Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

torsdag 17. oktober 2013

AVSLØRTE BYRYPER


Når jentene/byrypene skal til fjells for å lade batteriene, er god mat og drikke viktig. Kvaliteten har merkbart økt de siste årene sammen med inntekten og interessen. Før var alle lykkelige over tacomiddag og "gratis" drikke fra fars barskap. Nå planlegges menyen flere uker i forveien og vi ringer hverandre for å høre menyen slik at vi kan planlegge vinkjøpene. Samt alt godteriet har blitt byttet ut med gode desserter og likører.
Min favorittdessert som barn var Tilslørte bondepiker, eller Avslørte bondepiker som jeg uforstående av den artige ordfeilen kalte den det. Denne desserten er tyve hakk bedre, tyve hakk dyrere og gjør meg (ivertfall) tyve hakk lykkeligere etter en god middag.

Til 6-8 jenter (personer)

Denne desserten krever noe forberedelser, men til gjengjeld bruker du kun et par min å dandere den før servering.
Desserten har fire steg.
Første steg: Lag eplemos
Andre steg: Lag nøtte/havrekrokan
Tredje steg: Lag vaniljeyoghurt.
Fjerde steg: Lag på lag i serveringsglass.

Handleliste/dette trenger du:
5 mellomstore epler
2 dl vann
1/2 dl sukker
1/2 ss vaniljesukker eller frøene fra 1/2 vaniljestang
1 ss Cognac (kan kuttes)

50 gram brunt sukker
50 gram hvitt sukker
200 gram nøttekjerner. Enten hasselnøtter eller mandler. Gjerne en blanding.
4 havrekjeks
1/2 ts kanel

8 dl gresk yoghurt/yoghurt naturell
1 ss vaniljesukker eller frøene fra 1/2 vaniljestang og 2 ts sukker.

Steg 1
"Voksen" eplemos

5 mellomstore epler
2 dl vann
1/2 dl sukker
1/2 ss vaniljesukker eller frøene fra 1/2 vaniljestang
1 ss Cognac (kan kuttes)
  • Fjern skallet med en potetskreller og skjær bort kjernehuset eller bruk en kjernehusutstikker om du har det.
  • Skjær eplene i mindre biter. Ha de oppi en kjele sammen med vannet.
  • Kokes opp under omrøring. La det småkoke. Rør om innimellom. Når eplene er møre/gjennomkokte tilsetter du sukker, vaniljesukker og cognacen.
  • Avkjøles, deretter i boks i kjøleskapet.

Steg 2
Nøtte og havrekrokan

50 gram brunt sukker
50 gram hvitt sukker
200 gram nøttekjerner. Enten hasselnøtter eller mandler. Gjerne en blanding.
4 havrekjeks
1/2 ts kanel

    Knus nøttene og kjeksen i en kjøkkenmaskin.

    Smelt det brune og hvite sukkeret i stekepannen (pass på temperaturen, rør godt og senk    
    temperaturen/fjern stekepannen fra platen om det begynner å ryke).

    Tilsett nøtte- og havreblandingen.

    Rør godt og bland alt sammen. Avkjøles og legges i en tett boks.


Steg 3
"Kremen"

8 dl gresk yoghurt
1 ss vaniljesukker eller frøene fra 1/2 vaniljestang og 2 ts sukker.

Røres sammen og settes kaldt.

Steg 4
Legges lagvis i pene glass.







   Vær så god, håper du liker det like godt som meg og de andre snasne byrypene.

søndag 13. oktober 2013

BANANBRØD med yoghurtkrem og pekanhonning



Bananer. Disse gule sødmefylte bærene, ja for botanisk sett går bananer innunder gruppen bær fordi definisjonen på et bær er en kjøttfull frukt hvor frøene ligger direkte i fruktkjøttet.
Sunne og mettende er de. Supre på tom mage om morgenen for en utrensende effekt ifølge østlig medisin, eller før og etter trening for tilførsel av energi ifølge treningsekspertene. Og når de begynner å bli brunflekkete er de gode å bruke i mat.

Anbefaler Havretopper med kokos eller Havretopper med blåbær som er gode som mellommåltid eller tursnop. Som dessert eller kos er Bananbrød/Banankake/Bananmuffins utrolig godt. Samme oppskrift, men du velger selv om du vil ha røren i en stor brødform en liten springform eller muffinsformer. Server gjerne med en frisk yoghurtkrem. Best er kaken når den får satt seg, så server den helst dagen etter du har laget den.

Du trenger:

4 godt modne bannaner
4 egg
2 dl sukker
2 dl sammalt hvetemel eller siktet hvetemel
100 gram smør
2 ts bakepulver

1,5 dl fløte
1,5 dl gresk yoghurt
1 ts vaniljesukker

Akasiehonning og pekannøtter

Slik gjør du det:
PEKANHONNING

  •  Bland sammen akasiehonning og pekannøtter. (God å bruke på gresk yoghurt sammen med frukt/bær til frokost eller dessert om de blir noe igjen).
BANANBRØD


  •  Godt modne bananer moses.(Går fint an med en gaffel). 




  •  Egg og sukker vispes til en luftig eggedosis.

    • Smøret smeltes ved lav varme i en kjele.


    •  Mel og bakepulver siktes i eggedosisen.

    • Smeltet smør helles i, deretter moste bananer og alt blandes forsiktig sammen.


    •  Helles over i en stor smurt brødform og stekes midt i ovnen på 200 grader over og under varme i ca 30-45 min. Stikk en kakepinne/gaffel i for å se om kakedeig henger igjen, hvis ikke så er den ferdig.
    YOGHURTKREM
    • Pisk sammen fløte og vaniljesukker til krem.

    • Bland det forsiktig sammen med yoghurt.


    • Settes kaldt frem til servering.

     Mmm
    Om du lager de som muffins er steketiden kun 10-15 min.