Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

tirsdag 4. desember 2012

BLOMKÅL MED BACON OG OSTESAUS


Dette er er en enkel middag som de fleste aldre liker. Kombinasjonen av myk blomkål, med fløyelsvarm ostesaus og sprøtt bacon får smaksløkene til å nikke gledelig om hverandre. Det er en fin middagsrett 2-3 stykker kan lage sammen. Blomkålen tar lengst tid, deretter ostesausen og tilslutt steking av bacon. Hvorfor ikke samle familien over tilbredningen av middagen også...

Antall porsjoner: 4

Ingredienser:

1 blomkålhode

4 skiver bacon

Ostesaus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper (hvit eller sort)
1 dl gulost

3 ss frisk eller tørket persille eller gressløk

Slik koker du blomkålen:
  1. Skyll blomkålen i kaldt vann.
  2. Ta av bladene og skjær av stilken opp til der bukettene begynner.
  3. Legg den oppi en mellomstor kjele, dekk med vann opp til toppen av blomkålen.
  4. Tilsett 1/2 ts salt.
  5. Kokes opp, skru ned varmen og la det småkoke til blomkålen har blitt mør (ca 10-15 min).
  6. Hell så vannet og blomkålen oppi et dørslag/sil.
  7. Legg blomkålen tilbake i den nå tørre kjelen med lokket på (da vil den holde seg varm til resten av middagen er ferdig).
Ps! Du kjenner om blomkålen er mør (også kalt gjennomkokt) ved å stikke en gaffel godt inni den, glir den fort inn og av er den mør. Gjør den det ikke må den kokes mer.

Slik lager du ostesaus:
  1. Riv osten i et rivjern.
  2. Smelt smøret ved lav varme (ikke boble/koke).
  3. Visp inn melet, slik at det er ingen melklumper.
  4. Sett platen på middels varme og spe (tilsett litt og litt) melk mens du visper.
  5. La det koke opp mens du visper hele tiden (melk brenner seg fort i kjelen!)
  6. Tilsett salt og pepper.
  7. Rør inn osten med en sleiv.
  8. (Settes på lav varme for å holde seg varm om ikke det andre er ferdig enda).
Slik lager steker du bacon:

  1. Klipp baconet opp i mindre biter.
  2. Stekes i en stekepanne på middels varme med 1 ss smør eller rapsolje.
  3. Ferdig når det er mørkebrunt og sprøtt.
Servering:
Legg den kokte blomkålen på et fat, hell over varm ostesaus, dryss over de stekte baconbitene, og strø over oppklippet persille/gressløk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar