Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

torsdag 22. november 2012

MALENES THAILANDSKE FISKESUPPE



November; kjølig, grå, trist, mørk og lang. Kroppen higer og lengter etter sol, varme og alt som har sukker i seg. Jeg må jobbe hardt med å klare å motstå fristelser og å komme meg på mine 3-4 treninger i uken. Mest av alt har jeg lyst til å ligge på sofaen hele dagen med pleddet tullet rundt meg, fyr på peisen, nesen i en god bok og munnen kontinuerlig full av smågodt.
Kroppen ønsker seg varm mat i det kalde været. Suppe er fristende novembermat, varm, sterk og kanskje med smak av et deilig reisemål. Denne suppen er full av vitaminer og mineraler det er lett å få underskudd av i månedene med R i seg. Mmm, smaken av denne suppen fikk meg til å drømme tilbake til Thailand. Lett å forspise seg... for så å måtte hvile magen på sofaen under et pledd, med nesa i en god bok.
Til 4 porsjoner trenger du:

2 bokser a`400 ml kokkosmelk
1 terning fiskebuljong
1 rød paprika
1/2 agurk
1 sitrongress
1 lime
20 gram ingefær
2 hvitløksfedd
1 chilli
1/2 potte koriander
1/4 mango
1 ss fiskesaus
500 gram torskefileter (frosne som jeg brukte eller ferske)

Om du ønsker som garnityr: 1/2 potte koriander, bønnespirer, creme fraiche.

PS! Ønsker du vegetarutgave av suppen velger du grønnsaksbuljong og dropper fiskesaus og torsk.
Ønsker du kylling i suppen istedenfor fisk velger du kylling/hønsebuljong og kan, men må ikke droppe fiskesausen og ha kylling istedenfor torsk.

Slik gjør du det:

  1. Tilsett kokkosmelken og fiskebuljongen i en kjele (minst 2 liters), kokes opp.
  2. Imens skjær paprika og agurk i terningstore biter, tilsettes så oppi den kokende kokkosmelken.
  3. La dette stå å småkoke (skal bli mørt), imens grovhakker du sitrongress, ingefær, hvitløk og chilli.
  4. Bland det så i kjelen med det andre.
  5. Tilsett så kjelen revet skall av en lime og saften til en halv lime.
  6. Når grønnsakene er møre bruker du en stavmikser til å mose alt sammen til en jevn suppe.
  7. Tilsett så koriander, fiskesaus og mango, bruk stavmikseren igjen.
  8. Settes så tilbake på kokeplaten, kok opp og tilsett torskefileter.
  9. La det stå å småkoke til fisken har blitt til mindre biter (tar litt lengre tid med frosne fileter).
  10. Servers ved å strø på noen bønnespirer, korianderblader og en klatt creme frache.
  11. Nyt og drøm deg bort.

onsdag 21. november 2012

HJEMMELAGET OST (cottage cheese)

Et av mine favorittsteder er hytta på fjellet. Pulsen senker seg med engang jeg går inn den store blå døren. Rutinene er de samme: Sette på diverse brytere, ta opp persienner, sette maten i kjøleskapet, tenne opp i peisen og 1/3 av de 52 lysene i stakene for så å ta et glass rødt eller en flaske brunt og sette meg i peisen (på den brede skiferstenen som er i åpningen). Når jeg har fått pustet inn mye hytte og fjellluft er det klart for matlaging. Jeg tilbringer mye tid på hyttas kjøkken. Det er hyttas hjerte for det ligger midt i hytta med utsikt til gangen, stuepeisen, fjorden og fjelltoppene.
Av og til har det blitt handlet inn for mye melk så istedenfor å helle den ut (?,ikkje bra) laget jeg hytteost (cottage cheese). Smaker godt sammen med musli, bær eller syltetøy.
Du trenger: 

2 liter helmelk
7 dl kefir

Slik gjør du:
Varm opp melken til like før kokepunktet.
Hell oppi kefiren og rør rundt med en sleiv til det klumper seg skikkelig (skiller seg).

I et dørslag/sil legger du et tørt kjøkkenhåndklede, hell så blandingen oppi.

Press ut væsken.
Nå har du fått hytteost/ cottage cheese.
Om du ønsker at osten skal bli fast, tyller du den godt og samlet inn i et tørt kjøkkenhåndklede
Legges så under noe tungt slik at den ligger i et hardt press i ca 30 min.

Ostebiten klar til bruk.
F.eks til indisk mat (Palak Paner).
I olje og krydder til marinering før du har det i salat.
Kun fantasien som setter grenser.

mandag 19. november 2012

PANNEKAKER (my precious pancakes)

Jeg er så svak for pannekaker. Alltid vært det. Som barn var jeg veldig småspist, men ikke når det gjaldt pannekaker. De rullet inn i munnen min som i eventyret om PANNEKAKA av Asbjørnsen og Moe.

"Sett deg på trynet mitt," sa grisen, "så skal jeg frakte deg over," sa han. 
Pannekaken gjorde så. 
"Nøff-koff!" sa grisen og tok pannekaken i én jafs, og da pannekaken ikke kom lenger, er ikke regla lenger heller. 

Nøff-koff den dag idag sklir de ned i en jafs!
Matoppskrifter er kjemi, det må riktige mengder til for at det skal bli bra. Fete og sprøe pannekaker er ikke min favoritt. Og selvom det er godt med sukker i røren skal det ikke være det (kun i dessert pannekaker). Men med sukker og sitronsaft eller syltetøy oppå blir det jo søtt nok alikevel ; ).

Du trenger:

3 dl hvetemel
1/2 ts salt

Blandes sammen i en bakebolle.

5 dl melk

Blandes litt etter litt i det tørre i bakebollen.

5 egg

Vispes i røren tilslutt.

Svelles i 15-30 min.

Stekes i litt smør ved middels varme i stekepannen.


tirsdag 13. november 2012

FLATBRØD


Flatbrød er et bakverk uten hevemidler (gjær, bakepulver) som har sirkelform, ca en millimeter tykk og stekt på en takke eller helle.
Det er lange tradisjoner i Norge på å bake flatbrød, denne oppskriften er fra vikingtiden.

Vikingmål på oppskriften:

7 deler sammalt mel
3 deler kjernemelk
1 egg
litt salt


Fornyede mål på oppskriften:

3-4 dl sammalt hvetemel
1 pakke fløte
1 egg
1/2 ts salt

Slik gjør du det:

1. For å få kjernemelk må du følge denne oppskriften 


2. Bland så kjernemelken du har fått (ca 1,5 dl) med sammalt mel, egg  og salt.
3. Kna deigen godt sammen.


4. Del den opp i 8 like store deler.

5. Strø litt mel på bordet og på en kjevle.

6. Kjevle hver del slik at de blir så tynne som mulig.



7. Stekes på en tørr takke eller stekepanne til de er gyldne på hver side og sprøe.

8. Smør på smøret du har fått da du laget kjernemelken.

9. Smaker godt alene eller til kjøttretter, gryteretter o.l.

søndag 11. november 2012

RESTAURANTANMELDELSE AV JEPPE STABEKK -BÆRUM


Stabekk, det lille sjarmerende stedet i Bærum. Midt i mellom Sandvika og Oslo. Med et lite sentrum bestående av noen interiørbutkker (bla.a flotte Bolina), en baker, en sportsbutikk, en matbutikk, en fiskehandel etc. I løpet av tredje kvartal i år har det dukket opp to restauranter der også. Èspania med deilig, rimelig tapas, men med heller laber service (gå for take away, og har du et etternavn som lett kan forveksles med et engelsk skjellsord slik som mitt... kall deg noe på engelsk eller spansk som er morsmålene til de ansatte) og Jeppes www.jeppehuset.no . Noen husker kanskje gamle Jeppes som lå på Vinderen før i tiden. Et hipt sted som når det nevnes til de som "hang" der, blir de ømme i blikket. Deres forventninger til lillebror Jeppe er nok høy. Jeg dro ditt med sulten mage og åpent sinn. Først snoket jeg på hjemmesiden deres og kjørte forbi noen ganger med lengselsfulle øyne før jeg avla stedet et besøk.
I det gamle gule kinobygget får vi en beskjeden beskjed om at her ligger det et spisested. Når dørene ble åpnet fikk vi en varm velkomst...


av et konditori som drar øynene og kroppen din mot seg. Og da er det lett å la seg begeistre. Flotte kaker i et fargerikt mangfold.


Ei søt og hyggelig jente bak kassen forteller oss at restauranten er full (dette på en onsdag, men det er jo rett etter åpning). Vi tar derved plass i cafeen som er lys, kald, liten, med innsyn til kjøkkenet og til et kunstverk av et tak.

Etter kort tid kommer servitøren bort til oss og forteller det er ledig bord i restauranten. Fra et grått stilrent rom kom vi inn til en avdeling med en elegant peis, røde og grå vegger og varme.


Restauranten har svært mange retter på menyen. De ønsker nok å fange de fleste ganer, men det blir for mye og det er ingen retter som skiller seg ut. Jeg spurte om en anbefaling og fikk et personlig svadasvar om noe som så godt ut (og er det noe denne restauranten prøver på er det å få maten de serverer til å se god ut). Mitt middagsselskap og jeg hadde nærmest lyst til å lukke øynene å bruke fingeren som hjelp til å velge, noe som for oss begge er uvanlig å gjøre. Vi begge falt på fisk. Jeg liker å bestille fisk når jeg spiser ute fordi å kunne lage en fisk perfekt er ikke bare bare.
Jeg valgte sherrydampet steinbit og laks (kr 239). Etter 26 minutter kom maten.



Overraskelse 1: To uventede scampi som lå på tallerkenen. Jeg syntes det er trist at restauranter serverer mat som står på rødlista (dyr som er utryddingstruede).
Overraskelse 2: Skalldyrsausen jeg ikke ante jeg skulle få , og som var iskald enkelte steder og glovarm andre steder.
Overraskelse 3: Crabsticks....! (fisk som smaker krabbe)
Overraskelse 4: Bittebitte små blåskjell og reker. Hadde jeg fremdeles lekt med Barbie hadde det vært perfekt størrelse for henne. (Fiskeretten som sto ovenfor min på menyen skulle ha skalldyrsaus, mon tro de blingset.)
Overraskelse 5: Et slalommønster med bærsaus på siden av tallerkenen.

Men, myke, deilige ovnsbakte poteter og korrekt stekt fisk. Saftig og smakfull.

Siden ingen av servitørene tok seg bryet med å sjekke hvordan det sto til ved vårt bord på over en halvtime bestemte vi oss for å ta desserten på cafeavdelingen. Men det var lettere tenkt enn gjort,
Servitør 1 spurte om vi ønsket dessert (på engelsk), vi takket nei og spurte om regningen. Hun kommer tilbake med dessertmenyen. Vi får tak i servitør 2 og spør om vi kan få regningen og får som svar (på engelsk) "til dessert?"
Etter endelig å ha fått betalt, plukker vi ut hvert vår kakestykke.


Jeg velger en apfelstrudel. Servitøren pynter med den rød sausen vi fikk på tallerknene vår tidligere. Servitør 2 kommer og snakker alvorsord til henne på et språk jeg ikke kjenner og avslutter med "next time". Jeg håper inderlig han sa " HVA GJØR DEN BÆRSAUSEN VED SIDEN AV APFELSTRUDELEN?" eller " APFELSTRUDEL MÅ VARMES OPP FOR AT DEN SKAL VÆRE GOD " eller " EN SKJE MED IS HØRER TIL". Next time fungerer ikke for meg... for det er jammen ikke sikkert jeg kommer igjen. Etter besøket gikk jeg inn på hjemmesiden deres og sjekket ut apfelstrudelen og der står det at den skal serveres med krem, vaniljesaus og is (kr 109). 
Malenes maktmat mener:
Av 5 muliger Mmmmm får Jeppe:
Mm 
Kult lokale, ikke imponerende service, og retter som ikke samsvarer til menyen. 

lørdag 10. november 2012

SMAKSRIKE OG SUNNE RØDBETEBOLLER

Det høres kanskje sært ut med rødbeteboller, men disse er så fantastisk gode at jeg til stadighet lengter etter de.

Det siste året har jeg fått mine øyne opp for de røde, runde, søtlige rødbetene. Roten med den knallsterke fargen som gjør fingrene dine blodrøde etter tilbredning (om du ikke bruker plasthansker).

Roten er proppfull av antioksidantene som beskytter cellene mot frie radikaler og dermed skadelig nedbryting. Den kan også forebygge eller minske sjansene for blodpropp, hjerteinfarkt, hjerneslag, visse krefttyper og demens.
Rik er den også på c-vitamin, folsyre, og mineraler som jern, fosfor, kalsium, magnesium og kalium.

Jeg har funnet ut at de har mange bruksområder, eks:
Råe i salat, saltbakte i stekovnen til f.eks fisk, sammen med andre rotgrønnsaker bakt i ovnen til kjøtt, gratinert i ovnen med chevre eller feta, rødbetepurè, rødbetechips (se linken) eller som oppskriften du får her, rødbeteboller.
Pass på helsen din, få i deg litt rødbeter også :)

http://malenesmaktmat.blogspot.no/2012/05/rdbetechips-og-stpotetchips.html

For å kunne lage disse smakefulle bollene trenger du:

2 rødbeter (håndfull store) Oppbevares i kjøleskapet i en pose før den skal brukes ellers tørker den ut.
1 dl kikertmel (kjøpes i frukt og grønt butikkene)
1/2 ts pepper
1 ts garam masala
2 ts salt
2 klyper natron
1 ts hing (Det er et type løkkrydder som blir mye brukt i Indisk mat. Kjøpes hos Krishnas cousine, Majorstuen Oslo)

Slik gjør du det:
  1. Skrell rødbetene.

  2. Rasp de så i en kjøkkenmaskin eller et rivjern.


3. Bland alle ingrediensene sammen.

4. Formes til plommestore boller.


5. Stekes i nøytral olje eller ghee (fra helsekosten) i stekepannen til de får en stekeskorpe rundt hele bollen.

6. Stekes så i  180 grader varmluft i ca 15-25 min (til de er mørkebrune inni).

7. Serveres f.eks med yoghurtdressing, ris, salat.

tirsdag 6. november 2012

VERDENS BESTE FONDANTKAKE



Jeg skal innrømme en ting, selvom jeg ikke liker å si det. Brownies på pose, smaker godt. Jeg skal innrømme en ting til... engang laget jeg posebrownies og når jentene jeg serverte de til spurte om de var hjemmelaget så sa jeg ja. Dette er 8 år siden. Sorry jenter. Som en omforlatelse skal dere få min hjemmelagde fondantkake/browniesoppskrift som også kan lages som små sjokoladefondanter.
Og denne er bedre enn posebrownies, tar ikke så mye lengre tid å lage, og har "rene" ingredienser (du vet hva som er i).

Du trenger:

4 egg
3 dl sukker
100 gram smør
1 1/2 dl kaffe
2 dl hvetemel
300 gram 70 % mørk sjokolade

Slik gjør du det:

  1. Sett ovnen på 160 grader.
  2. I en stor kjelePutt smør og 200 gram sjokolade i en middel stor kjele i et vannbad (se bilde) smelter du smøret og 200 gram av sjokoladen.
  3. Ta så kjelen av og rør inn sukkeret.
  4. Rør så inn ett og ett egg.
  5. Rør deretter inn kaffen.
  6. Sikt inn melet og rør godt.
  7. De resterende 100 gram med sjokolade hakkes opp til fingernegl store biter og haes i røren.
  8. Smør en kakeform (24 cm) og stek kaken i ca 30 min.
  9. Dryss gjerne melis over før servering og server gjerne med friske bær.
Tips:
  1. Grovhakk 100 gram valnøtter eller hasselnøtter og ha i røren samtidig som sjokoladebitene om du vil ha litt ekstra smak.
  2. Om du ønsker de som små sjokoladefondanter, fyller du muffinsformer 1/3 full og stekes i ca 4-6 min (de skal være myke inni og harde utenpå.) Pass på!

torsdag 1. november 2012

HIMMELSK SJOKOLADEKAKE



En sjokoladekake MÅ være saftig for at den skal være god. Det har vært mange år jeg ikke har spist sjokoladekake grunnet minner av tørr kake som faller av gaffelen i mange biter og som må skylles ned med væske. Denne kaken er en av mine favorittkaker, den er så saftig at den smelter i munnen. Jeg fikk smake den av en tidligere kollega som overrasket meg og elevene mine med den, til stor fornøyelse og nytelse. Grunnen var at vi noen dager tidligere hadde sunget sangen "jeg kan være en venn" http://www.youtube.com/watch?v=8b_Zx2CrLCw til han og derved snudd hans visstnok dårlige dag til å bli en fin dag.

DU TRENGER:

Rund kakeform på 22/24 cm
(ønsker du en langpannekake dobler du deigen og glasuren)


Bland sammen disse ingrediensene i en bakebolle slik at røren blir jevn og smidig.

5 dl hvetemel
4 dl sukker
2 ts natron
1 ts bakepulver
1,5 ts salt
3 ts vaniljesukker eller frøene fra en halv vaniljestang
3 ss kakao (bakekakao)
1,5 dl vann (kaldt)
3 egg
3 dl skummet kulturmelk eller kefir
125 gram smeltet smør


NB!
Smør kakeformen med smør eller sprayfett.
Stekes på 180 grader varmluft i ca 40-50 min.
Stikk en stekepinne/gaffel i midten av kaken for å se om den er ferdig (skal ikke henge noe igjen).
Mens kaken steker lager du glasuren.
Når kaken er noe avkjølt, kan du gjerne stikke noen små hull rundt omkring deretter helle over glasuren. Den vil da renne ned i hullene og gjøre kaken enda mer saftig.


SJOKOLADEGLASUR

Bland sammen:
8 dl melis
100 gram smeltet smør
1,5 ss kakao (bakekakao)
2, 5 ts vaniljesukker eller frøene fra en halv vaniljestang
ca 8 ss kaffe (spe i blandingen til røren blir passe flytende og glatt).



HAVE FUN MAKING AND EATING : )
          Ekstra snadder blir kaken med sjokoladejordbær. Godt, lekkert og en fryd for øye.