torsdag 6. februar 2014

ENKEL BIDOS - SAMISK GRYTERETT MED REINSKAV


To år av min utdanning tok jeg på verdens nordligste høyskole som har beliggenhet i Finnmark. Jeg sitter igjen med mange fine minner som flott natur, fantastisk nordlys, herlige mennesker, dyktige lærere, artig humor, de gode historiene, det fine kollektivet jeg bodde i og de nydelige sandstrendene. 
Jeg husker også godt den bitende kulda, den oppskrytte mørketiden, den forferdelige lysetiden, snøen som lå til slutten av mai, vannet i fjorden som aldri ble varm nok for meg å bade i, bussturen til Lakselv hvor snøværet var så kraftig at veien forsvant og det gjorde vi og…langt bort fra veien, dagene med -50 grader, frosne øyevipper, de store dunjakkene med lettkledd ungdom inni, den lille søte flyplassen, roadtripen over Finnmarksvidda med lite bensin og et reinsdyr på panseret ( nesten), overnattingen på den bløte myren med susende 4`hjulinger rundt oss i mørket, øl som kun fantes på ølutsalget milevis unna og Pizzeriaen som serverte den vondeste pizzaen jeg noensinne har smakt; Tørr pizzabunn med reinsdyrkjøtt, kinakål og thousand island dressing på toppen. 

Takk for mange minner og opplevelser Alta, vi ses nok igjen. Feir vår flotte urbefolkning med dagen. Samefolketsdag den 6 februar med denne lekende lette gryteretten som smaker på langt nær som pizzaen på Pizzerian i Alta. Godt likt av barn og ungdom. 

                                 Hurra for guovvamánu 6. beaivi


Til to personer:
150 gram reinskav
3 dl vann
Jevning av 1/2 dl vann og 1 ss hvetemel
2 poteter
2 gulrøtter
1/2  gul løk
1, 5-2 ts salt
1 ts pepper

  • Visp sammen i et glass jevningen av vann og mel med en gaffel
  • Ha kjøttet i en kjele sammen med vannet og jevningen fra glasset.
  • Kok opp.
  • Sett temperaturen på lav varme, rett under kokepunktet og la blandingen stå å trekke i 30 minutter.
  • Vask og fjern skallet av løk, gulrøtter og poteter.
  • Skjær gulrøttene i tynne skiver.
  • Skjær potetene i terninger.
  • Finhakk løken.
  • Tilsett grønnsakene i kjelen etter endt 30 minutter, øk varmen noe men det skal ikke koke.
  • Ha oppi salt og pepper.
  • La alt trekke til grønnsakene er møre (til de slipper taket på en gaffel du stikker i bitene, tar minst 15 min).
  • Server!


1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett