Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

tirsdag 8. januar 2013

JORDSKOKKSUPPE


Det er vinter, dvaletid og suppetid.
Jeg elsker å prøve nye ingredienser og retter. Kort tid tilbake fikk jeg høre om Jordskokk. Det er en rot som ligner noe på en bestefarnese, litt herk å skrelle, men med deilig søt og nøtteaktig smak. Veldig sunn og en rask suppe å lage. Litt salt tilbehør er godt for å møte den søte smaken, jeg valgte å tørrsteke parmaskinke.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

500 g jordskokker
2 ss rapsolje
1 buljongterning (kylling eller grønnsak)
1 l vann
1 dl fløte
salt og pepper

Slik gjør du det:
 1. Skrell jordskokkene.
 2. Legg de i vann (en time eller en dag).
 3. Del de opp i terningstore biter.
 4. Fres de i olje i en kjele.
 5. Tilsett buljongterningen og vann, la det koke til jordskokkene er møre (når en terning slipper taket med engang du setter gaffelen i).
 6. Bruk en stavmikser og kjør den til suppen er klumpefri. (kan bruke blender eller kjøkkenmaskin). 
 7. Tilsett fløte, bruk stavmikseren og kjør til det blir en kremet suppe.
 8. (Helles tilbake i kjelen ), gi suppen et oppkok, smak til med salt og pepper.
 9. Server gjerne med tørrstekte parmaskinkeskiver, bacon, sprøstekte jordskokkskiver, lyst brød skåret i terninger og stekt i olje med finhakket hvitløk eller fersk persille.

Visste du at jordskokken er rik på jern, kalsium, magnesium og  C-vitamin. Den vokser i Norge og er uten sprøytemidler. Den er god i wok (kan minne om vannkastanje), som grønnsakssnacks, kokes eller brukes i ulike purèer (mos, stapper).

2 kommentarer:

 1. Jeg elsker jordskokk og spesielt jordskokksuppe! Du burde prøve med raspet Pecorino på toppen av suppen neste gang du lager suppen, sykt godt !

  SvarSlett
 2. Det gjør jeg også:-), takk for tipset. Spiste faktisk pecorino på pizza i helgen. Revet parmesan er også godt i denne suppen.

  SvarSlett