tirsdag 13. november 2012

FLATBRØD


Flatbrød er et bakverk uten hevemidler (gjær, bakepulver) som har sirkelform, ca en millimeter tykk og stekt på en takke eller helle.
Det er lange tradisjoner i Norge på å bake flatbrød, denne oppskriften er fra vikingtiden.

Vikingmål på oppskriften:

7 deler sammalt mel
3 deler kjernemelk
1 egg
litt salt


Fornyede mål på oppskriften:

3-4 dl sammalt hvetemel
1 pakke fløte
1 egg
1/2 ts salt

Slik gjør du det:

1. For å få kjernemelk må du følge denne oppskriften 


2. Bland så kjernemelken du har fått (ca 1,5 dl) med sammalt mel, egg  og salt.
3. Kna deigen godt sammen.


4. Del den opp i 8 like store deler.

5. Strø litt mel på bordet og på en kjevle.

6. Kjevle hver del slik at de blir så tynne som mulig.



7. Stekes på en tørr takke eller stekepanne til de er gyldne på hver side og sprøe.

8. Smør på smøret du har fått da du laget kjernemelken.

9. Smaker godt alene eller til kjøttretter, gryteretter o.l.

søndag 11. november 2012

RESTAURANTANMELDELSE AV JEPPE STABEKK -BÆRUM


Stabekk, det lille sjarmerende stedet i Bærum. Midt i mellom Sandvika og Oslo. Med et lite sentrum bestående av noen interiørbutkker (bla.a flotte Bolina), en baker, en sportsbutikk, en matbutikk, en fiskehandel etc. I løpet av tredje kvartal i år har det dukket opp to restauranter der også. Èspania med deilig, rimelig tapas, men med heller laber service (gå for take away, og har du et etternavn som lett kan forveksles med et engelsk skjellsord slik som mitt... kall deg noe på engelsk eller spansk som er morsmålene til de ansatte) og Jeppes www.jeppehuset.no . Noen husker kanskje gamle Jeppes som lå på Vinderen før i tiden. Et hipt sted som når det nevnes til de som "hang" der, blir de ømme i blikket. Deres forventninger til lillebror Jeppe er nok høy. Jeg dro ditt med sulten mage og åpent sinn. Først snoket jeg på hjemmesiden deres og kjørte forbi noen ganger med lengselsfulle øyne før jeg avla stedet et besøk.
I det gamle gule kinobygget får vi en beskjeden beskjed om at her ligger det et spisested. Når dørene ble åpnet fikk vi en varm velkomst...


av et konditori som drar øynene og kroppen din mot seg. Og da er det lett å la seg begeistre. Flotte kaker i et fargerikt mangfold.


Ei søt og hyggelig jente bak kassen forteller oss at restauranten er full (dette på en onsdag, men det er jo rett etter åpning). Vi tar derved plass i cafeen som er lys, kald, liten, med innsyn til kjøkkenet og til et kunstverk av et tak.

Etter kort tid kommer servitøren bort til oss og forteller det er ledig bord i restauranten. Fra et grått stilrent rom kom vi inn til en avdeling med en elegant peis, røde og grå vegger og varme.


Restauranten har svært mange retter på menyen. De ønsker nok å fange de fleste ganer, men det blir for mye og det er ingen retter som skiller seg ut. Jeg spurte om en anbefaling og fikk et personlig svadasvar om noe som så godt ut (og er det noe denne restauranten prøver på er det å få maten de serverer til å se god ut). Mitt middagsselskap og jeg hadde nærmest lyst til å lukke øynene å bruke fingeren som hjelp til å velge, noe som for oss begge er uvanlig å gjøre. Vi begge falt på fisk. Jeg liker å bestille fisk når jeg spiser ute fordi å kunne lage en fisk perfekt er ikke bare bare.
Jeg valgte sherrydampet steinbit og laks (kr 239). Etter 26 minutter kom maten.



Overraskelse 1: To uventede scampi som lå på tallerkenen. Jeg syntes det er trist at restauranter serverer mat som står på rødlista (dyr som er utryddingstruede).
Overraskelse 2: Skalldyrsausen jeg ikke ante jeg skulle få , og som var iskald enkelte steder og glovarm andre steder.
Overraskelse 3: Crabsticks....! (fisk som smaker krabbe)
Overraskelse 4: Bittebitte små blåskjell og reker. Hadde jeg fremdeles lekt med Barbie hadde det vært perfekt størrelse for henne. (Fiskeretten som sto ovenfor min på menyen skulle ha skalldyrsaus, mon tro de blingset.)
Overraskelse 5: Et slalommønster med bærsaus på siden av tallerkenen.

Men, myke, deilige ovnsbakte poteter og korrekt stekt fisk. Saftig og smakfull.

Siden ingen av servitørene tok seg bryet med å sjekke hvordan det sto til ved vårt bord på over en halvtime bestemte vi oss for å ta desserten på cafeavdelingen. Men det var lettere tenkt enn gjort,
Servitør 1 spurte om vi ønsket dessert (på engelsk), vi takket nei og spurte om regningen. Hun kommer tilbake med dessertmenyen. Vi får tak i servitør 2 og spør om vi kan få regningen og får som svar (på engelsk) "til dessert?"
Etter endelig å ha fått betalt, plukker vi ut hvert vår kakestykke.


Jeg velger en apfelstrudel. Servitøren pynter med den rød sausen vi fikk på tallerknene vår tidligere. Servitør 2 kommer og snakker alvorsord til henne på et språk jeg ikke kjenner og avslutter med "next time". Jeg håper inderlig han sa " HVA GJØR DEN BÆRSAUSEN VED SIDEN AV APFELSTRUDELEN?" eller " APFELSTRUDEL MÅ VARMES OPP FOR AT DEN SKAL VÆRE GOD " eller " EN SKJE MED IS HØRER TIL". Next time fungerer ikke for meg... for det er jammen ikke sikkert jeg kommer igjen. Etter besøket gikk jeg inn på hjemmesiden deres og sjekket ut apfelstrudelen og der står det at den skal serveres med krem, vaniljesaus og is (kr 109). 
Malenes maktmat mener:
Av 5 muliger Mmmmm får Jeppe:
Mm 
Kult lokale, ikke imponerende service, og retter som ikke samsvarer til menyen. 

lørdag 10. november 2012

SMAKSRIKE OG SUNNE RØDBETEBOLLER

Det høres kanskje sært ut med rødbeteboller, men disse er så fantastisk gode at jeg til stadighet lengter etter de.

Det siste året har jeg fått mine øyne opp for de røde, runde, søtlige rødbetene. Roten med den knallsterke fargen som gjør fingrene dine blodrøde etter tilbredning (om du ikke bruker plasthansker).

Roten er proppfull av antioksidantene som beskytter cellene mot frie radikaler og dermed skadelig nedbryting. Den kan også forebygge eller minske sjansene for blodpropp, hjerteinfarkt, hjerneslag, visse krefttyper og demens.
Rik er den også på c-vitamin, folsyre, og mineraler som jern, fosfor, kalsium, magnesium og kalium.

Jeg har funnet ut at de har mange bruksområder, eks:
Råe i salat, saltbakte i stekovnen til f.eks fisk, sammen med andre rotgrønnsaker bakt i ovnen til kjøtt, gratinert i ovnen med chevre eller feta, rødbetepurè, rødbetechips (se linken) eller som oppskriften du får her, rødbeteboller.
Pass på helsen din, få i deg litt rødbeter også :)

http://malenesmaktmat.blogspot.no/2012/05/rdbetechips-og-stpotetchips.html

For å kunne lage disse smakefulle bollene trenger du:

2 rødbeter (håndfull store) Oppbevares i kjøleskapet i en pose før den skal brukes ellers tørker den ut.
1 dl kikertmel (kjøpes i frukt og grønt butikkene)
1/2 ts pepper
1 ts garam masala
2 ts salt
2 klyper natron
1 ts hing (Det er et type løkkrydder som blir mye brukt i Indisk mat. Kjøpes hos Krishnas cousine, Majorstuen Oslo)

Slik gjør du det:
  1. Skrell rødbetene.

  2. Rasp de så i en kjøkkenmaskin eller et rivjern.


3. Bland alle ingrediensene sammen.

4. Formes til plommestore boller.


5. Stekes i nøytral olje eller ghee (fra helsekosten) i stekepannen til de får en stekeskorpe rundt hele bollen.

6. Stekes så i  180 grader varmluft i ca 15-25 min (til de er mørkebrune inni).

7. Serveres f.eks med yoghurtdressing, ris, salat.

tirsdag 6. november 2012

VERDENS BESTE FONDANTKAKE



Jeg skal innrømme en ting, selvom jeg ikke liker å si det. Brownies på pose, smaker godt. Jeg skal innrømme en ting til... engang laget jeg posebrownies og når jentene jeg serverte de til spurte om de var hjemmelaget så sa jeg ja. Dette er 8 år siden. Sorry jenter. Som en omforlatelse skal dere få min hjemmelagde fondantkake/browniesoppskrift som også kan lages som små sjokoladefondanter.
Og denne er bedre enn posebrownies, tar ikke så mye lengre tid å lage, og har "rene" ingredienser (du vet hva som er i).

Du trenger:

4 egg
3 dl sukker
100 gram smør
1 1/2 dl kaffe
2 dl hvetemel
300 gram 70 % mørk sjokolade

Slik gjør du det:

  1. Sett ovnen på 160 grader.
  2. I en stor kjelePutt smør og 200 gram sjokolade i en middel stor kjele i et vannbad (se bilde) smelter du smøret og 200 gram av sjokoladen.
  3. Ta så kjelen av og rør inn sukkeret.
  4. Rør så inn ett og ett egg.
  5. Rør deretter inn kaffen.
  6. Sikt inn melet og rør godt.
  7. De resterende 100 gram med sjokolade hakkes opp til fingernegl store biter og haes i røren.
  8. Smør en kakeform (24 cm) og stek kaken i ca 30 min.
  9. Dryss gjerne melis over før servering og server gjerne med friske bær.
Tips:
  1. Grovhakk 100 gram valnøtter eller hasselnøtter og ha i røren samtidig som sjokoladebitene om du vil ha litt ekstra smak.
  2. Om du ønsker de som små sjokoladefondanter, fyller du muffinsformer 1/3 full og stekes i ca 4-6 min (de skal være myke inni og harde utenpå.) Pass på!

torsdag 1. november 2012

HIMMELSK SJOKOLADEKAKE



En sjokoladekake MÅ være saftig for at den skal være god. Det har vært mange år jeg ikke har spist sjokoladekake grunnet minner av tørr kake som faller av gaffelen i mange biter og som må skylles ned med væske. Denne kaken er en av mine favorittkaker, den er så saftig at den smelter i munnen. Jeg fikk smake den av en tidligere kollega som overrasket meg og elevene mine med den, til stor fornøyelse og nytelse. Grunnen var at vi noen dager tidligere hadde sunget sangen "jeg kan være en venn" http://www.youtube.com/watch?v=8b_Zx2CrLCw til han og derved snudd hans visstnok dårlige dag til å bli en fin dag.

DU TRENGER:

Rund kakeform på 22/24 cm
(ønsker du en langpannekake dobler du deigen og glasuren)


Bland sammen disse ingrediensene i en bakebolle slik at røren blir jevn og smidig.

5 dl hvetemel
4 dl sukker
2 ts natron
1 ts bakepulver
1,5 ts salt
3 ts vaniljesukker eller frøene fra en halv vaniljestang
3 ss kakao (bakekakao)
1,5 dl vann (kaldt)
3 egg
3 dl skummet kulturmelk eller kefir
125 gram smeltet smør


NB!
Smør kakeformen med smør eller sprayfett.
Stekes på 180 grader varmluft i ca 40-50 min.
Stikk en stekepinne/gaffel i midten av kaken for å se om den er ferdig (skal ikke henge noe igjen).
Mens kaken steker lager du glasuren.
Når kaken er noe avkjølt, kan du gjerne stikke noen små hull rundt omkring deretter helle over glasuren. Den vil da renne ned i hullene og gjøre kaken enda mer saftig.


SJOKOLADEGLASUR

Bland sammen:
8 dl melis
100 gram smeltet smør
1,5 ss kakao (bakekakao)
2, 5 ts vaniljesukker eller frøene fra en halv vaniljestang
ca 8 ss kaffe (spe i blandingen til røren blir passe flytende og glatt).



HAVE FUN MAKING AND EATING : )
          Ekstra snadder blir kaken med sjokoladejordbær. Godt, lekkert og en fryd for øye.

fredag 26. oktober 2012

NANBRØD



Jeg hadde lyst til å lage hjemmelagde Nanbrød forleden siden jeg skulle lage en indisk rett til middag. Nanbrødene man får på indiske restauranter er jo bare så utrolig gode. Med bakst må man lese oppskriftene nøye ellers kan resultatet bli så som så. Denne fremgangsmåten har jeg aldri sett noe lignende til og ettehvert som jeg fulgte oppskriften ble jeg både forundret og spent. Test den ut og du vil forstå hvorfor.

Du trenger:

2 dl melk
1,5 ss sukker
25 gram gjær (det er en halv pakke)
600 gram hvetemel
1 ts salt
2 ts løkfrø (jeg brukte løksalt, evt kan du finhakke 1/4 vanlig løk)
2 ts bakepulver
4 ss nøytral olje (raps, solsikke, soya)
2, 5 dl naturell yoghurt (kan bruke tyrkisk eller gresk også)

Ønskes mer smak: 1 potte urter, som eks koriander.


Slik gjør du det:


1. Lunk melken i en kjele til det er fingervarmt (37 grader).

2. Tilsett gjær og halvparten av sukkeret.
3. La det stå i 20 min.

4. Ha melet i en bolle sammen med resten av sukkeret, salt, løkfrø og bakepulver.


5. Ha i olje, yoghurt, melk og urter (koriander)bland sammen.
6. Eltes i 10 min til den er glatt.


7. Ha litt olje over og under deigen. dekk så med plast (eller fuktig håndklede).
8. Heves i 1- 1 1/2 time.
9. Varm ovnen til 275 grader grillfunksjonen.


10. Del deigen i 10 emner som rulles til en kule og kjevles til en dråpeformet leiv (flat) på ca 1/2 cm tykk.

11. Legges på en smurt/bakepapirkledd stekebrett.
12. Stekes i 2 min (til den blåser seg opp), snu og stekes på andre siden i 1/2 min.
13. Oppbevares under fuktig håndklede/sølvfolie til det skal spises.
Kan fryse resten i plast om ikke alt blir spist opp.

Jeg liker jo best å komponere mine egne oppskrifter eller lage en annen vri av en oppskrift jeg følger. Neste gang jeg lager disse Nanbrødene kommer jeg til å finhakke/knuse i en morter et par hvitløksfedd, blande det med olje også pensle brødene utenpå før steking.

tirsdag 23. oktober 2012

HJEMMELAGET SMØR



Forleden i en matbutikk nær hytta i Hallingdal gikk jeg forbi et eldre ektepar som sto fortvilet og rådville sammen med to butikkansatte. De ønsket Tine smør, men det hadde ikke butikken mere igjen av. De ansatte prøvde å komme med alternative merker, men nei de ville ha Tine. Typisk norsk å være tradisjonell og merketrofast tenkte jeg mens smilebåndet krøp oppover. Det gikk over til et glis da den ansatte, gutt rundt 20 år foreslo for ekteparet at de kunne jo lage smøret selv. Fantastisk syntes jeg det var, at ordene kom ut av hans munn.
Smørkrisen i butikkene i fjor ble jo texas, fransk smør ble importert, prisene steg, folk dro til Sverige.
Jeg så i butikkhyllene fløteboks på fløteboks på fløteboks...
Leser du ingredienslisten bakpå smørpakken står det: Fløte, 1,2 % salt.
Neste gang du ikke finner smør i butikken kan du jo lage det selv...


Du trenger:

1 boks kremfløte
Salt

1 miksmaster


Slik gjør du det:

Visp fløten så lenge at du får hardt gult smør og hvitfarget væske kalt kjernemelk i bollen.
Press kjernemelken ut av smøret.
Rør inn salt.
Pakk det inn og legg det i kjøleskapet.
Spis og kos deg, dette fungerer på samme måte som kjøpesmør.















Kjernemelk, kan brukes istedenfor vann og melk i bakst.

Smør, smør, smør : )