Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

fredag 12. april 2013

KLIN KOKOS (BOUNTY)


Jeg elsker lukten og smaken av kokos. Disse småklumpene danser i munnen din og du vil såvidt glimte himmelriket. Lag de, men ikke fortell hvor utrolig enkelt det er....for de smaker avansert konfektkunst.

Kjøp inn:

1 boks med 400 ml kokosmelk
2 dl kokos
1,5 dl melis

150-200 gram mørk sjokolade (minst 70 % kakao, gjerne Valhrona sjokolade, nam nam)
On du ønsker pynt: Kokoschips fra raw food eller vanlig kokos.

Slik gjør du det:

Skill kokosmelken fra kokoskremen, du vil nå få ca 200 gram kokoskrem (melken kan du bruke i smoothies eller supper)

                                         Mål opp melis og kokos.


Bland alt sammen.

Pakk det sammen i plastfolie (plastpose) og legg det i fryseren til det har blitt hardt. Minst 30 min.

Ta kokosmassen ut fra fryseren, smelt sjokoladen i et vannbad.


Plastfoliedekk en tallerken/fat.
Form massen til små kuler, ikke varm de opp for mye for da vil de gå i stykker i sjokoladebadet. 
(Legges litt tilbake til fryseren om det skjer).

Dypp kulene med en gaffel i sjokoladen, snur de rundt og ta de fort over på tallerkenen/fatet.


Når fatet er fullt, sett det i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Oppbevares der i tre dager før de kan spises.





De holder seg lenge og er fine som gaver, eks vertinnegave.

onsdag 10. april 2013

SØTE OG SUNNE HAVRETOPPER med kokos


Jeg er veldig glad i bananer og kjøper ofte en klase av gangen. Av og til rekker jeg ikke å spise de opp før de begynner å bli brunflekkete. Brunflekkete bananer er jeg ikke så glad i, så for å kunne nyte de senere skjærer jeg de opp i mindre biter, har de i en pose og fryser de. For da blir de fine å bruke i smoothies. Eller jeg lager disse toppene av de. Søte, myke og en veldig fin erstatning til kjeks o.l. De første dagene er de saftige, deretter blir de tørrere. Bør spises innen en uke. Hver topp inneholder ca 60 kcal.


Du trenger:
4 bananer
4 dl havregryn
2 dl kokos
Modne gule bananer legges i en bakebolle.
Mos de med en gaffel. 
Eller med en stavmikser.
Mål opp 4 dl (400 ml) havregryn

Deretter 2 dl (200 ml) kokos.
Hell det i bakebollen med de moste bananene.
Bland alt godt sammen.
 Form de med en spiseskje/hendene til små topper (25 stk)  og sett de på et bakepapirkledd stekebrett.
 Stekes på 180 grader, over og under varme i 10-14 min (til de gyldne).

fredag 5. april 2013

LAKS OG SPINATPAI MED URTE OG PEPPEROTSAUS

En deilig og sunnere pai. Fordi du fortjener det ; )

Paibunn:
200 g smør (romtemperert)
2 dl sammalt hvetemel
2 dl hvetemel

Paifyll:
1 pakke spinat ( 200 g )
500 g laks
2 ss fersk dill
2 ss fersk gressløk
20 skiver gràddost

Eggestand:
4 egg
1/2 boks kesam (ca 3 ss)
1 dl melk
1/2 ts pepper
1 ts salt

Urte og pepperrotsaus:
3 dl rømme/creme fraiche
1/2 dl revet pepperot
2 ss dill
2 ss gressløk
1/4 ts salt

PAIBUNN


  •  Kna sammen smør, sammalt hvetemel og hvetemel. Om deigen virker litt tørr tilsetter du 1-2 ss vann.
  • Legg deigen i en plastpose, lukkes og legges i kjøleskapet i minst en halvtime.
  • Nå kan du kutte opp fyllet, lage eggestand og sette på ovnen.


  • Press deigen ut i en paiform slik at den er like tykk alle steder.

  •  Prikk bunnen med en gaffel og forstek i ovnen i 10 minutter ved 200 grader over og under varme. 


PAIFYLL



  • I en stekepanne med 2 ss nøytral olje ved middels varme damper du ut vannet av spinaten (pass på at du ikke har det så lenge oppi at det stekes). 


  • Kutt opp dill og gressløk med en kniv eller klipp det opp med saks.


  • Kutt fisken opp i mindre stykker.


EGGESTAND

  • Visp sammen egg, kesam, melk, salt og pepper.
  • Skjær opp osten i skiver eller rives i rivjern.


FYLLING AV PAIIBUNNEN

(Jeg hadde litt rester av potetmos fra dagen før jeg puttet oppi også.)


  •  Stekes i ovnen 200 grader over og undervarme i ca en halvtime.
URTE OG PEPPERROTSAUS

  • Skrell og riv en bit pepperot tilsvarende 1/2 dl.
  • Skjær eller klipp dill og gressløk slik at du får 2 ss av hver.

  • Bland sammen urtene, pepperoten, rømme/creme fraichen og saltet.


  •  Settes i kjøleskapet til servering.

  • Når paien er ferdig stekt serveres den med urte og pepperotsausen og evt en grønn salat.

mandag 1. april 2013

FARS LUMUMBA (varm sjokolade m/rom)

Hvorfor drikke sjokolade når man kan spise det har jeg alltid sagt. Men når min far lager Lumumba da drikker jeg heller enn å spise. Om det er de gode smakskombinasjonene sammen, luksusen av at far disker opp noe fra kjøkkenet eller at den gir en god følelse etter en dag med uteaktiviteter (å passe hytteveggen er forøvrig også en uteaktivitet) er jeg ikke sikker på men utrolig godt er det. Det beste av alt som jeg nok er alene om... Snerken som dannes når den varme kakaoen treffer kald vinterluft. Mmmm.

Til 4 kopper

Kok opp 1 dl vann, tilsett så en plate (100gram) kokesjokolade (lys eller mørk etter hva du ønsker).
Når sjokoladen har smeltet i det varme vannet heller du oppi 6 dl helmelk og 1 ss sukker. Varmes opp til rett før kokepunket. Helles oppi koppene med en dæsj (2 cl) mørk rom i hver. Om du ønsker krem på toppen visper du fort sammen litt fløte.