Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

mandag 25. juni 2012

KYLLINGSPYD I PEANØTTSAUS



Jeg har vært i Paradis engang. Det sto på skiltet på vei fra flyplassen "Welcome to Paradise". Stedet er Koh Samui, Thailand. Jeg feiret jul der med familien min, og det er den beste julen jeg hittil har hatt. Kritthvite strender, palmetrær, bungalows, billig massasje hvor en du så, kjøre fort på vannscooter, flotte båtturer til øyer i underlige fasonger, lyslykter i kveldsmørket på vei mot himmelen og deilig mat. Som Chicken Satay (kylling i peanøttsaus).

Denne peanøttsausen laget jeg på slump. Maktelig godt og ekstremt enkelt.

Du trenger:

4 kyllingfileter
ca 10 trespyd

Sataysausen:

1 boks kokosmelk
2 store ss mangochutney
3 store ss peanøttsmør

Jeg begynte å lage peanøttsausen først så fremgangsmåten blir deretter, men du kan selvfølgelig fikse kyllingen først.
  1. I en stor stekepanne heller du oppi kokosmelken.
  2. Deretter mangochutneyen og peanøttsmøret.
  3. Blandes godt.
  4. Kokes opp, for så å senke temperaturen slik at det småkoker.
  5. Røres i jevnlig.
  6. Kyllingen klippes så opp i passende biter.
  7. Tres så på trespyd.
  8. Stek kyllingspydene på middels varme i ca 1 dl rapsolje, bruk stekespaden jevnlig for å snu de og for at de ikke setter seg fast i pannen.
  9. Når kyllingen har blitt hvit på alle sider, legger du de oppi peanøttsausen. (Ps, jeg stekte kyllingspydene og hadde sausen på middels varme hele tiden, ca varme 4-5 om du har kokeplatevarme fra 1-9).
  10. Kyllingspydene skal ligge å kose seg i sausen i minimum ti min, pass på å snu de rundt i sausen.
  11. Server, eller om du ikke skal servere de før dagen etter legg de i et ildfast fat, hell gjerne over sausen så kan de ligge å marinere seg litt ekstra.
  12. Avkjøles før du setter det i kjøleskapet innpakket i plast. 
  13. Varmes opp i stekeovnen  på 150-180 grader varmluft, ti min tid etter å ha ristet av litt av den overflødige sausen. 
  14. M mm mmm.







                                       Veldig god som en rett på TAPASBORDET.

torsdag 21. juni 2012

FOCCACIA


Genova er byen jeg feiret St.hans under en interrailtur når jeg var 19. Etter en lang reisedag langs middelhavskysten havnet vi en sen kveld på togstasjonen i Genova og som i de fleste byer rundt om i Verden ligger ofte togstasjonen på et noe lugubert område. Som backpackerere med et lite budsjett brukte vi kun tog og beina for å forflytte oss, dette for å kunne ha et viss standard på overnattingsstedene. Hotel med bad på rommet (ey, 12 kilos ryggsekk på ryggen, klamme tog ....then a girl needs a comfortable hotel room). Vi beveget oss rundt i dette skumle, mørklagte område rundt togstasjonen omringet av mennesker som ville at vi skulle bli med på det ene og det andre. Vi klarte omsider å skaffe oss italiensk øl, sigarellos og pizzafoccacia som skulle nytes i sengen på hotelrommet for feiring av året lyseste dag (selvom det ikke gjelder i Italia...).
Om foccaciaen var så sinnsykt god fordi jeg følte meg trygg innelåst på et hotelrom og/eller så kan det ha vært fordi Foccacia opprinnelig er fra Genova, så dette kan genoveserene.
Her kommer en oppskrift hvor du kan lage den plain (uten fyll) eller med.

For å lage dette gruebrødet (som Foccacia betyr på italiensk; som er brød laget i et åpent ildsted). De fleste av oss benytter gjerne ovnen. Denne oppskriften passer til en ildfastform som er ca halv størrelse av et stekebrett. Om du skal lage til mange dobler du oppskriften og har den i en dyp stekebrett.

Du trenger:
ca 14 dl hvetemel
2 ts salt
4 ss olivenolje
1/2 pk fersk gjær (kan bruke tørrgjær også)
5 dl lunkent vann (fingervarmt-ta noen dråper på pulsåren under håndbakken, kjenner du ingenting er den lunken/fingervarm/37 grader)

Olivenolje til å helle over deigen før og etter steking. Om du ikke ønsker fyllet som beskrevet under så er det vanlig å stikke hele eller skivede oliven i deigen rett før steking. Samt strø over grovt salt og å stikke inn små kvister av timian eller rosemarin.

Fyll:
2 ss tomatpurè
2 tomater i skiver
1/2 løk i tynne ringer
1 ts grovt salt (Havsalt eller Maldonsalt) Ps! alle som lager mat med respekt for seg selv bør ha Maldonsalt på kjøkkenet.
7 sorte oliven i skiver
50 gram revet ost eller fetaost
Oregano

Og slik gjør du det:

  1. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell i det lunkne vannet.
  2. Rør godt sammen med en sleiv til gjæren er oppløst i vannet. (ikke hold på for lenge for da blir jo vannet kaldt, som igjen gjør at hevingen vil bruke lengre tid)
  3. Hell i mesteparten av melet (spar gjerne 1-3 dl) salt og tilslutt olivenolje.
  4. Rør sammen godt med en sleiv eller kjør det sammen i en kjøkkenmaskin.
  5. Ha litt mel på hendene ta deigen ut av bollen, legg den på et bakepapirkledd stekebrett.
    6.  Klapp den forsiktig ut til et rektangel.
    7.  Legg over plast, la den heve en times tid.
    8.  Lag groper i deigen med fingertuppene og legg oliven oppi.
    9.  Drypp over litt olivenolje og tomatpurè.
    10. Legg på tomatskiver og løkringer.
    11. Strø på ost og det grove saltet.

    12. Stekes nederst i ovnen på 175 grader i 30-40 min varmluft.
    13. Når det er ferdig stekt, heller du på litt olivenolje.
    14. Avkjøles noe før du skjærer det opp og serverer det.
    15. Mmm.


    Det går an å lage foccacia for deretter å fryse den i passende biter, tas opp til tining (littegrann i oven på varmluft) for så å ta på ønsker fyll (eller fyllet som nevnt ovenfor). Stekes i ovnen 10-12 min 180 grader varmluft.

              Foccacia kan lages også ved å helle på litt olivenolje også strø på salt og ost ( parmesan,  
              mozzarella eller annen ost som egner seg til gratinering) før steking.
              Skjær i 2 cm lange biter og server til salat eller pastasalat.

torsdag 14. juni 2012

AL BONDIGAS SPANSKE KJØTTBOLLER

En liten herlig smaksbombe

Al bondigas er det spanske navnet på kjøttboller. De smaker langt ifra de svenske kjøttbollene, disse har mer smak og er noe mindre i størrelsen. De er som regel en del av mange småretter i Tapas. Tapas ligger på topp tre av mine favorittretter. Mmm LOVE IT! Det menes at Tapas ble til ved at brød, skinke eller ost ble lagt oppå drikkeglassene for å unngå at insekter skulle havne i glassene.

Du trenger:

500 gram kjøttdeig/karbonadedeig  (jeg bruker elgkjøttdeig, siden jeg har fri tilgang til det i fars fryser
100 gram loff                                                                                                                                              
3 hvitløksfedd                                                                                                                                            
1/2 rød chilli                                                                                                                                              
3 sjalottløk                                                                                                                                                 
2,5 dl melk (spiller ikke så mye rolle hvilken)                                                                                          
3 egg                                                                                                                                                           
2 dl olje (jeg bruker raps, den tåler høy varme)                                                                                         
1 ts salt                                                                                                                                                       
1 ts pepper        
                                                                                       
  1. Ta av skorpen av loffen  
  2. Legges i en bolle med melken
  3. La det ligge til gjennombløting til du skal bruke det
  4. Ta ut frøene av chillien (glad i ekstra sterk mat lar du de være i)
  5. Finhakk i bittesmå biter hvitløk, sjalottløk og chilli (ikke putt fingrene dine i øynene nå, for da vil du grine resten av kvelden)            
  6. Putt kjøttdeigen i en bolle, rør i finhakket hvitløk, sjalottløk og chilli.
  7. Tilsett loff og melkeblandingen, bland alt godt sammen.
  8. Tilsett så eggene, ett og ett om gangen. Rør godt
  9. Tilsett salt og pepper
  10. Rør godt igjen
  11. Om det er først gang du lager kjøttboller av noe slag anbefaler jeg at du smører en plastfjøl med olje deretter tar en skje som du former til en liten bolle med før du legger den på fjøla. Når du har brukt all farsen (som det nå heter-det er kjøttdeig blandet med andre ingredienser) kan du steke kjøttbollene
  12. Har du laget kjøttboller før setter du en stekepanne med 2 ss olje på platen (middels varme), deretter former du bollene med en skje og putter de fort oppi
  13. Bollene stekes i 2-3 min på hver side. Du kan se at rosafargen blir til lysebrun farge når den blir stekt, når den er lysebrun halveis opp på bollene snur du de og de stekes ca like lenge på andre siden.
  14. Smak på en og du er hekta, oh my god.............Mmmmmmmm
  15. Ps! Det blir ganske mange, se serveringsforslag nederst og de kan fryses for å nytes senere også.
                                                                                                                        









Serveringsforslag:
  1. Serveres alene eller i en tomatsaus som en tapasrett.
  2. Serveres med godt brød og ai ai aioli (oppskrift på bloggen)
  3. Serveres med fløte eller tomatsaus med pasta til.
  4. Serveres med salat i pitabrød.
  5. Serveres kalde på tresyd med grovkuttete grønnsaker, eks agurk, tomat, paprika. Godt som lunsj, i matboksen, på tur, til kvelds.

tirsdag 12. juni 2012

SPICY VEGETAR VÅRRULLER


Jeg har flere venninder som er vegetarianere. Mange tenker kanskje at dette høres ut som et kjedelig matliv og forstår ikke hvordan man kan i det hele tatt leve uten kjøtt. Jeg er veldig glad i kjøtt... når cellene i det lever, blodet strømmer igjennom, det er dekket av hud eller pels, har personlighet og kan kommunisere ved lyd.
Det er dessverre overproduskjon av dyrekjøtt i den vestlige verden og det kastes for mye mat. Behandlingen av enkelte dyr før og under slakting orker jeg ikke å begynne å skrive om engang (ivertfall ikke nå).
Mitt kosthold idag innehar ikke så mye kjøtt som tidligere, hovedgrunnen for det er at magen fungerer bedre uten det tungtfordøyelige kjøttet.
Uten å drive med propaganda... så håper jeg dette kan være en liten tankevekker: Miljøet vil bedre seg om alle kuttet bare littegrann ned på kjøttinntaket. CO2-utslippene vil reduseres med 170 kilo i året hvis man velger vegetarisk fremfor kjøtt en gang i uka. Hvis alle nordmenn gjør dette tilsvarer det utslippene til 360.000 biler.
Hva med en kjøttfri ukedag... Lag f.eks denne retten.

Når jeg får besøk av vegetarianere vrir jeg knotten litt ekstra for å mikse sammen en spennende matrett. Det er jo slik at kjøtt metter jo gjerne mer enn grønnsaker. Så ris, pasta og nudler er jo fint å putte i for de inneholder langsomme karbohydrater som holder lenge på metthetsfølelsen. Dessuten finnes det så mange gode grønnsaker, urter og krydder som gir kroppen energi, tungen deilig smaksopplevelse og hodet glad.

Denne retten ble laget da vi skulle ha skikkelig god matpakke til en topptur, men den ble fortært klissvåte i ly av et tre på kun 800 m.o.h.


Du trenger dette til 8 vårruller:

1 potte frisk koriander
2 ss purre
1 ss ingefær
1 fedd hvitløk
1 rød chili
2 gulrøtter
1/4 hodekål (rakkern så billig hodekål er, også så stor som den er. Oppskrifter for hvordan du skal få spist opp resten av den kommer plutselig)
1 pk nudler
8 rispannekaker (kjøpes på meny, ultra, ica maxi eller hos frukt og grønt forhandlere)
salt og pepper etter smak og behov

Slik gjør du det:                                                        
  1. Kok nudlene etter anvisning på pakken.
  2. Gulrøttene rives på den groveste siden på rivjernet (den siden du sikkert aldri har testet ut før)
  3. Skjæres så i strimler.
  4. Skjær kålen i strimler.


5. Finhakk purre, chili, hvitløk og ingefør. 


 6. Tilsett 3ss rapsolje (eller annen nøytral olje som tåler høy temperatur) i en stor stekepanne.
7. Når det bruser rundt et treskap som du stikker i oljen tar du oppi kål, gulrot, chili, purre, hvitløk og ingefær.
8. Rør rundt i 2-3 min.
9. Klipp opp koreanderen og putt i.
10. Klipp nudlene i mindre biter og putt i.
11. Røres sammen et par minutter.
12. Legg et og et rispannekake ark i vann.
13. Løftes forsiktig opp av vannet og legges flatt på
en ren benk/fjøl.
14. Legg 2 ss fyll i midten.
15. Brett den sammen slik du ser på bildene.








16. Hell olje som tåler høy varme i en gryte, ca 3/4. (Bruk eks solsikkeolje eller raps).
17. Når det småbruser rundt en tresleiv er det varmt nok, friter vårrullene oppi den varme oljen (husk å ha et lokk i nærheten når du holder på med varm olje).
18. Det er viktig at oljen er varm nok ellers blir vårrullene seige, du må derfor ikke ha for mange oppi den varme oljen på engang.
19. Stekes til den er litt gylden og sprø utenpå.
20. Smaker godt med sursøt saus til og de er gode både varme og kalde.
Mmm

torsdag 7. juni 2012

SJOKOLADEJORDBÆR

                             
Jordbær er digg, men jordbær med sjokolade er diggere. Det diggeste er å nyte de sammen med en god rødvin og en du er ekstra kjær i. Innimellom ligner noen av jordbærene på hjerter. Disse bærene må spises sammen med et kyss <3

Til en kurv jordbær trenger du 50 gram mørk sjokolade (1/2 plate) og 1/2 dl fløte.


Det du må passe på er når du varmer opp fløten og sjokoladen er at sjokoladen ikke brenner seg. Man skal jo alltid smelte sjokolade i vannbad (Liten kjele med sjokolade oppi en stor kjele med varmt vann). Men dette her blir så bra om du har hodet på riktig plass og øynene i kjelen.
  1. Sett kjelen med fløte og sjokolade på platen (varme 5), visp hele tiden.


2. Når du kjenner sjokoladen begynner å smelte, og det går fort... tar du kjelen av platen og visper som en gærning.



 3. For da blir det en glatt og tykk sjokoladesaus.
(Denne sausen kan du også dyppe andre bær eller fruktbiter i eller helles over iskrem. Smaker mye bedre enn sjokoladesaus på flaske).



4. Dypp bærene oppi, behold gjerne hamsen for da kan du holde i den og dyppe. Det blir dessuten en pen fargekombinasjon på fatet.


5. Legges forsiktig ned på et fat, deretter i kjøleskapet til servering samme dag. Ikke dekk fatet med noe. 


Smaker deilig etter en middag eller en toretters som en lett og søt avslutning på måltidet.