tirsdag 5. mars 2013

VULKANOSTESMØRBRØD

Ingen kan vel motstå et varmt smørbrød med salt skinke og mye deilig ost. Inspirert av min yndlingspizza 4oster eller quattro formaggi som den heter på italiensk laget jeg en kunsterisk kreasjon ala fjellet jeg skal bestige (forhåpentligvis) i sommer.

Til 6 ostesmørbrød trenger du:

6 loffskiver (eller annet brød)
Blåmuggost
Mozzarella
Parmesan
Parmaskinke (eller annen skinke)
Chillisaus
Jarlsberg
Smør
Hvetemel
Melk
Dijonsennep
Salt og pepper
Oregano
Små ildfaste former eller et muffinsstekebrett

Sett inn en rist i ovnen og sett gradene på 200 varmluft. 

1. Start med å lage ostesaus av 2 ss smør som smeltes ved lav varme. 

2. Visp så inn 2 ss hvetemel slik at det blir klumpefritt.

3. Øk varmen og spe i (tilsett litt og litt) 3 dl melk mens du visper.

4. Når det koker, skrur du ned til middels varme og tilsetter 1,5 ss dijonsennep, ca 3 ss jarlsberg, 1 ts salt og 1/2 ts pepper.

5. Smør formene med olje i bunn og kanter.

6. Med en form på størrelse med brødskiven stikker du ut en sirkel (restene av brødet kan brukes til krutonger (brødbiter stekt i olje og hvitløk til de blir sprø) og has  i suppe/salat)


7. Putt skivene forsiktig oppi formen (om brødet er litt tørt har det lett for å sprekke, men et par sprekker gjør ikke noe). 

8. Fyll oppi chillisaus.

9. Deretter skinke og ostesaus.

10. Tilslutt legger du på blåmuggost, mozzarella og oregano.

11. Stekes til brødet og osten (mozzarellaen) er gylden (ca 15 min). 

12. La den avkjøles bittelitt. 

13. Strø på revet parmesan og spises rett av formen eller...

14. Nytes på en tallerken etter å ha fisket den ut av formen med en spiseskje.

søndag 3. mars 2013

BARNAS FØRSTE BRØD



Det å bake sitt aller aller første brød er kjært i mange menneskers minne. Jeg husker godt ei vennine og jeg fikk lov til  å bake vårt første brød hjemme på mors kjøkken. Jeg husker det som det beste brødet jeg noengang har smakt. For mange barn har denne brødoppskriften vært deres første brød.
En enkel oppskrift for et enkelt og godt halvgrovt brød.

Du trenger:

1 brødform (1 liter)
1/2 pk gjær
2 dl lunkent vann
2 ss soyaolje
1, 5 dl sammalt hvete
1 dl sammalt rug
2-2,5 dl hvetemel


Slik gjør du det:

  1. Sett stekeovnen på over og undervarme (symbolet som ser ut som et = tegn) på 200 grader.
  2. Sett en rist eller stekebrett midt i ovnen.
  3. Mål opp alle ingrediensene slik at du har de klart foran deg.
  4. Ta fingertesten på rennende vann fra springen, om du ikke kjenner om det er kaldt eller varmt er det lunkent.
  5. Rør med en sleiv gjæren ut i den lunkne vannet.
  6. Tilsett så oljen.
  7. Deretter tilsetter du saltet og alt det sammalte melet (de to typene som er brunest).

   
     8.  Spe (hell litt og litt) i hvetemelet (det hvite melet).


     9. Når deigen begynner å bli så fast at den er som en stor klump rundt sleiven, tar du litt hvetemel på deigen og samler klumpen med hendene som når du pakker sammen en stor snøball.

    10. Strø så litt hvetemel oppå deigklumpen og legg plastfolie over.

    11. Settes på en lunt/varmt sted og la det heve 1 time.

    12. Ta deigen forsiktig opp fra bakebollen og legg den oppi en smurt brødform (sprayes med formfett eller pensles/smøres med smør).

    13. Dra litt i den slik at den passer formen, men ikke trykk den ned.

    14. Heves 30 min under plastfolie.

    15. Snitt forsiktig med en kniv i overflaten på brødet, dette vil hindre at den får en stor sprekk midt på under steking.
 
     16. Pensle med vann og stekes i ca 30 min midt i ovnen.


     17. Avkjøles på rist, nyt så hjemmebakt, lunkent brød. 


mandag 18. februar 2013

TYPISK HEIT THAI TORSK


På hytta har vi fått et nytt spill som heter Brunost, langrenn og lusekofte, Det går ut på å svare ja eller nei på spørsmål om typiske norske valg og væremåter. Den som får høyest skår av spillerene er den som er typisk norsk. I utgangspunktet ser jeg på meg selv som utypisk norsk. Jeg forsto jo raskt spillets gang og begynte å svare det som var mest utypisk. Dessverre ble jeg raskt gjennomskuet og måtte deretter følge spillets regler. Med en klump i magen for spillets utfall svarte jeg på spørsmål som: Skryter du av norske popgrupper du egentlig ikke liker når du er i utlandet? Når du fyller drivstoff, fyller du slik at det blir et rundt tall. Hvis noen spør om plassen ved siden av deg på bussen er ledig når det fremdeles er flere ledige dobleseter, tror du vedkommende ikke er riktig vel bevart? Jeg fikk uten juks gladelig lavest poeng. 
Det er klimaet og den typisk norske væremåten jeg ikke er så glad i. Er ikke så glad i kulde, mye og tette klær, lyse kvelder, skrape is, neglsprett, blek kropp, statisk hår. 
For å overleve den lange vinteren investerer jeg i varme støvler, varm boblejakke, 4`hjulstrekker, god rødvin, solkort, stort lager med ved, knallrosa ullundertøy og krydderposer fra varmere strøk.

Få varmen i kulda med denne heite retten.

Til 4 personer trenger du:

600 gram torskefilet

2 ts korianderfrø (kjøpes i poser på frukt og grønt butikker)
2 ts malt spisskummin

4 finhakket sjalottløk
4 fedd finhakket hvitløk
3 ts revet ingefærrot
2 finhakkete røde chili
4 stk finhakket sitrongress (kan bruke revet sitronskall også)

3 klyper revet muskatnøtt
salt og pepper

6 ss rapsolje
1 boks kokosmelk (4 dl)

Slik gjør du det:
  1. Rist korianderfrø og spisskummin i en tørr stekepanne.
  2. Kjør sammen løk, hvitløk, chili, ingefær og sitrongress i en foodprocessor til det blir en jevn masse.
  3. Tilsett så korianderfrø og spisskummin, muskat og 3 ss rapsolje sammen med massen i foodprocessoren.
  4. Kjør alt godt sammen til en jevn krydderblanding.
  5. Varm opp en stekepanne med 3 ss rapsolje, stek torsken raskt på begge sider.
  6. Ta av torsken og ha krydderblandingen i stekepannen sammen med kokkosmelken.
  7. Rør det sammen.
  8. Legg fisken på toppen og la alt få trekke i 5-10 min, rør av og til.
  9. Smak evt til med salt og pepper.
  10. Server med ris og f..eks wokstekte grønnsaker eller grønn salat.
Jeg serverte med bananskiver til, dette balanserer den sterke smaken retten har, mildner og gir den litt
sødme.

fredag 15. februar 2013

SUNNHETSSALAT


Dette er en rask og god salat som passer godt etter en lang arbeidsdag, etter en god treningsøkt eller om du bare er sulten på sunn og rask mat.

Til to personer:

2 laksefileter
2 skiver blåmuggost

2 dl fullkornscouscos
1 ts paprikakrydder
1/3 ts tørket chili
2 ss tørket mynteblader

1 isbergsalat
2 avokado
1 sjalottløk
8 soltørkede tomater
1/2 mango

2-4 ss grønn pesto
salt og pepper etter smak

Slik gjør du det:
  1. Stek laksefiletene i folie med blåmuggostskivene oppå.
  2. Imens koker du couscous etter instruksjoner på pakken. Bland i paprikakrydder, chili, mynte sammen med vannet. 
  3. Riv opp salaten i biter (da holder salaten seg sprø siden fibertrådene i salaten ikke blir skåret over med skarp kniv).
  4. Skjær løk, tomat, avokado og mango i mindre biter.
  5. Dander alt sammen på en tallerken.


onsdag 13. februar 2013

HASSELNØTTBRØD



På enkelte områder har jeg et så høyt konkurranseinstinkt at jeg selv kan bli overrasket over tankene, triksene og ideene som oppstår. Også kan jeg være en skikkelig dårlig taper. Så hvorfor jeg har tatt intiativ til en månedlig spillekveld med noen kollegaer er kanskje absurd eller ikke... trikset mitt denne gangen for å klare å vinne, var å servere nybakt hasselnøttbrød med brie og geitost med aprikossyltetøy til de andre.


Dette trenger du til to brød:

1 pk gjær
9 dl lunkent vann
2 klyper sukker
1 ts salt
2 ss maltextrakt (proppfull av B-vitaminer, bra for hud og hår)
ca 15 dl hvetemel
5 dl rugmel
500 gram hasselnøtter

Slik lager du de:


1.  Rør gjæren ut i lunkent vann (37 grader) i en stor bakebolle. Tilsett 2 klyper sukker (skal i følge min mor hjelpe gjæret til å heve bedre).


2.  Tilsett rugmel, hasselnøtter, salt  og maltextrakt.



3.  Rør så i litt og litt av hvetemelet, elt litte grann. Deigen skal være klissete.


4.  La den heve i 45 min får du "slår ned deigen" ( med litt hvetemel elter du deigen litt igjen). 


5.  La den heve 30 min til før du flytter deigen forsiktig over i to smurte (med olje eller smør) brødformer.


6.  Heves så 30 min i brødformene.


7.  Stekes på 200 grader varmluft på midterste rille i ca 30 min.


8. Vel bekomme!

fredag 8. februar 2013

KLIPPEKRANS

Hver 17 mai da jeg var barn bakte min mor kanel i svingene, hun fylte de i en lysebrun flettet kurv med lokk deretter dro vi til skolen og hadde picnik. Alle barna i nærheten fikk fort snusen på disse smakfulle herlighetene og den store kurven ble fort tom. Noen kaller kanel i svingene for kanelboller, men om dere har studert baksten så er det kanel i alle svingene, og den innerste svingen smaker aller aller best. Mmm jeg er jo bygd slik at jeg som oftest elsker fyllet eller tilbehøret. Klippekrans er på en måte kanel i svingene for voksne, i en større og mer kunstnerisk utgave. Å bake en krans eller kringle som det også kalles er innbydende og koselig når man får gjester på the eller kaffe. Hvem blir vel ikke mo i knærne av duften, smaken og konsistensen av varm bakst...

Til den søte deigen trenger du:

 ½ pk gjær                                                                                             
 50 g smør                                                                                              
2 dl melk                                                                                                
4 ss sukker
½ ts kardemomme
Ca 5 ½ dl hvetemel

Til fyllet trenger du:

2 ss mykt smør
3 ss sukker
2 ts kanel


Slik lager du den:

    1. Del opp gjæren med hendene i en bakebolle.
    2. Smelt smør i en kjele.
    3. Ta kjelen tilside og tilsett melken (ta fingertesten, blandingen skal være 37 grader)



     4. Hell blandingen i bakebollen og rør ut gjæren.
     5. Rør inn sukker.
     6. Bland i kardemomme og melet, rør godt sammen.
     7. Elt deigen smidig, pakk den sammen som en stor sneball. 


      8.  Dryss litt mel oppå deigen, dekk bakebollen med plast og sett den et sted lunt.


      9.  Heves til dobbel størrelse.
     10. Trill deigen til en pølse (ca 20 cm lang)
     11. Kjevle deigen til et rektangel (dette kalles nå en leiv). 


     12. Smør smør på hele den rektangulære leiven.


     13. Strø på et jevnt lag med sukker og kanel.
     14. Rull leiven forsiktig sammen til en pølse, pass på at den er like tykk alle steder.
     15. Skjøt den sammen som en sirkel og løft den forsiktig over på et bakepapirkledd 
           stekebrett med rulleskjøten ned.
     16. Klipp dypt (men ikke igjennom) i kransen med ca 1 ½ cm mellomrom og bøy ”bladene” 
            vekselvis til høyre og venstre.


17. Hev klippekransen under plast til dobbel størrelse eller når et lite fingertrykk går langsomt 
      tilbake.


      18. Stekes på 220 grader i ca 15 min på nederste rille.


      19. Pensles med melk etter steking og avkjøles på rist.