tirsdag 29. mai 2012

HUSMORS TOMATSAUS

En god tomatsaus blir god ved at den står og småkoker i mange timer. Da blander de gode ingredienssmakene seg sammen med hverandre. Har man god tid eller er hjemme sammenhengende i flere timer lar det seg gjøre. Og det er virkelig verdt å teste ut en gang om du aldri har gjort det...

Folk klager over tidsklemma, at det er vanskelig å lage sunn mat som er billig og lages raskt.

Denne tomatsausen er god, kjapp og full av sunne råvarer. Jeg har laget den ut ifra hva du bør ha liggende i kjøleskap og krydderskap.

Mye bedre enn den ferdigkjøpte tomatsausen (med tilsetningsstoffene), og den tar ikke mange minuttene mer å lage.



En boks hakkete tomater (dette er min favoritt)

1 ss timian, 1 ss gressløk, 1 ss basilikum og 2 laurbærblad.

Finhakk 1 rød chili, 1/2  kinesisk hvitløk ( 2 fedd), 1/4 rødløk.

Liker du mat med mye smak tar du med en grønn chili også eller to røde om du er VELDIG glad i sterk mat. Den grønne chilien er mildere enn den røde. Jeg bruker en av hver.

Bruk en tykkbunnet gryte eller stekepanne med høyere sider.
Alle grønnsakene stekes i 2 ss olje (raps) til det har blitt blankt.
Putt så oppi krydderet og tomatene.
La alt småkoke (surre) i minst 5 min, ta ut laurbærbladene (du ser de lett når du rører).
Server til pasta, kjøtt etc.




tirsdag 22. mai 2012

GRØNN JUICE

Er du ikke så glad i å spise salat, hva med å drikke det.


Får jeg ikke mat hver tredje eller fjerde time blir jeg gretten eller svimmel. Om jeg har skikkelig dårlig tid eller det er under en time jeg skal trene eller jeg skal spise en bedre middag senere på kvelden.
Smack-smack-smack og jeg har en rask middag.
Er du "into raw food, you would like this".

Du trenger:


3 Stangselleri
1/5 isbergsalat
1/3 eple
1/5 agurk
1/2 mango
1 spiseskje ingefær
1 liten neve solsikkekjerner (frø)
1 glass kaldt vann


Fjern skallet på frukten/grønnsakene som har skall.
Del alt opp i mindre biter.
Finn frem en blender.
Hell oppi vannet først, deretter det myke, avslutt med det harde.
Sliter blenderen med å gå rundt, spe på med mere vann.


                                       PS! Ingen dyr døde under denne produksjonen.

mandag 21. mai 2012

BACON OG OSTEOMELETT FOR DEN TRAVLE MANN

Jeg kjenner noen menn som når de er hjemme alene og skal lage seg litt middag så koker de småpølser (som jeg kaller det, med det mener jeg wienerpølser) og spiser det i lomper eller pølsebrød. Og har da en skikkelig pølsefest.
Pølser er ikke så mettende og det er jo ikke verdens sunneste måltid. Jeg leste engang at en pølse i brød med tilbehør inneholder 500-700 kalorier.Så 4 pølser med tilbehør og du har fått i deg det du trenger av mat på en dag (om du veier 70... kg)... mangler bare endel næringsstoffer.

Jeg er litt sær når det gjelder kjøtt, spiser ikke så mye av det til tross for at jeg har vokst opp med en far som jeger og en mor som husmor. Husker hver høst etter elgjakten, lukten på vaskerommet og berget av kjøtt, blod og bein. Hundene var helt gale. Vi barna pakket kjøtt til frysing i mange dager. Hver gang vi hadde kjøtt til middag (det var jo ganske ofte...) ble jeg bare kalt salata. Nå som voksen er jeg kresen på kjøtt. Jeg vil være rimelig sikker på at det er bra kjøtt. Av kjøttdeig spiser jeg kun fars eller hans jaktlags selvskutte elg. Ellers rent kjøtt, ikke MUK  (MaskinUtarbeidet Kjøtt med bein, skrott, slintrer og alt annet skvip) som finnes i helfabrikert/industriell mat. Ferdiglagde kyllingburgere, boller, pølser etc.
Siste året har jeg dessuten vært modig og har smakt på både rypehjerte og hest.
Nå skal det sies at når jeg er på besøk spiser jeg det jeg får servert. Det var slik mine to år som vegetarianer gikk over. Fikk servert kjøttpudding i første møte med dengangens "svigerforeldre". Dog sprakk jeg alltid på pølser og grandis etter studentkroene... blånektet selvfølgelig dagen etter. Jeg var jo tross alt VEGETARIANER!!!

Til alle pølseglade mennesker som ønsker seg en kjapp middag, hva med å gjøre om svinepølsene til svin med egg. En saftig og mye sunnere rett: Bacon og osteomelett!
Denne oppskriften er stappfull av proteiner som bygger opp musklene dine. Nam nam, give me some.

DU TRENGER:

1 spiseskje smør/rapsolje
3 egg
3 spiseskjeer vann
3 skiver bacon (ikke billig bacon, det har mye vann, salt, tilsetningsstoffer og smaker derved ikke slik bacon skal smake)
3 spiseskjeer revet ost (eks jarlsberg, norvegia, parmesan) Har du ikke rivjern, bruk ostehøvelen og legg på tre skiver oppå omeletten når du akkurat har helt den i stekepannen, se nr 11.
1/2 teskje salt
1/2 teskje pepper
1/2 teskje oregano
1/2 teskje spisskummin /cummin ( dette krydderet er det det er mye av i tacokrydder posen, gjør omeletten veldig mye bedre)

FOR AT DEN SKAL BLI VELLYKKET, FØLG FREMGANGSMÅTEN PUNKTVIS:
                            Trikset er ikke for høy varme og at den skal stekes lenge.
  1. Sett en stekepanne på NB! middels varme på kokeplaten.
  2. Ta oppi 1 spiseskje smør.
  3. Knekk 3 egg oppi en bolle.
  4. Mål opp 3 spiseskjeer vann fra springen og hell det oppi bollen med eggene.
  5. Mål opp og bland så inn salt, pepper, oregano og spisskummin.
  6. Klipp opp baconskivene oppi stekepannen.
  7. Rør rundt med en tre/plastikk stekespade.
  8. Riv ost i et rivjern slik at du får ca 3 spiseskjeer, bland de i eggeblandingen.
  9. Rør i baconet.
  10. Visp eggeblandingen med en gaffel (eller visp).
  11. Når baconet er brunt, hell oppi eggeblandingen.
  12. Hakk stekespaden forsiktig 5-6 steder oppi stekepannen, da vil eggeblandingen renne ned på bunnen av stekepannen (pass på! Ikke mishandle eggeblandingen-hakk kun 5-6 steder)
  13. La omeletten være i fred til den har stivnet på toppen-vær tålmodig!!!
  14. Spis den med eller uten brødskive.
  15. Kjenn proteinene gjør musklene dine harde og stramme : )





tirsdag 15. mai 2012

RESTAURANTANMELDELSE AV DEN FEMTE SMAK. DRAMMEN


Mine røtter er i Drammen, og som barn tråkket jeg mye rundt i gatene på Bragernes. Favorittrestauranten min den gangen var Pannekakehuset. Yndlingsretten var pannekaker med hjemmelaget blåbæresyltetøy. I voksen alder er jeg i Drammen altfor sjelden. Et av mine nyttårs forsetter i år er å besøke Drammen oftere. Og jeg prøver å holde mitt ord, og etter du har lest denne anmeldelsen tror jeg du vil forstå en av tingene som vil trekke meg hit fremover.

På skolen lærte vi de fire grunnsmakene, bittert, søtt, salt og surt. Nå har ny forskning kommet frem til at vi har fem grunnsmaker. Den nye og nummer fem i rekken heter umami og smaken som kjennetegner den er stekt kjøtt, buljong, soyasaus og  tørket tomat.

Restauranten jeg nå har besøkt heter nemlig DEN FEMTE SMAK og ligger ikke langt fra Bragernes torg. Jeg kom over dette stedet via min sjelevenninde Anki som jeg ble kjent med over grytene på en sommerjobb jeg hadde i studietiden. Hun fortalte meg for noen uker tilbake om en nyåpnet restaurant som hun var helt sikker på at jeg ville digge.

Vi kom uberegnet ti minutter før de åpnet, og istedenfor og da bli møtt av en låst dør ble vi ønsket velkommen inn på en visningsrunde av de tre lokalene restauranten innehar. Jeg ble mer og mer målløs etterhvert som jeg så lokalene. En utrolig kul og gjennomført stilmiks av balisisk interiør og nytt hipt design. Buddhafigurer, drivvedmøbler, pels, skinn, gull og glass. Dødskult!



Mange jenter sliter med å velge rett når de er ute og spiser, dere vil like dere her. Vi kunne velge mellom 4 eller 7 retter fra 7 mulige retter.
Disse var:
1. Svinewonton med blomkålkrem, erter og sweetchilly vinaigrette
2. Gravet reinsdyr med pastinakk trio og persille
3. Stekte kamskjell med sellerirot, spinat og soyanoisette
4. Røket pigghå med søtpotet, beter og balsamico
5. Kalvemørbrad med lunsalat og kaffesjy 
6. Ostetallerken 
7. Sitrus mousse på masarinbunn og sitronsorbet

Vi valgte fire retter hver, men tok noen ulike slik at vi kunne få anledning til å smake på alle, eller nesten alle. Ingen av oss ønsket Svinewonton med blomkålkrem, erter og sweetchili vinaigrette. Grunnen... svin med søtchilisaus er visst det nærmeste du kommer smaken av menneskekjøtt. ...

Som startes fikk vi rekeships med kremet soyasaus og foccaia med smør.
Jeg har vokst opp i en jegerfamilie, men har aldri syntes reinsdyrkjøtt har vært så stas. Men første rett med gravet reinsdyr smakte deilig, Mmm.
Andre rett med kamskjell, fantastisk. Favorittretten!

Tredje rett: Røkt pigg hå. Jeg syntes den sterk røkte smaken på fisken
ikke passet sammen med tilbehøret som hadde for mye sødme.
Det manglet noe som kunne balansere det bedre.
Å bytte ut søtpotetpurèen med en annen type purè ville gjort seg bedre
mener jeg.
Anki sin tredje rett: Kalv med kaffesjy. Kalven var for tørr ,men tilbehøret var passende og godt. Vi funderte på om ikke litt smeltet blåmuggost på kalven ville høynet retten et hakk.
Sitrusmousse på masarinbunn og sitronsorbet,
søtt, friskt og kryddret.
Oster, halelujaaaaaaaaaaaaaaaaa. Jeg er jo ostoman:-)
De var milde, så passer de fleste sin gane. Jeg skulle gjerne
hatt et par av de noe sterkere ostene i.o.m det var syltede
frukter og honningnøtter ved siden av, som runder av sterke ostesmaker. Selvom enkelte ostekjennere vil halshugge deg om du blander disse.

Da vi skulle betale kom vi i kontakt med en av kvinnene som driver stedet. Hun har drevet rundt 20 restauranter i Oslo fra begynnelsen av 80 tallet og frem til nå. En imøtekommende og hyggelig dame som brenner for kvalitet i maten og i å skape en atmosfære man trives i.
Den Femte Smak sitt prinsipp er som mitt prinsipp; å lage maten fra grunnen av.
De bruker ferske økologiske råvarer og tilbreder maten på en måte som ivaretar næringstoffene.
De er opptatt av at maten skal smake godt, nytes og virke godt for kroppen på alle måter.

Det høres jo bare fantastisk ut, og det var det også.
Det sies at et godt måltid skal innha alle de fem smakene, restaurant DEN FEMTE SMAK klarte i stor grad dette. Jeg forlot stedet og følte meg beruset, og jeg hadde kun drukket vann.

Av 5 mulige Mèr får DEN FEMTE SMAK:


M m m m m
Malene mener magisk makt mat.


Jeg har fått en ny favorittrestaurant i Drammen. I`LL BE BACK!!!

Ps! De bytter meny hver tredje uke.

søndag 13. mai 2012

LEKENDE LETT BRUSCHETTA

Italia er et land som facinerer meg. Språket, menneskene, klimaet, stemmningen, romertiden, prosecco og selvfølgelig MATEN. Jeg elsker det italienske kjøkken. I mitt neste liv vil jeg være en italiensk mama. Et råskinn til å lage mat, lidenskaplig, respektert og guddommelig vakker. Ifjor var jeg i Roma med en av mine beste. Hun hadde med lommepenger til klær, jeg hadde med til mat. Jeg skulle spise, nyte, spise og nyyyyte. Matgilde ble det, 4 dager til ende. Måtte betale overlast på flyet hjem..

Retten jeg skal nå skal dele med dere er rask å lage og  full av gode smakfulle ingredienser.
Bruschetta (uttale broosketta)  er ristet brød med topping av tomat m.m


DETTE MÅ DU HA TIL EN SKIVE:

1 skive loff /landbrød e.l (gjerne noen dager gammelt, fin måte å bruke opp tørt brød på, evt frys det og ta det opp når skal lage denne retten)

1 mellomstor tomat ( tomater skal være dyprøde i fargen og lukte tomat, det er da det SMAKER tomat)

1 hvitløksfedd

1-2 ss olivenolje (ekstra virgin er best)

1 stor klype salt

1 stor klype pepper

1 klype sukker (litt sukker gjør at maten får en rundere smak)

4 basilikumblader


Hvis du liker det kan også tilsette dette:

1 ss rødløk

3-5 sorte oliven

1 skive mozzarella


SLIK GJØR DU DET:

  1. Kok opp ca 5 dl vann i en liten kjele.
  2. Sett en skål med ca 3 dl kaldt vann på kjøkkenbenken.
  3. Snitt  toppen av tomaten med et kryss, ikke dypt, kun i skinnet. 
  4. Legg tomaten på en skje, før den forsiktig ned i det kokende vannet- nå skolles tomaten , altså skinnet løsner fra tomatkjøttet. Når du har telt til 30, ta skjeen nedi igjen, ta opp tomaten og legg den oppi bollen med kaldt vann.
  5. Dra så av skinnet med fingrene.
  6. (Finhakk løk og oliven.)
  7. Grovhakk tomaten, basilikum (og mozzarella.)
  8. Bland alle ingrediensene sammen i en bolle/skål.
  9. Rør forsiktig.
  10. Skjær en skive loff, gni en halv hvitløk hardt på en side av loffen, og den andre halvdelen på den andre siden. 
  11. Hell en liten spiseskje olivenolje på hver side av loffen.
  12. Stek loffskiven i en stekepanne på middels varme (5), i ca-3 min på hver side.
  13. De skal bli gyldne i fargen.
  14. Legg så på tomatblandingen og Mmm. 

     Disse olivene innholder ikke  tilsetningsstoffer. 
 



Kjøp mozzarella i Sverige, det er en markant prisforskjell fra Norge.
I sverige koster 1 kg rundt 65-70 kr.
I Norge koster 150-200 g ca 20-25 kr.
Jeg fryser ned mozzarellen i mindre porsjoner. Den tiner på noen få timer og jeg  bruker det som pålegg med tomat og avokado, i salater og som pizzaost.

torsdag 10. mai 2012

KAN CANNELONI KAN DU

Nordmenn er glade i å fylle, og da tenker jeg ikke på alkoholen mange liker å fylle i kroppen, men å fylle mat med annen mat. Tacoskjell fylles, tortillas fylles, lomper og pølsebrød fylles, pitabrød fylles, paideig fylles, sopp;) fylles osv. Det man kanskje ikke tenker på som kan fylles er pasta. Pasta finnes jo i uendelige mange former og farger. Lasagneplater er kjempegodt med fyll. Dette kalles CANNELONI.
Slik ble min CANNELONI, og med dette fyllet ble den skikkelig Mmm.

Du trenger til to personer:

5 lasagneplater

1 boks cottage cheese
2 ss hakket (jeg klipper det i små biter) persille
2 ss hakket/klippet gressløk
1 fedd hvitløk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/3 ts muskat (revet/malt)

1 ss smør
1 ss rapsolje
1 pakke spinat

1 pakke/boks hakkete tomater
2 ss olivenolje
1 ts sukker
2 ss hakket/klippet persille
1 ss hakket/klippet timian

Topping: 4 ss parmesan (italiensk ost), 5-10 cm chorizo (spansk krydderpølse) og 1 ss timian.



  1. Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.
  2. Pastaplatene kokes etter tidsanvisning på pakken i rikelig vann (minst 2 liter) med 1 ss olje (da klebrer de seg ikke i hverandre).
  3. Fiskes så forsiktig opp av vannet (de får fort rifter om du ikke er varsom), legges så på et rent håndklede.
Jeg kokte opp mine dagen før, etter de var avkjølt la jeg de i plastfolie. Deretter puttet jeg de i kjøleskapet.

     
3.
Bland sammen:
1 boks cottage cheese
2 ss hakket/klippet persille
2 ss hakket/klippet gressløk
1 fedd hvitløk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/3 ts muskat (revet/malt)





4. I en stekepanne på middels varme rører du sammen 1 ss smør
1 ss rapsolje og 1 pakke spinat til spinaten er forvellet (se bildet under).




5. Bland sammen:
1 pakke/boks hakkete tomater
2 ss olivenolje
1 ts sukker
2 ss hakket/klippet persille
1 ss hakket/klippet timian

6. Når starter fyllingen.
Legg osteblandingen tvers over midten av lasagneplatene og deretter spinaten ved siden av.
Rull dem sammen og legg de forsiktig over i en oljesmurt ildfast form. med skjøten ned.
Hell så over tomatblandiingen.




7. Riv parmesan i et rivjern.
Kutt chorizoen i mindre biter.
Klipp timianen i små biter.
Strø over som topping.
Stekes så i ca 30 min.






                                                  Mmm