torsdag 3. mai 2012

KNEKKIS KNEKKEBRØD

 Til alle dere som syntes knekkebrødene mine er så gode at dere har bidratt til en liten biinntekt. Nå endelig skal jeg dele oppskriften med dere, slik at dere kan lage de selv. Det er ikke mange ingrediensene som skal til. Hemmeligheten for å få de så gode, er smør og måten de stekes på. Ahh, hjertesukk, jeg som alltid holder på hemmeligheter.

Til to/tre langpanner trenger du:
4 dl sammalt grovt rugmel
4 dl store havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 dl gresskarkjerner
1 ts salt
8 dl vann


Slik gjør det:
  1. Sett stekeovnen på varmluft 180 grader.
  2. Rør alle ingrediensene sammen.
  3. Smør to langpanner med et tykt smørlag, helst med hendene for da blir det tykkere lag enn med pensel. (Hemmelighet 1)
  4. Smør røren forsiktig, men fort utover i et tynt lag på stekepannene, Pass på å ikke være nær stekebrettet for da drar du opp smøret og knekkebrødene vil sette seg fast. Bruk et hardt treredskap til smøringen.
  5. Hvis røren blir for tykk å smøre, spe i litt vann etterhvert som du smører utover. (Hemmelighet 2)
  6. Sett et brett øverst i ovnen og et nederst.
  7. Etter ti min , når røren har stivnet. Deler du opp passende biter med en pizzarulle.
  8. Bytt plass på brettene hvert 10-15 minutt., pass nesen når du åpner ovnsdøren for det kommer mye damp ut. Utslipp av dampen bidrar til sprøere knekkebrød. (Hemmelighet 3)
  9. Etter 45-60 min skal knekkebrødene være gyldne og sprøe.
  10. Settes på benken og avkjøles før du brekker de forsiktig opp.
  11. Nytes alene, med ost, syltetøy eller hva en du foretrekker
  12. Mmm








tirsdag 1. mai 2012

MATANMELDELSE SALT OG PEPPER HØNEFOSS

I dag har jeg vært og besøkt venninner i Hønefoss. Vi spiste middag på en av byens mest populære restauranter uten at jeg helt forstår hvorfor den er det. Jeg har spist her to ganger tidligere, den første gangen spiste jeg sushi/maki (noe jeg er avhengig av, Mmm Love it!) og det smakte bra. Andre gangen spiste jeg en pastarett som jeg syntes var dyr i forhold til mengden, smakløs og jeg fikk vondt i magen ikke lenge etter… Jeg boikottet stedet etter dette, men med overtalelse lot jeg det stå til i dag. Jeg har ikke spist sushi på over en uke så jeg bestilte det, men på tross av at det sto på menyen kunne man ikke få det før ukens siste dager. Skuffet bestilte jeg en scampisalat til 129 kr. Beskrevet slik: Chillimarinert scampi servert på en seng med frisk salat og syrlig dressing. Serveres med nybakt hvitløksbrød. Jeg glemte i forrvirrelsen over at jeg ikke fikk sushi at scampi står jo på rødlisten over utryddingstruede dyrearter :-S.
Vi var tre stykker ved bordet, maten ble servert slik: Karoline fikk forrett, 3 min senere fikk Irene forrett, 17 min etter avsluttet forrett fikk Irene hovedrett, 4 min senere får karoline hovedrett, tre min etter det får jeg min scampisalat. No No No, ikke bra…. Null driks på deg Mr servitør. Maten skal serveres samtidig!
Det første jeg ser på tallerkenen er en scampi med en godt fylt bæsjetarm. Hunder spiser bæsj, ikke jeg!
Ulike varianter av salat, bra. Med friskhet og syrlighet av sitron. Scampien var sprø som den skal være, men smakte ikke chili (nei, er du gal jeg spiste ikke den med tarmen i behold). Hvitløksbrødet var greit, selv om jeg liker det helst varmt og mykt.

Salat er billig, bør ikke koste et tresifret tall.
Bæsj hører ikke hjemme på en tallerken.
Og hva er egentlig opplegget med maiskorn.... aldri hørt om noe levende vesen som kan fordøye det.
Ny tittel på retten bør være:
Kaldsprø, ekskrementfylt scampi servert i en vugge av frisk salat og syrlig dressing. Serveres med flatbanket hvitløksostebrød.

Jeg forventer når jeg spiser på restaurant å få mat som er bedre enn jeg lager den selv.

Av fem mulige Mmmmm, får denne retten kun en M. Og ja, jeg har igjen boikottet restauranten… og hvis noen skal overtale meg igjen til å dra dit. Gjør det på en torsdag, fredag eller lørdag slik at jeg kan få sushi.

                                                               Ser jo innbydende ut...
                                                                             Æsj bæsj!

MALENES AIOLI


Det er herlig enkelt å lage aioli!
Og du slipper alt det crappet fabrikkene putter i, som palmeolje og tilsetningsstoffer.
Jeg har testet endel aiolioppskrifter. Prøvet og feilet. Denne oppskriften har jeg opprinnelig funnet i kokeboka til to anerkjente og populære norske kokker. Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdal for så å gjøre om litt. Til det bedre syntes jeg. Ikke det at jeg er flinkere enn de to, langt derifra, men for min smak syntes jeg aioli smaker bedre med en blanding av olivenolje og solsikkeolje en bare olivenolje. Aioli smaker veldig godt til Foccacia som er et italiensk olivenbrød (du finner oppskrift på bloggen) eller til stenovnsbakt brød.
Har du stavmikser med visp, lager du denne på en, to, tre (uno-due-tre)

2 fedd hvitløk uten skall
1 ts dijonsennep (kjekt å ha i kjøleskapet, gir god smak til mange matretter)
Noen dråper sitronsaft
1 romtemperert eggeplomme
1 dl olivenolje ( en god en, gjerne kaldpresset virgin olje fra mørk flaske. Lurt å kjøre kvalitet på oljene)
1 dl solsikkeolje
Salt og pepper (smakes til tilslutt)


Hvitløk, sennep, sitrondråper og eggeplomme vispes med stavmikseren i et minutt.
Hold i bollen samtidig som du visper og sper i oljen i en tynn stråle (jeg løser det med å sette bollen mellom hoften og et hjørne på kjøkkenbenken da går det finfint å vispe og helle samtidig:-)
Etterhvert tykner aiolien, smak til med salt og pepper også er den ferdig.
Den holder seg ganske lenge i kjøleskapet.

Du! Har du testet aioli til rekene istedenfor majones? Eller aioli til ferskt brød...
Mmm:-))
Og du! Om du syntes den smaker besk så er det nok oljen din som har stått for lenge. Oljer har kort holdbarhetstid og tåler lys og temperaturforandringer dårlig. Lukt før du bruker. 

mandag 30. april 2012

PØLSER PÅ MAKARONISENG

Dagens oppskrift er en kjapp middagsoppskrift som jeg skal få 9 åringer til å lage neste uke. Du kan lage den på en dag du har dårlig tid, for den er enkel.
Et lite tips når du koker pasta er å koke opp litt ekstra. Når det er avkjølt putter du det i en boks i kjøleskapet, der holder det seg ivertfall i tre dager. Jeg lager mange kjappe retter av det i dagene etter. Jeg pleier å trene rett etter jobb så når jeg kommer hjem er jeg skrubbsulten og må ha mat innen et kvarter. Jeg pleier å lage mat av det jeg har i skapene, ingen rett blir lik. Jeg har nå bestemt meg for å alltid skrive ned hva jeg putter oppi, slik at jeg kan dele det med deg. Lynkjappe pastaoppskrifter kommer senere:-)

Pump it up! Om du har lyst til å ha oppi flere grønnsaker funker det bra., bør finhakkes. Eks paprika/brokkoli/spinat tenker jeg er godt oppi.

Til to porsj trenger du:
2 pølser
3 dl makaroni
2 egg
1/4 purre, i tynne ringer
2 dl revet ost
1 ts salt
½ ts pepper

Fremgangsmåte:

1. Sett på ovnen på 225 grader over og under varme.

2. Kok pastaen etter anvisning på pakken.

3. Del purren på langs og skyll den godt før du kutter den opp for det sitter svært ofte jord igjen under bladene.

4. Riv ost i et rivjern.

5. Skjær pølsene i skiver.

6. Bland ferdig kokt makaroni med egg, purre og mesteparten av osten i en bakebolle.

7. Tilsett salt og pepper.

8. Ha blandingen i en smurt ildfast form og legg på skiver av pølse. Dryss resten av osten på toppen.

9. Sett formen midt i ovnen ved 225 grader og stek i 15-20 minutter, til den ser gyllen ut oppå.

søndag 29. april 2012

HAKKENDE GOD EGGESALAT


I matbutikkene finnes det utallige typer av eggesalat, mange er tilsatt mengder med tilsetningsstoffer for bedre holdbarhet og bedre smak (aroma). Smakene i disse salatene syntes jeg får en noe kunstig og flat smak. Jeg prøver også så så godt det lar seg gjøre å holde meg borte fra helfabrikert og halvfabrikert mat. Det er ikke så lett, men jeg leser alltid på ingrediensene og hvis det er ingredienser jeg aldri har hørt om blir jeg skeptisk til hva det egentlig er. Jeg har slått opp mange av navnene og funnet ut at det gjemmer seg både knuste biller og råttent tømmer bak de ukjente navnene, DET er en tankevekker.
Jeg har vokst opp med en hjemmeværende mor som var veldig glad i og veldig flink til å lage mat. Det gikk alltid i hjemmelaget mat. Jeg prioriterer å lage og spise ordentlig mat. OG jeg mener at hjemmelaget mat ikke tar såå mye lenger tid å lage enn halvfabrikert.

Denne eggesalaten er Mmm og t.o.m barn hiver den i seg. Karri, egg og løk  passer godt sammen og den er frisk i smak. Du lager den på 1-2-3
Vel bekomme:-)

Du trenger:

2 hardkokte egg
2 ss rømme
2 ss majones                       
1/2 ts karri
1/2 ts chilipulver
5 dråper sitronsaft
1/6 gul løk
2 klyper sukker
2 klyper salt
2 klyper pepper

En klype med krydder er det du får samlet av krydder mellom tommelen og pekefingeren, er man under 15 år kan man doble klypene i en oppskrift- så i denne oppskriften 4 klyper av sukker, salt og peppe

PS! Styr unna lett produkter, når man kutter ned på fettet i et produkt må det tilsettes tilsetningsstoffer for å holde på samme  holdbarheten som fett gir.
Fett (enumettet og flerumettet) gir kroppen energi, du MÅ ha det.

  1. Kok egget slik at det blir hardkokt (ca 8-10 min), avkjøles i kaldt vann (ellers fortsetter kokingen på innsiden av skallet og eggeplommen vil bli grønn. Like spiselig tross fargen)
  2. Finhakk løken.
  3. Bland majones og rømme i en liten bolle sammen med alt krydderet og løken.
  4.  Press sitronsaften oppi.
  5. Ta skallet av eggene og del over begge veier i en eggedeler/ skjær dem opp i biter med en kniv.
  6. Ha eggene i bollen sammen med de andre ingrediensene.
  7. Rør alt veldig forsiktig sammen.
  8. Spises på brødskiver, rundstykker etc.
  9. Mmm.


fredag 27. april 2012

GUDDOMMELIG GULROTKAKE



Forrige uke lærte jeg 70 tolvåringer å lage denne kaken. De fikk ikke med seg oppskriften så nå renner det inn mailer med bønn om å få den. Den er enkel å lage og sinnsykt god. Den smelter på tungen og alle som får smake den av deg kommer til å elske deg. Den har vært en hemmelig oppskrift for mine venner i 10 år. Jeg er evig takknemmelig til verdens beste kakebaker som jeg tilslutt fikk oppskriften fra. <3

Lag den, del den med folk du er glad i og nyt.
Men følg oppskriften godt ellers blir det ikke et godt resultat.

4 dl hvetemel

4 dl sukker

2 ts kanel

2 ts bakepulver

1 ½ ts natron

1 ts salt

  1. Alt det tørre blandes sammen i bakebolle med en sleiv. 

2. Rør så inn i kronologisk rekkefølge (ellers blir resultatet mislykket). 
  • 3 dl smeltet smør (pass på at smøret ikke bobler/koker når du smelter det i en kjele, ha på lav varme).
  • 250 g most jordbærsyltetøy (Noras tubesyltetøy er ferdig most så den bruker jeg.
  • 4 egg
  • 4 dl finrevet gulrot (husk å fjerne endene, skjæres av med en kniv)


3. Stekes ved 180 grader i varmluft i ca 45-60 min i en rund smurt ( med smør eller formfett) kakeform/liten langpanne/to brødformer.




4. Avkjøles helt før du tar på ostekrem.

OSTEKREM

125 g kremost naturell

3 dl melis

½ dl smør

1 ts vaniljesukker


5. Visp sammen til den er klumpefri. Om du ønsker ostekrem på siden av kaken også, så dobler du oppskriften.
6. Pynt med finrevet gulrot eller skjær lange tynne flak med potetskrelleren. 

TIPS:
Doble oppskriften om du skal ha den i en stor langpanne. Ikke fyll den mer en 3/4 full, ekstra deig kan fylles i muffinsformer. Husk at langpanne, kakeform og muffinsformer trenger ulik steketid.
Doble også glasuroppskriften.

torsdag 12. april 2012

PERFEKT PANNACOTTA

Pannacotta er en italiensk dessert som betyr kokt fløte. Høres utrolig kjedelig ut, men smaker Mmm.
Denne oppskriften er enkel å lage og lett å imponere med ;-). Personlig går jeg alltid med denne oppskriften i lommeboka (skrevet på to gule lapper) sånn i tilfelle...
Den trenger endel tid i kjøleskapet, lag den gjerne dagen før du skal servere den for da har du tid til å lage middagen i ro og mak.

Du trenger til 4-5 pers:
(halver bare oppskriften om du skal ha til 2-3)

10 dl fløte
200 gram sukker
2 stk vaniljestenger (nei,vaniljesukker bruker du ikke om dette skal bli en perfekt nytelse)
1 sitron
5 plater gelatin
Til pynt: Ulike bær, eks blåbær, bringebær og jordbær. Kjøp en kurv av hver, det holder.

Slik gjør du det:
  1. Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann slik at det dekker platene.
  2. Snitt vaniljestengene i to, skrap ut frøene for det er kun de du bruker.
  3. Finn et rivjern (det du river osten i), bruk det minste mønsteret til å rive av sitronskallet fra sitronen (ikke få med det hvite- det smaker bittert).
  4. Del sitronen med en kniv, press med hånden eller bruk en sitruspresse ut 4 ts saft.
  5. Finn frem en kjele og en visp, putt 2 dl fløte, alt sukkeret, vaniljestangfrøene og finrevet sitronskall oppi.
  6. La det koke opp mens du visper stort sett hele tiden (melk og fløte elsker å brenne seg i bunnen av kjeler eller koke over når du ikke ser).
  7. Når det bobler i overflaten så koker det, sett kjelen så på en kald plate i to minutter (nå trekker den og da blander smakene seg godt i hverandre).
  8. Ta opp gelatinen fra vannet, press vannet forsiktig ut av de med hånden, putt det oppi kjelen.
  9. Bruk en sleiv til å røre det godt sammen med det andre.
  10. Hell oppi resten av fløten (8 dl) og sitronsaften (4 ts), rør så alt blander seg.
  11. Finn frem en bolle som rommer over 10 dl og legg en sikt over den, nå skal du helle innholdet i kjelen i sikten og ned i bollen.
  12. Finn frem glass du skal servere det i, stettglass ser lekkert ut. Hell oppi 3/4 full.
  13. Settes i kjøleskap i minst tre timer opptil to dager før servering.
  14. Rett før servering danderer (legger pent) ulike bær i hvert glass.
Mmm nyt!