Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

søndag 25. november 2012

NEW YORK OMG LEMON CHEESE CAKE

                                      http://www.youtube.com/watch?v=s8lPbGlWd8A

For noen år tilbake var jeg en langhelg i New York. Det var STORT på mange måter.
STORT og endelig komme dit, byen jeg kun hadde sett på filmer, i serier og på nyhetene. Bygningene var STORE. Matrettene var STORE, kaloriinnholdet var STORT (det sto oppført til hver rett). Ølglassene var STORE. Central Park var STOR. Ostekakene var STORE. Og severdighetene var STORE.

Siden en av mine yndlingskaker er ostekake lot jeg ikke det gigantiske stykke jeg så på disken i en femtitallsdiner få stå i fred. Med minst 2000 kalorier og med smak av sitrus var den herlig STOR på smak. Kakeoppskriften under er utrolig lik på smak og kaloriinnhold. De som smaker den blir ømme i blikket.

Kaken skal være i ovnen like lenge som trafikken tar fra Upper East til Upper West i rushtiden. Når du lager denne kaken må du ha tungen rett i munn. Målene må følges til punkt og prikke og les fremgangsmåten godt. Gjør du det vil du få en kake som får deg til å rope Ohhh My God!

Kaken består av fire deler: Bunn, ostefyll, kremtopping og pynt (kandisert fruktskall).

NB! I denne kakeoppskriften skal du bruke skallet av sitron, lime og appelsiner. Ikke økologiske har blitt sprøytet derved får skallet en bismak. Kjøp økologiske! Til kaken sammenlagt trenger du 1 lime, 2 sitroner og 2 appelsiner.
Passer til 10-12 personer.

Dette trenger du:

Bunn
185 gram hvetemel
1/2 ts bakepulver
60 gram sukker
1 ts finrevet sitronskall (= fra ca 1/2 sitron)
80 gram smør delt i små terninger
1 egg

Ostefyll
750 gram kremost
250 gram sukker
30 gram hvetemel
2 ts finrevet appelsinskall (=fra ca 1 appelsin)
2 ts finrevet sitronskall (= fra ca 1 sitron)
4 egg
1,75 dl kremfløte

Kremtopping
Visp 3 dl kremfløte til krem

Pynt- kandisert fruktskall
1 lime
1/2 sitron
1 appelsin
100 gram sukker
2 dl vann

Slik gjør du det og husk følg oppskriften nøye:

Bunn
  1. I en kjøkkenmaskin blander du sammen mel, bakepulver, sukker, sitronskall og smørterninger i ca 1/2 min til det blir en smulete masse.
  2. Tilsett egget og la maskinen gå til deigen har blitt litt klumpete (tar ikke lang tid).
  3. Samle deigen til en ball.
  4. Puttes i en plastpose og la den ligge i kjøleskapet i minst en 1/2 time (kan t.o.m stå til neste dag), dette vil gjøre deigen fast.





5. Sett ovnen på over og under varme 210 grader.
6. Smør en springform (kakeform) på hele innsiden godt med smør eller sprayfett.
7. Kjevl ut deigen mellom to bakepapir til den er stor nok til å dekke bunn og sider på springformen.
8. Klem den på plass i formen.
9. Ha så i bakepapir og  fyll oppi tørr ris eller tørre bønner.
10. Stekes i ovnen i 10 min. (Risen/bønnene vil forhindre at det dannes bobler i deigen når den forstekes).




11. Fjern bakepapiret og risen/bønnene (ikke kast, det er fremdeles spiselig til hva det opprinnelig skal brukes til).  
12. Klem med baksiden av en spiseskje deigen tett til formen og stek så i 5 min til.
13. Avkjøles.

Ostefyll

14. Skru ovnen ned til 150 grader.
15. Visp sammen kremost, sukker, mel og fruktskall til det blir glatt.
16. Ha i eggene, visp inn et og et om gangen.
17. Visp inn fløten.
18. Hell ostefyllmassen over kakebunnen.
19. Stek kaken i 1 1/2 time (en time og tretti minutter) til den er nesten fast.
20. Slå av ovnen, sett ovnsdøren på gløtt og la kaken stå inni oven for langsom avkjøling.
21. Settes i kjøleskapet når den er kald.

Kandisert fruktskall

22. Riv skallet i et rivjern.
23. Legg skallet i en kjele med litt vann (slik at det dekker over).
24. Kok opp og la det trekke i 1 min.
25. Hell det over i et dørslag/sil og la vannet renne av og gjenta dette en gang til (nr 23-25).
26. Ha sukker og vann i en kjele, kok opp.
27. Tilsett fruktskallet, kok opp.
28. Skru av varmen og la det stå på platen å trekke i 5 min.
29. Avkjøl.
30. Legg fruktskallet på kjøkkenpapir (la de renne av).
31. Sukkervannet/sirupen kan serveres til kaken ved å helle litt over kakestykket rett før det spises.




Topping

32. Visp kremen og fordel den utover kaken.
33. Strø på pynten.
34. Server.
35. Nyt!


Pynt gjerne med knekk (stiv karamell).
Her er det mitt fadderbarn Noah som har fått Noahs ark kake.

HVA! Bare et lite kakestykke igjen til meg.... : )

torsdag 22. november 2012

MALENES THAILANDSKE FISKESUPPE



November; kjølig, grå, trist, mørk og lang. Kroppen higer og lengter etter sol, varme og alt som har sukker i seg. Jeg må jobbe hardt med å klare å motstå fristelser og å komme meg på mine 3-4 treninger i uken. Mest av alt har jeg lyst til å ligge på sofaen hele dagen med pleddet tullet rundt meg, fyr på peisen, nesen i en god bok og munnen kontinuerlig full av smågodt.
Kroppen ønsker seg varm mat i det kalde været. Suppe er fristende novembermat, varm, sterk og kanskje med smak av et deilig reisemål. Denne suppen er full av vitaminer og mineraler det er lett å få underskudd av i månedene med R i seg. Mmm, smaken av denne suppen fikk meg til å drømme tilbake til Thailand. Lett å forspise seg... for så å måtte hvile magen på sofaen under et pledd, med nesa i en god bok.
Til 4 porsjoner trenger du:

2 bokser a`400 ml kokkosmelk
1 terning fiskebuljong
1 rød paprika
1/2 agurk
1 sitrongress
1 lime
20 gram ingefær
2 hvitløksfedd
1 chilli
1/2 potte koriander
1/4 mango
1 ss fiskesaus
500 gram torskefileter (frosne som jeg brukte eller ferske)

Om du ønsker som garnityr: 1/2 potte koriander, bønnespirer, creme fraiche.

PS! Ønsker du vegetarutgave av suppen velger du grønnsaksbuljong og dropper fiskesaus og torsk.
Ønsker du kylling i suppen istedenfor fisk velger du kylling/hønsebuljong og kan, men må ikke droppe fiskesausen og ha kylling istedenfor torsk.

Slik gjør du det:

  1. Tilsett kokkosmelken og fiskebuljongen i en kjele (minst 2 liters), kokes opp.
  2. Imens skjær paprika og agurk i terningstore biter, tilsettes så oppi den kokende kokkosmelken.
  3. La dette stå å småkoke (skal bli mørt), imens grovhakker du sitrongress, ingefær, hvitløk og chilli.
  4. Bland det så i kjelen med det andre.
  5. Tilsett så kjelen revet skall av en lime og saften til en halv lime.
  6. Når grønnsakene er møre bruker du en stavmikser til å mose alt sammen til en jevn suppe.
  7. Tilsett så koriander, fiskesaus og mango, bruk stavmikseren igjen.
  8. Settes så tilbake på kokeplaten, kok opp og tilsett torskefileter.
  9. La det stå å småkoke til fisken har blitt til mindre biter (tar litt lengre tid med frosne fileter).
  10. Servers ved å strø på noen bønnespirer, korianderblader og en klatt creme frache.
  11. Nyt og drøm deg bort.

onsdag 21. november 2012

HJEMMELAGET OST (cottage cheese)

Et av mine favorittsteder er hytta på fjellet. Pulsen senker seg med engang jeg går inn den store blå døren. Rutinene er de samme: Sette på diverse brytere, ta opp persienner, sette maten i kjøleskapet, tenne opp i peisen og 1/3 av de 52 lysene i stakene for så å ta et glass rødt eller en flaske brunt og sette meg i peisen (på den brede skiferstenen som er i åpningen). Når jeg har fått pustet inn mye hytte og fjellluft er det klart for matlaging. Jeg tilbringer mye tid på hyttas kjøkken. Det er hyttas hjerte for det ligger midt i hytta med utsikt til gangen, stuepeisen, fjorden og fjelltoppene.
Av og til har det blitt handlet inn for mye melk så istedenfor å helle den ut (?,ikkje bra) laget jeg hytteost (cottage cheese). Smaker godt sammen med musli, bær eller syltetøy.
Du trenger: 

2 liter helmelk
7 dl kefir

Slik gjør du:
Varm opp melken til like før kokepunktet.
Hell oppi kefiren og rør rundt med en sleiv til det klumper seg skikkelig (skiller seg).

I et dørslag/sil legger du et tørt kjøkkenhåndklede, hell så blandingen oppi.

Press ut væsken.
Nå har du fått hytteost/ cottage cheese.
Om du ønsker at osten skal bli fast, tyller du den godt og samlet inn i et tørt kjøkkenhåndklede
Legges så under noe tungt slik at den ligger i et hardt press i ca 30 min.

Ostebiten klar til bruk.
F.eks til indisk mat (Palak Paner).
I olje og krydder til marinering før du har det i salat.
Kun fantasien som setter grenser.

mandag 19. november 2012

PANNEKAKER (my precious pancakes)

Jeg er så svak for pannekaker. Alltid vært det. Som barn var jeg veldig småspist, men ikke når det gjaldt pannekaker. De rullet inn i munnen min som i eventyret om PANNEKAKA av Asbjørnsen og Moe.

"Sett deg på trynet mitt," sa grisen, "så skal jeg frakte deg over," sa han. 
Pannekaken gjorde så. 
"Nøff-koff!" sa grisen og tok pannekaken i én jafs, og da pannekaken ikke kom lenger, er ikke regla lenger heller. 

Nøff-koff den dag idag sklir de ned i en jafs!
Matoppskrifter er kjemi, det må riktige mengder til for at det skal bli bra. Fete og sprøe pannekaker er ikke min favoritt. Og selvom det er godt med sukker i røren skal det ikke være det (kun i dessert pannekaker). Men med sukker og sitronsaft eller syltetøy oppå blir det jo søtt nok alikevel ; ).

Du trenger:

3 dl hvetemel
1/2 ts salt

Blandes sammen i en bakebolle.

5 dl melk

Blandes litt etter litt i det tørre i bakebollen.

5 egg

Vispes i røren tilslutt.

Svelles i 15-30 min.

Stekes i litt smør ved middels varme i stekepannen.


tirsdag 13. november 2012

FLATBRØD


Flatbrød er et bakverk uten hevemidler (gjær, bakepulver) som har sirkelform, ca en millimeter tykk og stekt på en takke eller helle.
Det er lange tradisjoner i Norge på å bake flatbrød, denne oppskriften er fra vikingtiden.

Vikingmål på oppskriften:

7 deler sammalt mel
3 deler kjernemelk
1 egg
litt salt


Fornyede mål på oppskriften:

3-4 dl sammalt hvetemel
1 pakke fløte
1 egg
1/2 ts salt

Slik gjør du det:

1. For å få kjernemelk må du følge denne oppskriften 


2. Bland så kjernemelken du har fått (ca 1,5 dl) med sammalt mel, egg  og salt.
3. Kna deigen godt sammen.


4. Del den opp i 8 like store deler.

5. Strø litt mel på bordet og på en kjevle.

6. Kjevle hver del slik at de blir så tynne som mulig.



7. Stekes på en tørr takke eller stekepanne til de er gyldne på hver side og sprøe.

8. Smør på smøret du har fått da du laget kjernemelken.

9. Smaker godt alene eller til kjøttretter, gryteretter o.l.

søndag 11. november 2012

RESTAURANTANMELDELSE AV JEPPE STABEKK -BÆRUM


Stabekk, det lille sjarmerende stedet i Bærum. Midt i mellom Sandvika og Oslo. Med et lite sentrum bestående av noen interiørbutkker (bla.a flotte Bolina), en baker, en sportsbutikk, en matbutikk, en fiskehandel etc. I løpet av tredje kvartal i år har det dukket opp to restauranter der også. Èspania med deilig, rimelig tapas, men med heller laber service (gå for take away, og har du et etternavn som lett kan forveksles med et engelsk skjellsord slik som mitt... kall deg noe på engelsk eller spansk som er morsmålene til de ansatte) og Jeppes www.jeppehuset.no . Noen husker kanskje gamle Jeppes som lå på Vinderen før i tiden. Et hipt sted som når det nevnes til de som "hang" der, blir de ømme i blikket. Deres forventninger til lillebror Jeppe er nok høy. Jeg dro ditt med sulten mage og åpent sinn. Først snoket jeg på hjemmesiden deres og kjørte forbi noen ganger med lengselsfulle øyne før jeg avla stedet et besøk.
I det gamle gule kinobygget får vi en beskjeden beskjed om at her ligger det et spisested. Når dørene ble åpnet fikk vi en varm velkomst...


av et konditori som drar øynene og kroppen din mot seg. Og da er det lett å la seg begeistre. Flotte kaker i et fargerikt mangfold.


Ei søt og hyggelig jente bak kassen forteller oss at restauranten er full (dette på en onsdag, men det er jo rett etter åpning). Vi tar derved plass i cafeen som er lys, kald, liten, med innsyn til kjøkkenet og til et kunstverk av et tak.

Etter kort tid kommer servitøren bort til oss og forteller det er ledig bord i restauranten. Fra et grått stilrent rom kom vi inn til en avdeling med en elegant peis, røde og grå vegger og varme.


Restauranten har svært mange retter på menyen. De ønsker nok å fange de fleste ganer, men det blir for mye og det er ingen retter som skiller seg ut. Jeg spurte om en anbefaling og fikk et personlig svadasvar om noe som så godt ut (og er det noe denne restauranten prøver på er det å få maten de serverer til å se god ut). Mitt middagsselskap og jeg hadde nærmest lyst til å lukke øynene å bruke fingeren som hjelp til å velge, noe som for oss begge er uvanlig å gjøre. Vi begge falt på fisk. Jeg liker å bestille fisk når jeg spiser ute fordi å kunne lage en fisk perfekt er ikke bare bare.
Jeg valgte sherrydampet steinbit og laks (kr 239). Etter 26 minutter kom maten.



Overraskelse 1: To uventede scampi som lå på tallerkenen. Jeg syntes det er trist at restauranter serverer mat som står på rødlista (dyr som er utryddingstruede).
Overraskelse 2: Skalldyrsausen jeg ikke ante jeg skulle få , og som var iskald enkelte steder og glovarm andre steder.
Overraskelse 3: Crabsticks....! (fisk som smaker krabbe)
Overraskelse 4: Bittebitte små blåskjell og reker. Hadde jeg fremdeles lekt med Barbie hadde det vært perfekt størrelse for henne. (Fiskeretten som sto ovenfor min på menyen skulle ha skalldyrsaus, mon tro de blingset.)
Overraskelse 5: Et slalommønster med bærsaus på siden av tallerkenen.

Men, myke, deilige ovnsbakte poteter og korrekt stekt fisk. Saftig og smakfull.

Siden ingen av servitørene tok seg bryet med å sjekke hvordan det sto til ved vårt bord på over en halvtime bestemte vi oss for å ta desserten på cafeavdelingen. Men det var lettere tenkt enn gjort,
Servitør 1 spurte om vi ønsket dessert (på engelsk), vi takket nei og spurte om regningen. Hun kommer tilbake med dessertmenyen. Vi får tak i servitør 2 og spør om vi kan få regningen og får som svar (på engelsk) "til dessert?"
Etter endelig å ha fått betalt, plukker vi ut hvert vår kakestykke.


Jeg velger en apfelstrudel. Servitøren pynter med den rød sausen vi fikk på tallerknene vår tidligere. Servitør 2 kommer og snakker alvorsord til henne på et språk jeg ikke kjenner og avslutter med "next time". Jeg håper inderlig han sa " HVA GJØR DEN BÆRSAUSEN VED SIDEN AV APFELSTRUDELEN?" eller " APFELSTRUDEL MÅ VARMES OPP FOR AT DEN SKAL VÆRE GOD " eller " EN SKJE MED IS HØRER TIL". Next time fungerer ikke for meg... for det er jammen ikke sikkert jeg kommer igjen. Etter besøket gikk jeg inn på hjemmesiden deres og sjekket ut apfelstrudelen og der står det at den skal serveres med krem, vaniljesaus og is (kr 109). 
Malenes maktmat mener:
Av 5 muliger Mmmmm får Jeppe:
Mm 
Kult lokale, ikke imponerende service, og retter som ikke samsvarer til menyen.