tirsdag 15. mai 2012

RESTAURANTANMELDELSE AV DEN FEMTE SMAK. DRAMMEN


Mine røtter er i Drammen, og som barn tråkket jeg mye rundt i gatene på Bragernes. Favorittrestauranten min den gangen var Pannekakehuset. Yndlingsretten var pannekaker med hjemmelaget blåbæresyltetøy. I voksen alder er jeg i Drammen altfor sjelden. Et av mine nyttårs forsetter i år er å besøke Drammen oftere. Og jeg prøver å holde mitt ord, og etter du har lest denne anmeldelsen tror jeg du vil forstå en av tingene som vil trekke meg hit fremover.

På skolen lærte vi de fire grunnsmakene, bittert, søtt, salt og surt. Nå har ny forskning kommet frem til at vi har fem grunnsmaker. Den nye og nummer fem i rekken heter umami og smaken som kjennetegner den er stekt kjøtt, buljong, soyasaus og  tørket tomat.

Restauranten jeg nå har besøkt heter nemlig DEN FEMTE SMAK og ligger ikke langt fra Bragernes torg. Jeg kom over dette stedet via min sjelevenninde Anki som jeg ble kjent med over grytene på en sommerjobb jeg hadde i studietiden. Hun fortalte meg for noen uker tilbake om en nyåpnet restaurant som hun var helt sikker på at jeg ville digge.

Vi kom uberegnet ti minutter før de åpnet, og istedenfor og da bli møtt av en låst dør ble vi ønsket velkommen inn på en visningsrunde av de tre lokalene restauranten innehar. Jeg ble mer og mer målløs etterhvert som jeg så lokalene. En utrolig kul og gjennomført stilmiks av balisisk interiør og nytt hipt design. Buddhafigurer, drivvedmøbler, pels, skinn, gull og glass. Dødskult!



Mange jenter sliter med å velge rett når de er ute og spiser, dere vil like dere her. Vi kunne velge mellom 4 eller 7 retter fra 7 mulige retter.
Disse var:
1. Svinewonton med blomkålkrem, erter og sweetchilly vinaigrette
2. Gravet reinsdyr med pastinakk trio og persille
3. Stekte kamskjell med sellerirot, spinat og soyanoisette
4. Røket pigghå med søtpotet, beter og balsamico
5. Kalvemørbrad med lunsalat og kaffesjy 
6. Ostetallerken 
7. Sitrus mousse på masarinbunn og sitronsorbet

Vi valgte fire retter hver, men tok noen ulike slik at vi kunne få anledning til å smake på alle, eller nesten alle. Ingen av oss ønsket Svinewonton med blomkålkrem, erter og sweetchili vinaigrette. Grunnen... svin med søtchilisaus er visst det nærmeste du kommer smaken av menneskekjøtt. ...

Som startes fikk vi rekeships med kremet soyasaus og foccaia med smør.
Jeg har vokst opp i en jegerfamilie, men har aldri syntes reinsdyrkjøtt har vært så stas. Men første rett med gravet reinsdyr smakte deilig, Mmm.
Andre rett med kamskjell, fantastisk. Favorittretten!

Tredje rett: Røkt pigg hå. Jeg syntes den sterk røkte smaken på fisken
ikke passet sammen med tilbehøret som hadde for mye sødme.
Det manglet noe som kunne balansere det bedre.
Å bytte ut søtpotetpurèen med en annen type purè ville gjort seg bedre
mener jeg.
Anki sin tredje rett: Kalv med kaffesjy. Kalven var for tørr ,men tilbehøret var passende og godt. Vi funderte på om ikke litt smeltet blåmuggost på kalven ville høynet retten et hakk.
Sitrusmousse på masarinbunn og sitronsorbet,
søtt, friskt og kryddret.
Oster, halelujaaaaaaaaaaaaaaaaa. Jeg er jo ostoman:-)
De var milde, så passer de fleste sin gane. Jeg skulle gjerne
hatt et par av de noe sterkere ostene i.o.m det var syltede
frukter og honningnøtter ved siden av, som runder av sterke ostesmaker. Selvom enkelte ostekjennere vil halshugge deg om du blander disse.

Da vi skulle betale kom vi i kontakt med en av kvinnene som driver stedet. Hun har drevet rundt 20 restauranter i Oslo fra begynnelsen av 80 tallet og frem til nå. En imøtekommende og hyggelig dame som brenner for kvalitet i maten og i å skape en atmosfære man trives i.
Den Femte Smak sitt prinsipp er som mitt prinsipp; å lage maten fra grunnen av.
De bruker ferske økologiske råvarer og tilbreder maten på en måte som ivaretar næringstoffene.
De er opptatt av at maten skal smake godt, nytes og virke godt for kroppen på alle måter.

Det høres jo bare fantastisk ut, og det var det også.
Det sies at et godt måltid skal innha alle de fem smakene, restaurant DEN FEMTE SMAK klarte i stor grad dette. Jeg forlot stedet og følte meg beruset, og jeg hadde kun drukket vann.

Av 5 mulige Mèr får DEN FEMTE SMAK:


M m m m m
Malene mener magisk makt mat.


Jeg har fått en ny favorittrestaurant i Drammen. I`LL BE BACK!!!

Ps! De bytter meny hver tredje uke.

søndag 13. mai 2012

LEKENDE LETT BRUSCHETTA

Italia er et land som facinerer meg. Språket, menneskene, klimaet, stemmningen, romertiden, prosecco og selvfølgelig MATEN. Jeg elsker det italienske kjøkken. I mitt neste liv vil jeg være en italiensk mama. Et råskinn til å lage mat, lidenskaplig, respektert og guddommelig vakker. Ifjor var jeg i Roma med en av mine beste. Hun hadde med lommepenger til klær, jeg hadde med til mat. Jeg skulle spise, nyte, spise og nyyyyte. Matgilde ble det, 4 dager til ende. Måtte betale overlast på flyet hjem..

Retten jeg skal nå skal dele med dere er rask å lage og  full av gode smakfulle ingredienser.
Bruschetta (uttale broosketta)  er ristet brød med topping av tomat m.m


DETTE MÅ DU HA TIL EN SKIVE:

1 skive loff /landbrød e.l (gjerne noen dager gammelt, fin måte å bruke opp tørt brød på, evt frys det og ta det opp når skal lage denne retten)

1 mellomstor tomat ( tomater skal være dyprøde i fargen og lukte tomat, det er da det SMAKER tomat)

1 hvitløksfedd

1-2 ss olivenolje (ekstra virgin er best)

1 stor klype salt

1 stor klype pepper

1 klype sukker (litt sukker gjør at maten får en rundere smak)

4 basilikumblader


Hvis du liker det kan også tilsette dette:

1 ss rødløk

3-5 sorte oliven

1 skive mozzarella


SLIK GJØR DU DET:

  1. Kok opp ca 5 dl vann i en liten kjele.
  2. Sett en skål med ca 3 dl kaldt vann på kjøkkenbenken.
  3. Snitt  toppen av tomaten med et kryss, ikke dypt, kun i skinnet. 
  4. Legg tomaten på en skje, før den forsiktig ned i det kokende vannet- nå skolles tomaten , altså skinnet løsner fra tomatkjøttet. Når du har telt til 30, ta skjeen nedi igjen, ta opp tomaten og legg den oppi bollen med kaldt vann.
  5. Dra så av skinnet med fingrene.
  6. (Finhakk løk og oliven.)
  7. Grovhakk tomaten, basilikum (og mozzarella.)
  8. Bland alle ingrediensene sammen i en bolle/skål.
  9. Rør forsiktig.
  10. Skjær en skive loff, gni en halv hvitløk hardt på en side av loffen, og den andre halvdelen på den andre siden. 
  11. Hell en liten spiseskje olivenolje på hver side av loffen.
  12. Stek loffskiven i en stekepanne på middels varme (5), i ca-3 min på hver side.
  13. De skal bli gyldne i fargen.
  14. Legg så på tomatblandingen og Mmm. 

     Disse olivene innholder ikke  tilsetningsstoffer. 
 



Kjøp mozzarella i Sverige, det er en markant prisforskjell fra Norge.
I sverige koster 1 kg rundt 65-70 kr.
I Norge koster 150-200 g ca 20-25 kr.
Jeg fryser ned mozzarellen i mindre porsjoner. Den tiner på noen få timer og jeg  bruker det som pålegg med tomat og avokado, i salater og som pizzaost.

torsdag 10. mai 2012

KAN CANNELONI KAN DU

Nordmenn er glade i å fylle, og da tenker jeg ikke på alkoholen mange liker å fylle i kroppen, men å fylle mat med annen mat. Tacoskjell fylles, tortillas fylles, lomper og pølsebrød fylles, pitabrød fylles, paideig fylles, sopp;) fylles osv. Det man kanskje ikke tenker på som kan fylles er pasta. Pasta finnes jo i uendelige mange former og farger. Lasagneplater er kjempegodt med fyll. Dette kalles CANNELONI.
Slik ble min CANNELONI, og med dette fyllet ble den skikkelig Mmm.

Du trenger til to personer:

5 lasagneplater

1 boks cottage cheese
2 ss hakket (jeg klipper det i små biter) persille
2 ss hakket/klippet gressløk
1 fedd hvitløk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/3 ts muskat (revet/malt)

1 ss smør
1 ss rapsolje
1 pakke spinat

1 pakke/boks hakkete tomater
2 ss olivenolje
1 ts sukker
2 ss hakket/klippet persille
1 ss hakket/klippet timian

Topping: 4 ss parmesan (italiensk ost), 5-10 cm chorizo (spansk krydderpølse) og 1 ss timian.



  1. Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.
  2. Pastaplatene kokes etter tidsanvisning på pakken i rikelig vann (minst 2 liter) med 1 ss olje (da klebrer de seg ikke i hverandre).
  3. Fiskes så forsiktig opp av vannet (de får fort rifter om du ikke er varsom), legges så på et rent håndklede.
Jeg kokte opp mine dagen før, etter de var avkjølt la jeg de i plastfolie. Deretter puttet jeg de i kjøleskapet.

     
3.
Bland sammen:
1 boks cottage cheese
2 ss hakket/klippet persille
2 ss hakket/klippet gressløk
1 fedd hvitløk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/3 ts muskat (revet/malt)





4. I en stekepanne på middels varme rører du sammen 1 ss smør
1 ss rapsolje og 1 pakke spinat til spinaten er forvellet (se bildet under).




5. Bland sammen:
1 pakke/boks hakkete tomater
2 ss olivenolje
1 ts sukker
2 ss hakket/klippet persille
1 ss hakket/klippet timian

6. Når starter fyllingen.
Legg osteblandingen tvers over midten av lasagneplatene og deretter spinaten ved siden av.
Rull dem sammen og legg de forsiktig over i en oljesmurt ildfast form. med skjøten ned.
Hell så over tomatblandiingen.




7. Riv parmesan i et rivjern.
Kutt chorizoen i mindre biter.
Klipp timianen i små biter.
Strø over som topping.
Stekes så i ca 30 min.






                                                  Mmm

tirsdag 8. mai 2012

STAPPFULL SJAMPINJONG


Jeg er veldig glad i sopp og plukker det gjerne selv. Jeg var ikke gamle jenta før jeg var med min mor på soppturer. Lærte meg tidlig hvilke som var spiselig, hvilke som var ekstra gode og som ikke var så lette å spotte. Jeg går på soppjakt (som jeg kaller det) hver høst og er veldig glad for at flere av mine venninder og t.o.m en av mine brødre har fått nesen opp for denne jakten. Høsten som var var en god jaktsesong, vi fant traktkantareller, sort trompetsopp og for meg det aller gjeveste gul trompetkantarell. Mye sopp ble tørket og  noe ble forvellet. Støtt og stadig drysser jeg tørket gul trompetkantarell i maten. Sjampinjong derimot plukker jeg fra mathyllen i butikken. Disse baker jeg ofte i ovnen med god stuffing. Dette til forrett, tapas, eller som en lett middag før eller etter treningen.
Denne uken prøvde jeg meg på en ny stuffing av det jeg hadde i kjøleskapet.

Enkelt, sunt og billig.

Du trenger:

4 Sjampinjong
1 fedd hvitløk
4 ss cottage cheese
8 fetaostterninger
2 ss gressløk
2 skiver strandaskinke  (eller annen skinke passer også bra, parma, kokt, røkt...)
Salt og pepper (jeg tok 1/3 ts av hver)
  1. Sett stekeovnen på varmluft 200 grader
  2. Hul ut sjampinjongene med en teskje
  3. Finhakk hvitløk og stilkene til soppen.
  4. Kutt (jeg liker å klippe, går mye raskere;-) )opp gressløken og skinken, ha oppi en bolle sammen med alle de andre ingrediensene.
  5. Røres godt sammen med en skje.
  6. Stapp soppene med fyllet.
  7. Bakes i ovnen i ca 15 min.


Her, servert med isbergsalat og kremet balsamicosirup.

Prøv også å fylle soppen med gorgenzola (hvis du er voksen nok....) med en walnøtt eller en sterk pølsebit som chorizo/pepperoni på toppen.. DET er Mmm det.

torsdag 3. mai 2012

KNEKKIS KNEKKEBRØD

 Til alle dere som syntes knekkebrødene mine er så gode at dere har bidratt til en liten biinntekt. Nå endelig skal jeg dele oppskriften med dere, slik at dere kan lage de selv. Det er ikke mange ingrediensene som skal til. Hemmeligheten for å få de så gode, er smør og måten de stekes på. Ahh, hjertesukk, jeg som alltid holder på hemmeligheter.

Til to/tre langpanner trenger du:
4 dl sammalt grovt rugmel
4 dl store havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 dl gresskarkjerner
1 ts salt
8 dl vann


Slik gjør det:
  1. Sett stekeovnen på varmluft 180 grader.
  2. Rør alle ingrediensene sammen.
  3. Smør to langpanner med et tykt smørlag, helst med hendene for da blir det tykkere lag enn med pensel. (Hemmelighet 1)
  4. Smør røren forsiktig, men fort utover i et tynt lag på stekepannene, Pass på å ikke være nær stekebrettet for da drar du opp smøret og knekkebrødene vil sette seg fast. Bruk et hardt treredskap til smøringen.
  5. Hvis røren blir for tykk å smøre, spe i litt vann etterhvert som du smører utover. (Hemmelighet 2)
  6. Sett et brett øverst i ovnen og et nederst.
  7. Etter ti min , når røren har stivnet. Deler du opp passende biter med en pizzarulle.
  8. Bytt plass på brettene hvert 10-15 minutt., pass nesen når du åpner ovnsdøren for det kommer mye damp ut. Utslipp av dampen bidrar til sprøere knekkebrød. (Hemmelighet 3)
  9. Etter 45-60 min skal knekkebrødene være gyldne og sprøe.
  10. Settes på benken og avkjøles før du brekker de forsiktig opp.
  11. Nytes alene, med ost, syltetøy eller hva en du foretrekker
  12. Mmm