Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

lørdag 10. november 2012

SMAKSRIKE OG SUNNE RØDBETEBOLLER

Det høres kanskje sært ut med rødbeteboller, men disse er så fantastisk gode at jeg til stadighet lengter etter de.

Det siste året har jeg fått mine øyne opp for de røde, runde, søtlige rødbetene. Roten med den knallsterke fargen som gjør fingrene dine blodrøde etter tilbredning (om du ikke bruker plasthansker).

Roten er proppfull av antioksidantene som beskytter cellene mot frie radikaler og dermed skadelig nedbryting. Den kan også forebygge eller minske sjansene for blodpropp, hjerteinfarkt, hjerneslag, visse krefttyper og demens.
Rik er den også på c-vitamin, folsyre, og mineraler som jern, fosfor, kalsium, magnesium og kalium.

Jeg har funnet ut at de har mange bruksområder, eks:
Råe i salat, saltbakte i stekovnen til f.eks fisk, sammen med andre rotgrønnsaker bakt i ovnen til kjøtt, gratinert i ovnen med chevre eller feta, rødbetepurè, rødbetechips (se linken) eller som oppskriften du får her, rødbeteboller.
Pass på helsen din, få i deg litt rødbeter også :)

http://malenesmaktmat.blogspot.no/2012/05/rdbetechips-og-stpotetchips.html

For å kunne lage disse smakefulle bollene trenger du:

2 rødbeter (håndfull store) Oppbevares i kjøleskapet i en pose før den skal brukes ellers tørker den ut.
1 dl kikertmel (kjøpes i frukt og grønt butikkene)
1/2 ts pepper
1 ts garam masala
2 ts salt
2 klyper natron
1 ts hing (Det er et type løkkrydder som blir mye brukt i Indisk mat. Kjøpes hos Krishnas cousine, Majorstuen Oslo)

Slik gjør du det:
  1. Skrell rødbetene.

  2. Rasp de så i en kjøkkenmaskin eller et rivjern.


3. Bland alle ingrediensene sammen.

4. Formes til plommestore boller.


5. Stekes i nøytral olje eller ghee (fra helsekosten) i stekepannen til de får en stekeskorpe rundt hele bollen.

6. Stekes så i  180 grader varmluft i ca 15-25 min (til de er mørkebrune inni).

7. Serveres f.eks med yoghurtdressing, ris, salat.

tirsdag 6. november 2012

VERDENS BESTE FONDANTKAKE



Jeg skal innrømme en ting, selvom jeg ikke liker å si det. Brownies på pose, smaker godt. Jeg skal innrømme en ting til... engang laget jeg posebrownies og når jentene jeg serverte de til spurte om de var hjemmelaget så sa jeg ja. Dette er 8 år siden. Sorry jenter. Som en omforlatelse skal dere få min hjemmelagde fondantkake/browniesoppskrift som også kan lages som små sjokoladefondanter.
Og denne er bedre enn posebrownies, tar ikke så mye lengre tid å lage, og har "rene" ingredienser (du vet hva som er i).

Du trenger:

4 egg
3 dl sukker
100 gram smør
1 1/2 dl kaffe
2 dl hvetemel
300 gram 70 % mørk sjokolade

Slik gjør du det:

  1. Sett ovnen på 160 grader.
  2. I en stor kjelePutt smør og 200 gram sjokolade i en middel stor kjele i et vannbad (se bilde) smelter du smøret og 200 gram av sjokoladen.
  3. Ta så kjelen av og rør inn sukkeret.
  4. Rør så inn ett og ett egg.
  5. Rør deretter inn kaffen.
  6. Sikt inn melet og rør godt.
  7. De resterende 100 gram med sjokolade hakkes opp til fingernegl store biter og haes i røren.
  8. Smør en kakeform (24 cm) og stek kaken i ca 30 min.
  9. Dryss gjerne melis over før servering og server gjerne med friske bær.
Tips:
  1. Grovhakk 100 gram valnøtter eller hasselnøtter og ha i røren samtidig som sjokoladebitene om du vil ha litt ekstra smak.
  2. Om du ønsker de som små sjokoladefondanter, fyller du muffinsformer 1/3 full og stekes i ca 4-6 min (de skal være myke inni og harde utenpå.) Pass på!