Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

fredag 19. oktober 2012

PASTASALAT NUTTY GREEN



Jeg har i noen år hver høst vært blitt fortvilet. Fortvilet, nesten gal helt grønn over at jeg aldri finner steinsopp.
Det står på frukt.no:
Steinsopp er en hurtigvoksende sopp som kan bli meget stor på bare få dager. Den har en lys til mørk brun hatt og en tykk og klompete fot som er hvit eller lysere brun enn hatten. Rørene på hattens underside er hvitaktige på unge sopper og blir etter hvert gulere. Fruktkjøttet er fast og hvitt. Smaken er mild, søt og nøttaktig, og meget god og anvendelig til mange retter. Steinsopp finnes kun viltvoksende. Den er utsatt for angrep av insekter så nøye kontroll er viktig. Myk konsistens er tegn på insektsangrep og varen kan ikke brukes. Steinsopp har kort holdbarhet i frisk tilstand, men tørket sopp kan skaffes hele året. Steinsopp vokser både i løv- og barskog og den vokser i hele Norge. Norsk sesong fra juli - oktober og import fra Sverige, Italia og Frankrike fra august til november.

Jeg har t.o.m prøvd å lære opp min brors hund til å søke, dessverre en fuglehund så hun ble lett avledet. En god kollega av meg med røtter i Italia og med stadige reiser dit, har ofte med seg kjærkomne matvarer med til meg. Jeg har fått parmesan med smak av himmelen, pinjekjerner myke og store, og tørket steinsopp med en duft man drømmer seg helt bort i. Heldige, heldige meg.

Jeg vet ivertfall hva jeg kommer til å gjøre om jeg kommer over fersk steinsopp... de kommer til å lide samme skjebne på akkurat samme måte som disse traktkantarellene.
http://malenesmaktmat.blogspot.no/2012/09/trket-traktkantarell.html

Det herlige er når du skal ha sopp i maten. legg de i litt vann, la de gjennombløtes også er de klare til bruk med nesten samme konsistens som fersk sopp og med massevis av soppsmaken. (Vannet de har ligget i bruker jeg senrere i f.eks omelett).

Denne salaten er inspiret av en salat kreert av Lise Finckenhagen.

Du trenger dette til fire porsjoner.

6 faste steinsopp/ en håndfull tørket steinsopp
1 pakke ruccolasalat
1 håndfull valnøttkjerner
1 håndfull revet parmesan
200 gram kyllingbiter (kan droppes)
2-3 håndfull kokt pasta (fra f.eks gårsdagens middag)
6 soltørkede tomater
1 avokado
2 finhakkete sjalottløk

Dressing:
3 ss olivenolje
2 ss nøtteolje (eks mandelolje som jeg brukte. Meny har ulike nøtteoljer)
1 ss eddik
1 potte gressløk (klippes i små biter)
2 ts salt
1/2 ts kvernet pepper

Og slik gjør du det:
  1. Skjær soppen i tynne skiver. Stek soppen i litt olje raskt i en varm panne, krydre med salt og pepper/ gjennombløt den tørkede soppen i vann slik at det akkurat dekker over.

2. Visp sammen begge oljetypene, eddik, gressløk, salt og pepper, blandes i den ferdigkokte pastaen.


3. Kutt sjalottløken, skyll ruccolasalaten (rist så godt av vannet), knus valnøttene i hånden og bland dette sammen.


4. Riv parmesanen i et rivjern (evt skjær tynne tynne biter med en skarp kniv), skjær opp de soltørkede tomatene og avokadoen i mindre biter.


5. Bland dette i resten av salaten sammen med kylling, pasta med dressing og steinsoppen.


6. Da er det klart til å spises, alene eller med eks steinovnsbakt brød.



torsdag 18. oktober 2012

PIZZASNURRER RUNDT OG RUNDT



Du trenger:

1/2 pk fersk gjær (hever bakst MYE bedre enn tørrgjær)
50 gram smør
2,5 dl melk
1/2 ts salt
2 klyper sukker (gjør at gjæren hever bedre)
ca 300 gram hvetemel
500 gram fint rugmel

Fyll:
Ost
Ketchup
Oregano
Smør
  1. Smelt smøret ved middels til lav varme i en kjele, når det er ferdig smeltet heller du oppi melken.
  2. Når smøret og melken er fingervarmt (37 grader, du kjenner ikke at det er varmt eller kaldt når du stikker fingeren oppi), så heller du det oppi en bakebollen sammen med gjær.

3. Rør til gjæren er oppløst sammen med sukkeret.
4. Tilsett saltet og rugmelet, rør det sammen.
5. Tilsett så ca 50 gram hvetemel, rør inn og fortsett med ca 50 gram og rør inn til deigen er middels fast og ikke klister seg til hendene dine når du knar lett/ pakker deigen sammen til en klump. (Deigen skal være klissete i midten).


6. Strø over litt hvetemel, legg over plastfolie og sett den på en lunt sted (bort fra dører og vinduer)
7. Heves til dobbel størrelse, ca 1 time.
8. Når den er ferdig hevet, kjevler du et rektangel. Ha litt mel på kjevlen og på benken slik at det ikke blir klissete.
9. Ta 1-2 ss smør i håndflatene, da smelter det av kroppsvarmen. Smør det så utover leiven (som det kjevlete rektangelet kalles nå).

10. Legg på osteskiver, ketchup og oreganokrydder.


11. Rull leiven så sammen, fest endene godt ved å trykke det godt sammen.

12. Skjær rullen i passende biter.

13. På et smurt eller bakepapirkledd stekebrett setter du de på med ca 4 cm mellomrom.


14. La de etterheve på stekebrettet med plastfolie over seg i ca 1/2 time ( størrelsen vil øke til ca dobbel så store).
15. Stekes i ovnen på 250 grader varmluft til de er gyldne oppå (ca 7-10 min, varierer fra ovn til ovn).



Disse pizzasnurrene kan du lage samtidig som: disse deilige rundstykkene .
Det er samme oppskrift på deigen, bare at rundstykkedeigen er dobbel. Ved å følge den kan du først trille rundstykker og dekke et brett med det, og resten av deigen kan du lage pizzasnurrer av. Da får du f.eks rundstykker til frokost og pizzasnurrer til lunsj.

tirsdag 16. oktober 2012

GRØNNSAKSUPPEN KUTT OG KOK

Denne enkle og sunne grønnsakssuppen syntes barna på 4.trinn var veldig god. Så god at grytene ble tomme. Når barna er med å lager maten, får den ofte terningkast seks... en god grunn til å få la barna være med på kokkeleringen spør du meg. På tide å få slutt på curlinggenerasjonen, frem og opp med barn som tar ansvar og får sunne verdier.

Til 4 personer trenger du:
4 poteter
1/2 kålrot
2 gulrøtter
1/2 purre
14 dl vann
2 buljongterninger
2 ss persille
1/2 ts salt
1/2 ts pepper

Fremgangsmåte:
NB!
Du kjenner om grønnsakene er møre ved å stikke en gaffel i de, når de slipper taket er de møre.


1.    Skyll alle grønnsakene.
2.   Skrell av skallet til potetene og kålroten med en potetskreller og skjær de i terninger.
3.   Skjær av endene på gulrøttene og skjær de i tynne skiver.
4.   Skjær purren i tynne skiver.
5.   Kok opp vann med buljongterningene.
6.   Tilsett grønnsakene og la suppen koke til grønnsaker og poteter er møre.
7.   Tilsett persille, salt og pepper.
8. Server, gjerne med brød/rundstykker/flatbrød.


Blir fort tomt...