra siden 70 % av smaken går gjennom luktesansen. Visste du forresten at kvinner har bedre luktesans enn menn?
Smaken av unami( den femte smakssansen etter søtt, salt, syrlig og bittert) er vanskelig å kombinere med vin siden umamismaken ikke finnes i vin.
Det finnes bra vin i alle prisklasser og dårlig vin i alle prisklasser.



At mat og vin ofte går hånd i hånd på matveien skaper mange smaksrike opplevelser. Både vin i maten, men også vin til maten. 

Høsten er her og jeg skal bruke tid på kjøkkenet til å eksperimentere og lage nye retter som smaker nydelig til ulike viner.
Oppskrifter med vin og til vin er det, men vil også komme mer av på bloggen. 

Tilslutt noe å smake på: Vi ville aldri begynt å drikke vin, hadde det ikke vært alkohol i det. Sitat Christer Berens.

mandag 16. september 2013

LUN OG GOD SALAT MED SMAK AV SOMMER


For kort tid siden ble jeg invitert med på piknik sammen med Ikea og andre matglade skribenter. En hyggelig formiddag med deilig mat. Salaten som ble laget er det hun som skriver Matbloggen som står bak. Selvom sommeren er forbi og det samme er de norske jordbærene, tenker jeg at denne salaten er deilig en tidlig høst, en vinterdag du savner sommeren eller en vårdag med lukten av sommeren rett rundt hjørnet,

Du trenger: 
1-2 potte/r Rapidsalat
1 kg Amandinepoteter (e.l partypoteter, mandelpoteter, nypoteter)
1 pakke grønne bønner
1 kurv jordbær
150 gram spekeskinke
50 gram pinjekjerner
100 gram parmesan 
7-10 basilikumblader

Dressing:
1 dl olivenolje
1 sitron 
4 ss agavehonning
2 ss dijonsennep
salt og pepper



Slik lager du salaten.
  1. Sett på en kjele med vann til koking.
  2. Kutt potetene i munnfullstore biter.
  3. Has i det kokende vannet, småkokes i ca ti minutter. NB! Ha bønnene oppi de tre siste minuttene.
  4. Skyll, rist av vannet og riv salaten.
  5. Ta av hamsen på jordbærene og del de i to.
  6. Riv spekeskinken i passende størrelse.
  7. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne ved middels til varm temperatur.
  8. Riv parmesanen i et rivjern.
  9. Kutt opp basilikumen i mindre biter.
  10. Når potetene og bønnene er ferdigkokt skylles de i rennende kaldt vann (slik man gjør med eggene etter koking, dette for å stoppe kokeprosessen).
  11. Dander først salaten i en bolle eller på et fat, deretter poteter, bønner, jordbær, spekeskinke, pinjekjerner, parmesanen og tilslutt basilikumen. Dette skaper i fin fargekombinasjon i salaten.
  12. Visp ingrediensene til dressingen sammen med en visp (for hånd eller elektrisk), ta i mer sennep om den blir for tynn.
  13. Server dressingen ved siden av.







tirsdag 10. september 2013

FORUNDRINGStapasPAKKE


Å lage tapas trenger ikke å være så vanskelig eller tidkrevende for at det skal smake deilig. Jeg hadde noen venninner over på tapasaften når sommeren var på hell. Skinke, pølse og oster fra ferie og jobbtur i utlandet ble konsumert sammen med noen enkle, og noen mer tidkrevende retter. Retten de ga terningkast seks var den enkleste. Grunnen ligger vel kanskje i at jeg "juksa" litt med den. Jeg kjøpte rett og slett butterdeigen ferdig. Grunnen for det er at jeg syntes den er god, lett å kjevle ut og jeg har enda ikke fått til en god kjevlekonsistens på de jeg har laget selv.
Jeg får kanskje noen mailer på at det er upassende i.o.m jeg skriver at jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av og at jeg har linker til palmeoljeguiden. Men jeg kan ikke bestemme hva du velger å spise eller lage. Men jeg ønsker å gjøre deg mer bevisst slik at du selv kan velge hva du vil putte i kroppen din og ikke. 
Disse tapaspakkene er deilige smakfulle, men også mektige kaloririke. Enjoy! 

Du trenger: Butterdeigsplater (finnes i frysedisken)
Chorizopølse e.l
Spansk blåmuggost e.l (eks gorgenzola o.l)

La butterdeigsplatene tine på benken.
Kjevle ut platene til et kvadrat (ikke for tynt).
Legg på seks skiver chorizopølse (husk å dra av skinnet først).
Legg så på en bit blåmuggost oppå hver pølsebit.
Skjær butterdeigsleiven i seks like store biter.
Viktig å ha endel deig rundt. Pass på å ikke dra så hardt i deigen at det blir hull for da vil det flyte ut smeltet ost i ovnen når de stekes.
Brett ett og ett hjørne inn mot midten.
Snurr så forsiktig sammen hjørnene slik at pølsen og osten ligger godt pakket inni deigen.
Settes på et bakepapirkledd stekebrett. Stekes på 200 grader varmluft til de er gyldne. Ca ti min.
Om du ønsker en fin gylden farge kan du pensle pakkene med vispet egg.
Ferdigstekt og klare til servering. Nytes best når de er lunkne.
Som en del av et tapasbord...
En liten forundringsTAPASpakke.

fredag 2. august 2013

KJØKKENTIPS FOR AUGUST: BEHANDLING AV SALAT

For å få en sprø og god salat bør du skylle salaten i kaldt vann og deretter rive den i mindre biter. Skjærer du salaten med kniv vil du ødelegge fibrene som gir salaten sprøhet.

Oppbevar salaten i kjøleskapet i en plastikkpose med noen dråper vann og litt luft i posen.

Hvis salaten har blitt litt slapp, legg den i en bolle med kaldt vann og isbiter.

Etter du har skylt salaten, rist salaten tørr ved å bruke en salatslynge. Er du som meg og ikke har et slikt kjøkkenutstyr (har mere nok av andre redskaper og utstyr som tar opp skapplass), bruk et håndklede. Putt salatbladene inni, ta tak i endene og rist godt.

Server dressingen ved siden av salaten. Dressingen gjør salaten slapp om den blir stående en stund og mange liker å justere dressingmengden selv.


søndag 28. juli 2013

KVIKKLUNSJBOLLER

Ut på tur, aldri sur. Ivertfall ikke med disse bollene i sekken. Saftige boller med en deilig plomme av sjokolade og biter av kjeks. Denne bolleoppskriften bruker jeg også til skolebrød og boller med annet fyll (rosiner, eggekrem) simpelten fordi deigen er den beste jeg har kommet over til nå.

Ca 15 boller
125 gram smør
3,5 dl melk
1 pk gjær
1/2 ts bakepulver
1 dl sukker
ca 10 dl hvetemel

Fyll: 3 stk kvikklunsj sjokolader

Smelt smøret i en kjele.
Hell melken i smøret, blandingen skal være lunken (fingervarmt).
Mulig blandingen må varmes opp litt slik at den blir det.
Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Hell i melk og smørblandingen, rør slik at gjæren oppløses i blandingen.
Tilsett så sukker, bakepulver og tilslutt melet som tilsettes litt og litt i.

Kna forsiktig/ pakk sammen deigen. Strø over litt mel på toppen.
Heves under plast i minst 1 time.
Etter en times tid med heving, pakker du den sammen igjen for etterheving en halvtimes tid.
Deigen er nå klar til å trilles til boller eller fylles med fyll.

Ta en klump deig og klem den flat med hendene.
Fyll den med sjokolade (eller annet fyll).
Dytt skjøtene godt sammen før du triller den til en bolle.

Legges så på et bakepapirkledd stekebrett og pensle med vispet egg.

Pass på å ha litt avstand mellom hver bolle grunnet hevingen i ovnen. Stekes på varmluft 180 grader
        i ca 10-12 min

Nyt!!!