torsdag 16. august 2012

GLADLAKSEBURGERE

Alle er vel enige om at en saftig burger er godt uavhengig hvilken type kjøtt den er laget av. Disse burgerne blir de fleste glade av, inkludert kresen ungdom.
(Testet ut på 72 tolvåringer, 69 syntes de var digge.)


Du trenger:

500 gram laksefileter uten skinn (fersk er best, men frossen smaker godt også)
2 ss hvetemel
3 dl ost (jarlsberg)
3 ss sesamfrø
1-2 fedd hvitløk
1 egg
1,5 ss tørket oregano( basilikum funker også bra)
1 ts spisskummin
1 ts tørket chili
2 ts salt
1 ts pepper

Kjør sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller følg fremgangsmåten under:


1. I en bakebolle hakker du fisken til små biter.


2. Tilsett så hvetemelet og rør godt sammen.


3. Riv osten i et rivjern og rør det inn.

4. Rør deretter inn sesamfrø, finhakket hvitløk og egget.


5. Rør inn alt krydderet: Oregano, spisskummin, chili, salt, og pepper


6. Form laksefarsen til 5 burgere.
Ha gjerne litt nøytal olje på hendene når du former de
ellers blir det fort klissete. (rapsolje, solsikke)

7. Finn frem en stekepanne, tilsett et par ss nøytal olje.
Stek burgerene på den ene siden på middels varme til de har blitt lyserosa halveis opp på burgeren så vender du de.



Serveringsforslag:

* På brødskiven med mango, avokado og vårløksalat og tzatziki.
* I pitabrød/hamburgerbrød med salat
* Jafse den i seg uten noe til.

Og du... Have fun cooking!

mandag 13. august 2012

MYK EGGERØRE AV HARD MANN


Det er vel ingen overraskelse at jeg er glad i matprogrammer på tv. Favorittprogrammet er Hellstrøm rydder opp. Han har en kunnskap og myndighet som gjør at jeg blir littegranne betatt, på tross av at han er en eldre mann. Dette programmet er jo en fornorsket versjon av den engelske kokken Gordon Ramsays program Kitchen Nightmares. Dette programmet har jeg kun sett en episode av. Da fikk jeg så vondt inni meg av hvor usympatisk og kjeftesmellete han var at jeg ikke har klart å se eller lese mer om han. Kun flaks at jeg har fått tak i en av hans oppskrifter... eller kanskje ikke...for jeg har en kamerat som også er veldig interessert mat. Denne eggerøreoppskriften fikk jeg av han og ingrediensen som setter den til en ny høyde er en ingrediens du alltid bør ha i kjøleskapet for den er SÅ god til så mye. Ingen vits å rømme fra den.

Hva med å lage den til helgen?

Til 4 personer trenger du:

1 ss smør
4 egg
1 ss rømme (lett eller seter)
salt og pepper (etter hvor mye du liker det).

Måten du lager det på er viktig, men det tar ikke lang tid.

 
  1. Smelt smøret på middels varme i en liten tykkbunnet gryte.


2. Ta gryten av platen og rør inn eggene med en slikkepott/tresleiv/trestekespade.
Personlig liker jeg trestekespade.
Rør godt sammen (hele tiden) over middels varm plate til eggene
har stivnet sammen til en slik eggerøre du en vandt til.


3. Rør så inn rømmen, salt og pepper.


4. Server. Mmm, en kremet eggerøre.

Om det blir noe igjen (tvilsomt) smaker den godt til frokost/lunsj dagen etter også. Som f.eks under skinke/pølsepålegg.

HAVE FUN COOKING!

mandag 6. august 2012

TIRAMISUDESSERT

 
Gi meg en god sjokoladefondant eller tiramisu og du vil se en lykkelig jente. 
Jeg har funnet frem til en fabelaktig oppskrift, endelig. Problemet er at jeg har lyst til å lage den hele tiden og spise den hele tiden... Jeg har ingen bunn når det gjelder søtsaker og har dessuten dårlig viljestyrke. Det som stopper meg nå er at jeg vil ikke bli lei denne desserten.
                                       Jeg vil for alltid nyte den langsomt en sjelden gang.
 
Dette trenger du for å få 4 fabelaktige porsjoner:
  • 100 gram Madeleinekake. (Et alternativ er bløtkakebunn)
  • 1 eggehvite
  • 2 eggeplommer
  • 1/2 dl sukker
  • 1 dl kremfløte
  • 2 ss amaretto (dette er italiensk mandellikør, kan kuttes. Alternativt cognac)
  • 1 dl espresso (jeg kokte opp 1 dl vann og blandet det med 1 ts toppet pulverespresso)
  • 250 gram Mascarpone (italiensk kremost)
  • 1 ss kakao


Av utstyr trenger du en elektrisk visp, noen boller, desilitermål, vekt, sikt, slikkepott og serveringsglass.





Fremgangsmåten er uhyre viktig å følge og lese godt, her er den:



1. Bland kaffe og amartetto- avkjøl.
2. Skill eggehvite fra plommen. Pass på å ikke få noe plomme i hviten for da vil den ikke bli stiv. Plommene puttes i en skål for seg.




3. Den hviten som er "mest ren" vispes stivt i en elektrisk visp. Fjern den så fra bollen med en slikkepott over i en skål.

4. I samme bolle (trenger ikke rengjøres) visp eggeplommer og sukker sammen til en luftig eggedosis.

5. Dypp den ene siden av hver enkelt ladyfinger i kaffeblandingen. Ikke kast resten, skal brukes tilslutt.

6. Når eggedosisen er ferdig, tar du den oppi en medium stor bakebolle. Så må du vaske bollen
eggedosisen var oppi slik at den blir ren og tørr. Hell så kremfløten oppi. Vispes så til krem.... pass på så det ikke blir smør.

7. I eggedosisen blander du forsiktig inn mascarponen.

8. Så blander du kremfløten forsiktig inn.

9. Den stive eggehviten er det siste som blandes forsiktig alt sammen til en klumpefri blanding. En mascarponekrem.

10. Smuldre ladyfingers opp i mindre biter.

11. I serveringsglass fyller du lagvis ladyfingers- 1 ts kaffeblanding- mascarponekrem.


 12. Avsluttes med å sikte kakao over det siste laget med mascarponekrem.

Alle var stille da denne desserten ble spist, og du vet jo hva det betyr ;-)...
Ps!
Om du ikke bruker opp alle ladyfingers kakene, frys de ned og bruk de senere. Eller spis de til kaffen.
Mascarponeost kan brukes i ostesaus eller blandes inn i varm pasta istedenfor fløte eller creme fraiche.

mandag 30. juli 2012

OSTEKJEKS

Jeg nevnte i innlegget Ost og baconpai at jeg ofte laget ostekjeks om jeg ikke brukte opp all deigen til en paiform. Når det skjer har jeg bare blandet inn det jeg syntes er en passende mengde ost. Men her skal du få en oppskrift kun til ostekjeks.
De deilige ostekjeksene min mor noen ganger laget som snacks før mine foreldre fikk selskapsgjester. Som jeg fikk smake på for deretter å bli hektet og kjempe misunnelig på de voksne som skulle kose seg med så mye godt å spise.
Så med disse ostekjeksene følger det med et ADVARSEL...
du kan bli hekta!

Følg paibunnoppskriften til Ost og baconpai og følg fremgangsmåten frem til du tar den ut av kjøleskapet.

La deigen tine og ha den oppi en bakebolle.

Tilsett 100 gram revet jarlsbergost eller revet parmesan.
Kna det godt inn i deigen.


Form de til runde kjeks og trykk de littegrann sammen (størrelse som en 5 krone) eller fingerstørrelse.
Legg de på et bakepapir.
Strø tørket oregano på (om du ønsker).
Sjarmen med disse kjeksene er den ujevne formen. Da ser de hjemmelaget ut:)
Stekes i ti til femten minutter på 180 grader, over og undervarme,  midt i ovnen.
De er ferdige når de er lett gyldne på overflaten.
Serveres lunkne eller kalde.


Gode som en del av et tapasbord også.

søndag 22. juli 2012

SMAK AV MAROKKO

Marokko for meg er krydder, ferske grønnsaker, 1001 natt, filmen Casablanca, lange strender ved deilig vann, markedsplasser, medinaer (gamlebyer), kardemommeby hus, sterke farger, surfebølger, dufter, kule lamper/møbler og deilig temperatur.

Marokko står fremdeles på listen over uoppdagede reisemål. Jeg har en drøm om å spise middag på en restaurant ala 1001 natt med arabisk interiør, typiske marokkanske retter, orientalsk musikk og magedanserinner, akrobater og musikere som underholdning. Dette selvfølgelig etter å ha ligget på stranden på en solhimmelseng med deilige paraplydrinker.
Jeg drømmer mens jeg står over gryten, gryten med smak av Marokko. En herlig blanding av krydder og grønnsaker.
Om du ønsker kjøtt i gryten, foreslår jeg 300 g storfekjøtt/lammekjøtt i biter stekes lett (stekeskorpe, rå inni) og tilsettes i gryten ca 10 min før servering. Da blir kjøttet mørt og trekker til seg smaken fra gryten.
Smaker godt med nanbrød og en rømmedæsj.

Dette trenger du til en gryte til 4 personer:

1 aubergin
1 ss fersk rosemarin
1 hvitløk
1 chili
1 gul løk
1 pakke/boks bønner
1 pakke/boks hermetiserte tomater
1/2 rød paprika
2 gulrøtter
150 g aromasopp eller champignon (kan kuttes)
2 ss tomatpurè
2 ts tandoori masala
1 ts chili
1 ts kanel
1 ts salt
1 ts pepper
Olivenolje


Slik gjør du det, enkel fremgangsmåte: 

  1. Auberginen skjæres i terninger legges i en skål.
  2. Ta av hvitløkskall og fjern chilifrø. Finhakk så hvitløk, chili og rosemarin. Legges sammen i en skål.
  3. Ta av skallet på den gule løken og skjær den i ringer, legges i en skål.
  4. Skjær av endene på gulrøttene og skjær de i mindre biter. Legges i en skål.
  5. Ikke skyll soppen da blir den seig, er det grums på de børstes dette av. Skæres i mindre biter og legges i en skål.
  6. Skjær paprikaen i mindre biter og legges i en skål.
  7. Skyll bønnene i et dørslag/sil i rennende kaldt vann.
  8. Finn frem en tykkbunnet gryte (minimum volum 2,5 liter) og tilsett ca 1 dl olivenolje.
  9. Sett på middels varme ( 5-7 om du har varme fra 1-9)
  10. Når det bruser rundt en tresleiv/spade tilsetter du auberginbitene.
  11. Når de er godt stekt og det pipler fett ut av de tilsetter du chillien, hvitløken og roemarinen.
  12. Stekes til hvitløken er blitt blank.
  13. Hell så over de hermetiserte tomatene og bønnene, røres godt sammen.
  14. Tilsett så gulrot, sopp, løk og paprika.
  15. Rør alt godt sammen og la det småkoke i rundt 30 min.
  16. Tilsett tomatpurè, tandoori masala, chilipulver, kanel, salt og pepper, røres godt inn.
  17. Småkokes 30 min, rør om innimellom.
  18. Tilsett litt vann om det kjennes for tørt ut når du rører.
  19. For lite smak? Tilsett littegrann mer av hver av de ulike kryddrene.
  20. Serveres varm med nanbrød og rømme.
   LUKTER DEILIG!

onsdag 18. juli 2012

OST OG BACON PAI


Også kalt Quiche Lorraine i Frankrike.

Denne paibunnoppskriften lager jeg alltid dagen før jeg lager selve paien. Deigen syntes jeg blir bedre og lettere å ha med å gjøre :) når den har hvilt seg i kjøleskapet fra en dag til en annen. For de fleste av oss liker vel "det" som er lett å ha med å gjøre. Av og til dobler jeg deigen og fryser ned det jeg ikke trenger for så å kunne ta den opp noen timer før jeg skal lage pai. Jeg er oppvokst på 80 tallet hvor man kan si at paien hadde sin storhetstid her i Norge. Jeg har testet ut utallige paibunnoppskrifter, fine, grove, med ulike oster, krydder etc. Og selvfølgelig med ulikt fyll. Jeg har nå slått meg til ro med denne. Det er denne jeg syntes er den beste og den er enkel å huske i hodet. To fluer i et smekk. Dessuten kan det bli littegrann deig til overs etter at jeg har trykket den ut i paiformen, det fryser jeg enten ned til en annen gang eller jeg lager mine gode varianter av ostekjeks:
Kjappen (forrett)
Pekefingerkjeks (til tapas)
Ostekjeks

For å få en god pai må du ha gode råvarer og vite knepene. Vi ønsker en saftig pai, ikke en vi må skylle ned med vann. Og husk...livet er fort kort til å spise mat som ikke smaker. Vi må nyte det som nytes kan.

Til paibunnen trenger du:

200 g romtemperert smør
200 g hvetemel
1-2 ss vann

PS! Margarin er et svært dårlig sustitutt, det kjøper jeg aldri lenger. Visste du at margarin ble til som en erstatning for smør, dette skjedde gjennom en konkurranse i Frankrike på 1800-tallet. Margarin inneholder ulike oljer som bla.a palmeolje #ikkebrafororganeneellerregnskogen)

Til fyllet trenger du:
150 g revet jarlsbergost
1 pk bacon (100-200 gram)
(Gressløk om du ønsker.)

Til eggeblandingen trenger du:
3 egg
3 dl fløte (kan bruke melk isteden)
½ ts salt og ½ ts pepper

Fremgangsmåte
  1. Ha mel og smør i en bakebolle, bruk kjøkkenets beste redskap (hendene) til å kna ingrediensene sammen.
  2. Hell så i vannet, begynn med 1 ss, øk mengden om du må for å kunne få en rund og smidig deig.  

3. Legg deigklumpen i en pose. Tettes uten luft. Frys den eller putt den i kjøleskapet avhengig av når du trenger den. (Kan også bare stå en halvtime om du har dårlig tid)
4. Når den har hvilt seg, trykker du deigen i en paiform (eller ildfast form) med fingrene slik at den dekker bunnen og sidene, helt opp til kantene i et tynt lag.


5. Prikk deretter over hele forsiktig med en gaffel. Dette for at det ikke danner luftlommer og
sprekkes opp under forsteking.
6. Forstekes midt i ovnen på 200 grader varmluft i 10 min.





7. Klipp opp baconet i terningstore biter, stekes sprøtt i stekepannen.
8. Riv osten i et rivjern.
9. Visp sammen egg, fløte, salt og pepper med en gaffel eller håndvisp.
10. Den forstekte paibunnen dekkes med bacon, deretter eggeblandingen og til slutt halvparten av  
osten.
11. Paien skal stekes i 15 min så strør du over resten av osten, deretter skal den stekes 15 min til 
før den er ferdig.


12. Smaker godt varm, lunken eller kald gjerne med en salat til.

                                                            
                                                                Bon Apetite!