Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

torsdag 21. juni 2012

FOCCACIA


Genova er byen jeg feiret St.hans under en interrailtur når jeg var 19. Etter en lang reisedag langs middelhavskysten havnet vi en sen kveld på togstasjonen i Genova og som i de fleste byer rundt om i Verden ligger ofte togstasjonen på et noe lugubert område. Som backpackerere med et lite budsjett brukte vi kun tog og beina for å forflytte oss, dette for å kunne ha et viss standard på overnattingsstedene. Hotel med bad på rommet (ey, 12 kilos ryggsekk på ryggen, klamme tog ....then a girl needs a comfortable hotel room). Vi beveget oss rundt i dette skumle, mørklagte område rundt togstasjonen omringet av mennesker som ville at vi skulle bli med på det ene og det andre. Vi klarte omsider å skaffe oss italiensk øl, sigarellos og pizzafoccacia som skulle nytes i sengen på hotelrommet for feiring av året lyseste dag (selvom det ikke gjelder i Italia...).
Om foccaciaen var så sinnsykt god fordi jeg følte meg trygg innelåst på et hotelrom og/eller så kan det ha vært fordi Foccacia opprinnelig er fra Genova, så dette kan genoveserene.
Her kommer en oppskrift hvor du kan lage den plain (uten fyll) eller med.

For å lage dette gruebrødet (som Foccacia betyr på italiensk; som er brød laget i et åpent ildsted). De fleste av oss benytter gjerne ovnen. Denne oppskriften passer til en ildfastform som er ca halv størrelse av et stekebrett. Om du skal lage til mange dobler du oppskriften og har den i en dyp stekebrett.

Du trenger:
ca 14 dl hvetemel
2 ts salt
4 ss olivenolje
1/2 pk fersk gjær (kan bruke tørrgjær også)
5 dl lunkent vann (fingervarmt-ta noen dråper på pulsåren under håndbakken, kjenner du ingenting er den lunken/fingervarm/37 grader)

Olivenolje til å helle over deigen før og etter steking. Om du ikke ønsker fyllet som beskrevet under så er det vanlig å stikke hele eller skivede oliven i deigen rett før steking. Samt strø over grovt salt og å stikke inn små kvister av timian eller rosemarin.

Fyll:
2 ss tomatpurè
2 tomater i skiver
1/2 løk i tynne ringer
1 ts grovt salt (Havsalt eller Maldonsalt) Ps! alle som lager mat med respekt for seg selv bør ha Maldonsalt på kjøkkenet.
7 sorte oliven i skiver
50 gram revet ost eller fetaost
Oregano

Og slik gjør du det:

 1. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell i det lunkne vannet.
 2. Rør godt sammen med en sleiv til gjæren er oppløst i vannet. (ikke hold på for lenge for da blir jo vannet kaldt, som igjen gjør at hevingen vil bruke lengre tid)
 3. Hell i mesteparten av melet (spar gjerne 1-3 dl) salt og tilslutt olivenolje.
 4. Rør sammen godt med en sleiv eller kjør det sammen i en kjøkkenmaskin.
 5. Ha litt mel på hendene ta deigen ut av bollen, legg den på et bakepapirkledd stekebrett.
  6.  Klapp den forsiktig ut til et rektangel.
  7.  Legg over plast, la den heve en times tid.
  8.  Lag groper i deigen med fingertuppene og legg oliven oppi.
  9.  Drypp over litt olivenolje og tomatpurè.
  10. Legg på tomatskiver og løkringer.
  11. Strø på ost og det grove saltet.

  12. Stekes nederst i ovnen på 175 grader i 30-40 min varmluft.
  13. Når det er ferdig stekt, heller du på litt olivenolje.
  14. Avkjøles noe før du skjærer det opp og serverer det.
  15. Mmm.


  Det går an å lage foccacia for deretter å fryse den i passende biter, tas opp til tining (littegrann i oven på varmluft) for så å ta på ønsker fyll (eller fyllet som nevnt ovenfor). Stekes i ovnen 10-12 min 180 grader varmluft.

              Foccacia kan lages også ved å helle på litt olivenolje også strø på salt og ost ( parmesan,  
              mozzarella eller annen ost som egner seg til gratinering) før steking.
              Skjær i 2 cm lange biter og server til salat eller pastasalat.

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Takk for denne gode oppskriften! Den har blitt brukt mange ganger hos oss :)Pastasalaten har vi også laget.
  Ble inspirert av tog/hotellhistorien som minte meg om noe liknende i Frankrike.Så deilig å komme inn på et hotell etter en varm og lang togreise,innstallere seg med bad,mat,vin og en god bok.At det ble et riktig uvær gjorde bare hyggen mer intens...Hilsen Bente i Skåne

  SvarSlett
 2. Hei Bente. Ja det er jeg enig i:-), skikkelig ruskevær forsterker bare innekosen. Artig at du har en lignende opplevelse:). Gleder meg veldig at du har bakt oppskriften flere ganger. Håper du fortsetter å kose deg med oppskriftene mine fremover. Mvh Malene:)

  SvarSlett