Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

mandag 7. oktober 2013

EPLEMOS


Her er min beste eplemosoppskrift, den er frisk, syrlig og med en snert sødme. Håper den smaker.

Du trenger:
10 norske epler
3 dl vann
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker
2 ss cognac (kan kuttes)

Slik gjør du det:
  1. Høst eplene i egen hage, naboens (om du får lov) eller i  butikken.
   2.  Fjern skallet med en potetskreller og skjær bort kjernehuset eller bruk en kjernehusutstikker om du har det.
    3. Skjær eplene i mindre biter. Ha de oppi en kjele sammen med vannet.

    4. Kokes opp under omrøring. La det småkoke. Rør om innimellom. Når eplene er møre/gjennomkokte tilsetter du sukker, vaniljesukker og cognacen.

   5. La det avkjøles før du putter den i en beholder i kjøleskapet. Denne eplemosen varer ikke "bestandig" siden den har lite sukker i seg, men tre-fire ukers tid holder den seg.
Smaker nydelig på brødskiven, til avslørte bondepiker, snasne bygeiter (oppskrifter kommer på bloggen) eller med kesam, og vaniljesaus. 

 Snasne bygeiter.