Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

lørdag 26. januar 2013

SUPPE AV SMAKFULLT SAMMENSURIUM


Dette er en suppe laget av smaker fra nord til sør. En sammensurium av gode smaker. Kokosmelk, ingefær og deilige krydder fra sør. Selleri, kikerter, persille og gulrøtter fra nord. Når alt får kokt seg godt inni hverandre får du en deilig fyldig krydret grønnsaksuppe. Kombinasjonen kokosmelk og hakkete tomater gjør den mild og deilig. Og vet du hva, lages på 30 min. 15 min tilberedning, 15 min koking også er suppen klar!

Ingredienser til 4 porsjoner:

1 mellomstor gul løk
3 ss rapsolje
4 hvitløksfedd
1 gulrot
2 stangselleristenger
1 stor bit ingefær (tilsvarende to toppete spiseskjeer revet ingefær)
1 boks kokosmelk (4 dl)
1 boks/pakke hakkete tomater (390 gram)
1 boks/pakke kikerter (285 gram)
1 båt sitron
1 grønnsaksbuljongterning
1 ts spisskummen (cumin)
1 ts paprikapulver
1/2 ts gurkemeie
1/4 ts chilipulver
1/4 ts salt
4 ss hakket fersk persille

Fremgangsmåte:

  1. Grovhakk løk.
  2. Fres det i en gryte i 3 ss rapsolje i to tre min.



      3.   Imens skjærer du opp sellerien og gulroten i størrelse som løken.
      4.   Med en teskje skraper du av skallet på ingefæren også finhakk du den og hvitløk.
      5.   Tilsett, hvitløk, selleri, gulrot og ingefær i gryte, la det frese sammen med løken i 1 min. 


      6.   Tilsett så kokosmelk, hakkete tomater og kikerter (med kraft).


     7.    Tilsett deretter alle krydderene: paprika, spisskummin, chili, gurkemeie, salt og buljongterningen.
     8.    Skvis saften ut av sitronbåten (pass på å ha fjernet stenene). 



         9.   Kok opp suppen og la den småkoke i 15 min.
        
  
        10. Tilsett hakket persille rett før servering (om suppen er for tykk, tilsett litt mer vann). 



                                HAVE FUN COOKING AND THEN ENJOY.

mandag 21. januar 2013

FESTKALKUN

Nyttårsaften som var ble "feiret" på en koselig hytte også kalt vedskjulet (uten sammenligning) i min favorittdal. En frisk og rask gjeng, opp tidlig enten for å tråkke seg opp til en fjelltopp for så å flyte gjennom puddersne, eller for å komme først i bakken. Dagen startet med diverse oppvåkninger for min del grunnet mareritt jeg så og si aldri lider av. Jeg drømte at kalkunmiddagen jeg skulle lage ble fullstendig mislykket. Gudskjelov var det kun en hendelse som skjedde (som ingen hadde skyld i). Den skjedde mens krigsmalingen ble lagt på badet sammen med dessertkokka. Plutselig hørte vi mye prat og rabalder fra kjøkkenet, utifra det vi hørte var det en situasjon ingen hadde kontroll på og som ingen visste hvordan de skulle løse. Vi stirret på hverandre også spratt jeg ut av badet, men ble holdt igjen av kommentaren: Tenk at det står seks ingeniører og klør seg i hodet foran en stekeovn.
Skaden var røyk fra rennende fett i ovnen. Årsaken var at en av rillene var løse. Det tok ikke lange tiden før ingeniørene hadde fått diskutert og deretter fikset årsaken og skaden. Maten kunne fortsette sin steking, jentene kunne forsette sin sminking og gutta kunne fortsette sin champagnedrikking. 
(Beklager få bilder, men å skravle, drikke bobler, sminke seg, lage mat og ta bilder samtidig ble bare for mye...)



Middagen er beregnet på 10 personer:
Ps, denne retten er laktosefri.(unntagen madeirasausen)
Husk steketermometer!

ca 2,2 kg kalkunfilet
ca 2 kg mandelpoteter/partypoteter
ca 2 dl rapsolje
2 pakker bacon (jegerbacon)
1 pose gulrøtter
1 pose persillerøtter
2 fennikler
2 dl søt chillisaus.

Ekstra tilbehør:
Sjampignon
rapsolje
salt og pepper

Madeirasaus:

1 buljongterning (kylling/høns, men grønnsaksbuljong går også bra)
6 dl vann
1 gul (vanlig) løk
3 ss smør
1 ss tomatpurè
3 ss hvetemel
4 dl madeira
4 ss soyasaus
salt
pepper
4 ss smør

Slik lager du det:
  1. Sett ovnen på 180 grader varmluft.
  2. I et dypt stekebrett legger du halve poteter og alle grønnsakene med ca like stor størrelse som potetene. 
  3. Hell over rapsolje slik at alle grønnsakene får litt på seg.
  4. Settes midt i ovnen og la den stå ca 30 min før du legger kalkunen på (se punkt 6).
  5. Stek så kalkunen på alle sider i rapsolje i en stekepanne slik at den får en hvit, svak gylden ytterkant.
  6. Legg deretter kalkunen oppå alle grønnsakene med et steketermometer stukket i den tykkeste delen slik at spissen stopper i midten av fileten.
  7. Stekes i ovnen i ca 1/2 time, dander så over baconskivene og hell søt chillisaus over kalkunen.
  8. Nå kan du begynne på madeirasausen (se under) og steke sopp i olje med salt og pepper (varmes bare opp rett før servering).
  9. La så kalkun/grønnsaker stekes i en 1/2 time til (til steketermometeret viser 70 grader).
  10. Ta ut stekebrettet og stikk en gaffel i potetene, om de ikke er ferdige tar du av kalkunen og setter grønnsakene inn i ovnen igjen.
  11. La kalkunen hvile pakket inn i sølvfolie i ca 15 min, til grønnsakene er ferdige.
  12. Skjær opp og serveres med de bakte grønnsakene, stekt champignon og madeirasaus (se oppskrift under).
  13. Har du en sterk og søt chutney smaker den fortreffelig til.


Madeirasaus:
  1. Kok opp 6 dl vann og en buljongterning, settes så til side.
  2. Finhakk løk.
  3. Fres det i smør i en kjele til det har blitt blankt.
  4. Tilsett så tomatpurè og hvetemel.
  5. Røres godt sammen.
  6. Spe i kraft (buljong og vann) og deretter madeira.
  7. Visp det godt sammen og la det koke opp.
  8. Tilsett soyasausen.
  9. Smak til med salt og pepper.
  10. La sausen trekke (stå på varm plate med lokket på uten å koke)  i 10 min -1 time.
  11. Sil sausen i et dørslag/sil.
  12. (om sausen er litt tykk, tilsett littegrann vann, er den litt tam på smak tilsett littegrann madeira)
  13. Visp inn smør rett før servering, da blir den blank og fin.

Kos dere!


Til forrett anbefaler jeg denne lette fiskeretten.

Til dessert anbefaler jeg denne deilige panne cottaen.



Eller denne, som er er friskere.

søndag 20. januar 2013

OST OG SKINKEMUFFINS


Hvilke terningskast vil dere gi disse matmuffinsene, sier jeg. Terningskast 6, sier en, terningskast 10 sier en annen. Terningskastene som ble gitt varierte fra 4 til 20. Det må være noen magiske sekssidete terninger disse barna bruker. Hva syntes dere det smaker da, spør jeg de. Pizza! Omelett! Ostesmørbrød! Kjempe godt! Myke! er svarene som kommer. Hvem kommer til å lage de hjemme, lurer jeg på. 3/4 rekker opp hånden. Kan vi få oppskriften med hjem?
Rør sammen, fyll i former og stek. Etter 30 min har du saftige matmuffins.

INGREDIENSER

125 gram hvetemel
1 ts bakepulver
100 gram revet gulost
2 egg
1, 5 dl cottage cheese eller kesam
1/3  ts malt paprika
1, 5 ts oregano
1/2 ts salt
50 gram kokt skinke (ca 5 skiver)
10 muffinsformer

 FREMGANGSMÅTE

1.   Riv osten i et rivjern.
2.   Skjær opp skinken i små biter.
3.   Bland alle ingrediensene sammen med en sleiv i en bakebolle.Virker røren litt tørr, tilsett mer cottage cheese.
4.   Ikke rør for lenge, da vil muffinsene bli tunge. 
5.   Fordel deigen i muffinsformer, bruk en spiseskje og fyll opp hver form, ikke trykk de ned, men la de ha en topp stående opp av formen. 
6.   Stek på nederste rille i varm stekeovn 170 ºC , ca 30 min til de gyldne.

OBS: Ikke ta opp ovnsdøren under steking, det vil ødelegge bakepulverets evne til å heve.
FORSLAG: Kokt skinke kan sløyfes (kuttes ut) eller erstattes av salami eller pølser.