Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

onsdag 12. juni 2013

SOLSKINNSLEMONADE



Under solen på Amalfiskysten vokser det deilige sitroner og mandariner. Varme deilige sitrusfrukter som de italienske kvinnene presser de søte og syrlige dråpene ut av med rå muskelkraft. På varme dager serveres søtsyrlige limonatas til de hardt arbeidende mennene, til de lekende barna og til de gamle og kloke.

Så gjør som italienerene, server limonatas i sommervarmen!
Ingredienser:
2 sitroner
2 mandariner
5 dl vann
1,5 dl sukker
5 dl vann med kullsyre
isbiter

Slik gjør du det:
Kok opp vann og sukker.
Press sitroner og mandariner oppi sukkervannet.
Avkjøles på kald kokeplate, helles så i en mugge og settes i kjøleskap noen timer slik at det blir ordentlig kald.
Bland i vann med kullsyre.
Ha oppi frukt/sitronmelisse og isbiter.
Helles i høye glass.
Nytes i sommervarmen!

Pynt med:
Skåret frukt, eks vannmelon, jordbær, bringebær eller skiver av mandarin eller sitron.
Sitronmelisse (som er en urt med syrlig og god smak)
Og gjerne sitronskiver som pynt på glasset


Personlig er ikke jeg glad i veldig søte drikker. Jeg drikker vann tilsatt smak og med bobler istedenfor brus, juice o.l. En lemonade ønsker jeg skal være frisk, litt søt, litt syrlig og sprudlende (som jeg alltid liker). Ved å blande i mandariner får lemonaden en søtligere smak. Kullsyreholdig vann for den boblende og friske opplevelsen. Som du ser er det endel sukker i, men tross alt er sukker et rent naturlig stoff. Andre søtningsstoffer er ikke det og gjør verre ting med kroppen din enn det sukker gjør.

Ps! Om du velger å ha mandarin/sitronskiver oppi lemonaden må du enten bruke de økologiske eller skjære av skallet. Dette fordi det er sprøyterester i skallet på de ikkeøkologiske. Og det smaker beskt.


lørdag 8. juni 2013

AMARETTI (italienske småkaker)

Amaretto er en av de få likørene jeg liker. Den søte smaken og lukten av mandler og aprikos. Mmm. Dog det er sjelden jeg drikker den bar. Bruker den i desserter og kaker. Kanskje oppi en halv sitron som velkomstshoten er (var) på The Pirate bar på den greske øya Paros. Som vi  kun ved bruk av kvinnelist fikk lokket ut av eieren. Tok to år, men det var verdt det.
Denne amarettokjeks oppskriften er det noen som kaller seg kakedamene som hadde lagt ut på facebook. Du finner altså ikke bare Malenes maktmat på dette sosiale mediet, men også mange andre fine matgrupper.

Noen oppskrifter kan man slumpe litt med og noen må du følge til punkt og prikke. Dette er en oppskrift du må følge godt. Du kommer kanskje til å kjenne på at du vil tilsette mere væske... gjør du det ødelegger du kakene. Don`t do it!

Ca 45 stk
160 gram hvetemel
50 gram kakao
1 ts bakepulver
180 gram sukker
50 gram smør
2 egg
20 ml amaretto (italiensk mandellikør)

Melis
Bland sammen hvetemel, kakao, bakepulver og sukker.

Visp sammen amaretto og egg.

Klem smøret mykt i hendene og bland det med det tørre slik at det får en sandete konsistens.

Hell i amaretto/eggblandingen og rør det godt sammen (det er tungt og tar sin tid).

Pakk deigen inn i plastikk og legges i kjøleskapet minst ca 40 min eller i fryser ca 15 min. Den skal være hard nok til å kunne rulle kuler i hånden din.

Ha melis på en tallerken, rull kuler av deigen (diameter som en kronesmynt) deretter rull de i et godt lag med melis.
Stekes i oppvarmet ovn 180 grader varmluft i 10-12 min.

Ferdigstekte kaker med krakkelert melisoverflate og myk innside.
Browniesmåkaker ; ).

søndag 2. juni 2013

OSTEKAKE AKA MARKVEIEN MAT OG VINHUS


En verden uten ost ville vært en tristere verden. Ost som ingrediens i retter. Ost som tilbehør eller ost kun i selskap med seg selv. Jeg har min daglige mengde ost. Mauler gjerne litt om kvelden om jeg har vært osteløs frem til da. Ostekake er den beste kaken jeg vet om og til nå har jeg tre favorittostekaker. Det er min New york OMG cheesecake, min kokkevennine Irene sin og denne som jeg jeg fant i den store oppskrifthaugen min med avisutklipp, hefter og utskrifter. Oppskriften er fra Markveien vin og mathus i Oslo. De har holdt oppskriften hemmelig i mange år. Opprinnelig er den (som de fleste fantastiske ostekaker) fra New york. Meg med fler er veldig glade for at hemmeligheten sprakk. For denne er ikke bare lett å lage den er råågod. For meg er en ordentlig ostekake den som stekes i ovnen og har flere lag.
Liker du kjeks,ost,rømme,bringebær? Isåfall vil du også elske denne kaken.

KJEKSBUNN

10 stk kornmokjeks
2 ss sukker
20 gram smeltet smør

Smelt smøret i en kjele.

Bland kjeks, sukker og smør i en kjøkkenmaskin til det er godt blandet og fint smuldret.

Fordel blandingen og trykk den godt på plass i en springform 20-22 cm.

OSTEFYLL

400 gram kremost naturell
3,5 dl rømme (jeg brukte lettrømme)
3 egg
1,5 dl sukker
1/2 vaniljestang (eller 1 ts vaniljesukker)

    Bland med en håndvisp forsiktig sammen kremost og rømme til det blir en glatt blanding.

    Skjær en vaniljestang i to og skrap frøene ut (spar halvparten til toppingen).

    Visp sammen egg, sukker og frøene fra 1/2 vaniljestang.

    Rør blandingen med en slikkepott forsiktig sammen med ost/rømmeblandingen,

    Press ostemassen gjennom en sikt/dørslag over kakebunnen.

    Stekes på 150 grader i 1 time.

TOPPING

3 dl rømme
2 ss sukker
1/2 vaniljestang

Visp sammen ingrediensene til en luftig krem.


Fordeles på toppen av kaken.


BRINGEBÆRSAUS

200 gram bringebær (jeg brukte frosne)
100 gram sukker
1 ss sitronsaft

Kos opp ingrediensene i en kjele under omrøring.

La det trekke (ikke koke) i 5 min.

Bruk en stavmikser (da blir sausen tykkere) eller hell det over i en sil for en tynnere saus.
Server den gjerne i en mugge ved siden av kaken.


Nyt!

torsdag 30. mai 2013

JUKSEBACALAO

Til 2 personer

olivenolje
1 kokt potet i skiver
300-400 gram torsk (eller utvannet klippfisk om du har det)
1 rødløk i skiver
3 fedd finhakket hvitløk
50-100 gram chorizo (spansk pølse)
1-2 ss kremet balsamico
1 boks hakkete tomater
2 ss fløte
2 ss hakket persille
50 gram revet manchego (spansk ost)

Stek fisken  i mye olivenolje

Når fisken begynner å bli gylden tilsett poteten, løk og hvitløk. La det steke noen minutter sammen. Ta blandingen over på et fat.

Mariner chorizoen i balsamicoen noen minutter.

Stekes så sammen med litt olivenolje til en del av væsken har fordampet.

Tilsett hakkete tomater og la det putre sammen et par min.

Tilsett blandingen fra fatet sammen med persille, rør forsiktig sammen og la det småkoke i 5 min.

Strø over manchego.

mandag 27. mai 2013

NORSK SOMMERSALAT

Jaaaaa, sommeren er her!!
Smaken av de første jordbærene, solen som steker og bruner den vinterbleke kroppen, lukten av nyklippet gress, vinterklærene pakkes bort, sommerdynen finnes frem, blomster og urter plantes i pottene, fugler som kvittrer,  humøret øker med to hakk, nabobarna som leker i gummibassenget, naboene du ikke visste du hadde viser seg utendørs, helgedagene fylles opp med venninnelunsjer på verandaene.
Så plutselig, viser den norske sommeren seg fra sin værste side. Det skjer på et nanosekund. Himmelen åpner seg og regnet skyller ned på det dekte lunsjbordet, på sommersalaten, i vinagretten, på barnet i gummibassenget. Vi skynder oss inn med maten samtidig som barnet i bassenget hyler over at hun blir våt (...?!!!)
Samme kveld bestilles flybillettene til varmere strøk sånn i tilfelle det i år igjen blir regn, torden og stort sett en grå og trist sommer. Selvom sommeren er aller aller best på en båt i en fjord i Norge med sol fra skyfri himmel.

Deilige norske råvarer møter søt import. En nydelig salat på en varm sommerdag.

Vinagrette
4 ss olivenolje
1,5 ss vinedikk
2 ss dijonsennep
smak til med salt og pepper

Bland sammen ingrediensene og sett den i kjøleskapet frem til servering.

www.frukt.no
Salat
1 mellomstor honningmelon (den som har et glatt gult skall)
ca 10 jordbær
1/2 agurk uten skall (bruk potetskrelleren)
1 rapidsalat eller vestfoldsalat (e.l)
200-300 gram chevre (hvit geitost)
200-300 gram spekeskinke
40 gram ristede pinjekjerner (ristes i en tørr stekepanne)
 


www.frukt.no

Fjern skallet og frøene på melonen og skjær den i terningstore biter.
Skjær jordbærene i to og agurken i terningstore biter.
Blandes sammen på et fat.
Skyll og riv salaten over, dyttes innimellom agurk, jordbær og melon.
Riv chevre og spekeskinke over.
Strø tilslutt over de ristede pinjekjernene.

Serveres med vinagretten.


Tips: Om du heller vinagretter over salater du serverer og det ikke blir spist opp, vil salaten bli slapp og brun til neste dag. Så serverer den ved siden av isteden, så kan hver og en også ta på det de ønsker og dere vil ha rester som holder seg.